Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februārī ar lielo finālu noslēdzās kārtējā sezona, par čempionu titulu sacenšoties 16 spēcīgākajām komandām ar sešiem lieliskiem sporta pārzinātājiem katrā.

PĀRBAUDI ARĪ SEVI

Neturot sveci zem pūra, uzreiz atklāsim, ka šoreiz fināls nāca ar pārsteigumu un neuzvarēja neviena no komandām, ko pirms izšķirošās spēles, balstoties uz regulārās sezonas rezultātiem, varētu izvirzīt favorītu statusā. Čempionu kausu izcīnīja vienība ar nosaukumu Zinātāji, pašā pēdējā kārtā par nieka tiesu apsteidzot pārliecinošos favorītus un regulārā čempionāta uzvarētājus – mūziķa Zigfrīda Muktupāvela vārdā nosaukto blici. Zinātāji iepriekš finālos nebija spējuši tikt trijniekā un arī šajā regulārajā sezonā ierindojās vien desmitajā vietā. Pat regulārās sezonas spēlēs viņiem tikšana trijniekā bija samērā rets panākums, tomēr stabils sniegums finālspēlē pierādīja, ka viss ir iespējams. Kā tas notika? Ļausim jums ielūkoties fināla gaitā un pārbaudīt arī savas zināšanas. Finālu iesākām ar digitālo kārtu jeb kārtu, kurā atbildes jāiesniedz ar telefona palīdzību. Šādas spēles Sporta viktorīnas kolektīvs regulāri veido par dažādām tēmām un tajās ikviens var piedalīties no savām mājām. Vairāk informācijas iegūsiet, ieskatoties mājaslapas viktorina.lv sadaļā Kalendārs. Pēc šīs kārtas 25 jautājumiem tieši Zinātāji atradās pirmajā vietā, liekot manīt, ka favorīti atslābt nedrīkst. Kā finālos ierasts, digitālajā kārtā lielāka uzmanība tika pievērsta pasaulē mazāk populāriem sporta veidiem un tiem, kuriem olimpiskajās spēlēs vēl nav piemeklēta vieta. Tomēr, protams, figurēja arī plašākā auditorijā pieprasītie un sabiedrībā zināmie sporta veidi – hokejs, basketbols, futbols, teniss, riteņbraukšana un citi. 

Daži no digitālās kārtas jautājumiem:

1. Ādams un Saimons Jeitsi ir dvīņubrāļi un sava sporta veida vēsturē iegāja 2023. gada 1. jūlijā, finišējot 1. un 2. vietā. Nosauciet viņu pārstāvēto sporta veidu!

2. Pēdējais, kurš Latviju pārstāvējis olimpiskajās spēlēs šajā sporta veidā, ir Romāns Kukļins. Nosauciet šo sporta veidu!

3. 2028. gadā plānots olimpisko spēļu apritē atjaunot sporta veidu, kura viens no paveidiem tiek saukts Twenty20 International. Nosauciet šo sporta veidu!

4. Ja Lūiss Hamiltons patiešām pāries uz Ferrari un kļūs par čempionu, viņš būs trešais brits, kurš to paveicis šīs itāļu komandas sastāvā. Pirmais bija Maiks Hotorns. Nosauciet otro!

Turpmākajās 11 spēles kārtās cīņa notika jau ierastajā formātā jeb ar atbilžu iesniegšanu uz lapiņām. Vai jūs spētu atbildēt uz šiem jautājumiem?

5. Nosauciet līdz šim pēdējo pasaules čempionu snukerā, kurš nepārstāv Eiropu!

6. Viņš ir vecākais treneris, kurš piedalījies Eirokausu spēlēs futbolā kā galvenais treneris (76 gadu un 133 dienu vecumā), to darot 2021./2022. gada grupu turnīrā, kā arī vecākais treneris, kurš uzvarējis Čempionu līgas spēlē 2020./2021. gada grupu turnīrā (75 gadu un 132 dienu vecumā). Nosauciet šo treneri!

7. Kopš Latvijas hokeja izlases iekļūšanas pasaules čempionāta A divīzijā šo mūsu vārtsargu var nosaukt par lielāko neveiksminieku. Viņš divas reizes bijis izlases sastāvā pasaules čempionātā, tāpat arī pa vienai reizei kvalifikācijā uz pasaules čempionāta augstāko divīziju (un atgriešanos tajā) un olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās, bet laukumā šajos turnīros tā arī nav izgājis. Nosauciet viņu!

8. Makss Verstapens 2023. gada sezonā tikai vienā Formulas 1 posmā netika labāko trijniekā, finišējot piektais. Nosauciet šo Grand Prix!

9. 2023. gada pasaules vieglatlētikas čempionātā trīssoļlēkšanā vīriešiem uzvarēja Igs Fabriss Zango, izcīnot savai valstij pirmo zelta medaļu vēsturē. Šī valsts nekad nav startējusi ziemas olimpiskajās spēlēs, bet vasaras olimpisko spēļu ietvaros tai ir viena medaļa (šim pašam Zango) Tokijā. 1972. gada olimpiskajās spēlēs tā startēja zem cita nosaukuma. Nosauciet šo valsti!

10. Šis Latvijas hokejists ir bijis noslēdzis līgumus ar pieciem dažādiem NHL klubiem un divi no tiem spējuši iegūt Stenlija kausu. Arī viņš pats ir spēlējis NHL finālā. Nosauciet viņu!

11. Nosauciet lielisku 1976. gadā dzimušu NBA spēlētāju – vienīgo, kurš cīnījies gan pret 1995./1996. gada Bulls, gan 2015./2016. gada Warriors jeb abām vienībām, kas spējušas vienā sezonā savākt vismaz 70 uzvaru!

12. Frederiks Lorzs 1904. gada olimpiskajās spēlēs tika pieķerts blēdībā un viņam atņēma zelta medaļu. Šis blēdības veids atspoguļots arī kādā visiem sporta faniem zināmā smieklīgā video. Kurš aktieris šajā video ir galvenajā lomā?

13. Austrijas izlase bija kvalificējusies 1938. gada Pasaules kausam futbolā vīriešu konkurencē, bet anšlusa (aneksijas) dēļ nevarēja tajā piedalīties. Austrijas kvalifikācijas grupā otro vietu ieņēma X izlase, bet FIFA tai tomēr nepiedāvāja vietu finālsacensībās. Šī valstsvienība tā arī ne reizi nav spēlējusi Pasaules kausā, bet ir piedalījusies olimpiskajās spēlēs. Nosauciet to!

Atbildes uz jautājumiem meklējiet marta Sporta Avīzē pie ikmēneša erudīcijas konkursa.

AR FOTOFINIŠA PALĪDZĪBU

Sākoties spēles noslēdzošajai kārtai, vadībā atradās regulārās sezonas čempioni Zigfrīds Muktupāvels, tikai par nieka tiesu esot priekšā Zinātājiem un vēl vieniem pārsteiguma autoriem kOzis. Tomēr kopvērtējums bija ļoti sīvs un vien pāris atbilžu attālumā atradās 10 (!) komandas. Izšķirošajā kārtā Zigfrīds Muktupāvels kļūdījās vienreiz, bet Zinātāji atbildēja uz visiem jautājumiem un ar to bija pietiekami, lai izrautu uzvaru, konkurentus apsteidzot par nieka pieciem punktiem (1060 pret 1055). Tikmēr komanda Stosi, atbildot nekļūdīgi, pacēlās uz trešo vietu un izcīnīja savu pirmo pjedestālu. 

Pāris dienu vēlāk notika Saulcerītes kauss, kurā ierasti piedalījās komandas, kas nespēlēja finālā. Pārliecinošu un stabilu sniegumu uzrādīja blice Katlakalns/ KKK ar Edgaru Buļu piekšgalā, kas pirms pēdējās kārtas pat atradās priekšā finālistu grafikam, bet pašā finiša taisnē tomēr "noplīsa". Ja būtu spēlējuši finālā, viņi ar savu rezultātu tajā izcīnītu ceturto vietu.

Jaunā Sporta viktorīnas sezona sāksies 9. un 11. aprīlī (šoreiz izņēmuma kārtā otrdien un ceturtdien), bet vēlāk norisināsies jau ierastajās dienās – pirmdienu un otrdienu vakaros. Esiet laipni gaidīti pieteikties un izmēģināt šo lielisko pasākumu klātienē. Pat ja neizdosies uzvarēt, iegūsiet foršas emocijas, jaunas zināšanas un atkārtosiet kaut ko jau sen aizmirstu no sporta apcirkņiem. Lai jums ik mēnesi labi risinās erudīcijas uzdevumi Sporta Avīzē


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze marta numura! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā