Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

BMX, bobslejs vai triatlons?

Jūlija vidū izcīnīju otro vietu SMScredit. lv BMX čempionāta šīs sezonas pirmajā posmā, bet nedēļu vēlāk Smiltenē aizvadīju savu pirmo triatlonu mūžā. Esmu izlēmis, ka gaidāmajā ziemā bobslejā nestartēšu, pilnībā koncentrējoties uz cīņu par olimpisko ceļazīmi BMX.

Triatlonā turpinājums sekos

Lai gan startēju īsākajā distancē (250 metru peldēšana, 10 kilometru riteņbraukšana un 2,5 kilometru skriešana), Smiltenes triatlons man baigi patika. Bija ļoti interesanti. Tas bija kaut kas pilnībā jauns, nezināju, kā tam vajag trenēties. Bija interesanti no peldēšanas izskriet tranzīta zonā, pārģērbties, paņemt ričuku. Ļoti grūts sporta veids. Visu cieņu tiem, kuri mauc garās distances. Es pārāk neiespringu par rezultātu, mērķis bija izmēģināt, kas tas tāds ir, kā arī ielikt izturības bāzi BMX sezonai. Triatlonā peldēšana un riteņbraukšana man padevās, bet skrējis neesmu daudz, tāpēc tas bija visgrūtākais. Peldēšanu ļoti veiksmīgi iesāku, atrados otrajā vietā, bet man priekšā esošais aizpeldēja nepareizi un es viņam līdzi. Dabūjām abi peldēt atpakaļ, zaudējām laiku. Ar ričuku iedzinu peldēšanā zaudēto un pēc tā biju ceturtais, bet skriešanā mani atkal vairāki apdzina un finišēju astotais starp vīriem. Distances laikā bija brīži, kad likās, ka nekad vairs, bet, kad finišēju, nebija tik traki. Ja vairāk patrenētos, varētu piedalīties arī garākās distancēs. Šogad, visticamāk, triatlonā vairs nesanāks piedalīties, jāgatavojas 15. augustā Ventspilī gaidāmajam Latvijas čempionātam BMX riteņbraukšanā. Izturības treniņi noslēgušies, tagad jāveic eksplozīvais un spēka darbs.

Biju tuvu Tokijai

Sākoties vīrusa krīzei, jau nojautu, ka visas trenažieru zāles tiks vērtas ciet, tāpēc paspēju nopirkt stieni un svaru ripas, mājās uztaisīju mazu trenažieru zāli. Vīrusa laikā uzturēju sevi formā, kā arī vairāk pievērsos mācībām. Laiku izmantoju lietderīgi. BMX sezona atsākās ar otro vietu SMScredit.lv BMX čempionāta pirmajā posmā Avotu trasē Burtnieku novadā. Finālā neizdevās labākais starts, nedaudz aizķēru barjeru, bet kopumā esmu apmierināts, startēja visi labākie. Ar Kristenu Krīgeru cīnījāmies par uzvaru arī dienu vēlāk Burtnieku novada kausā, un tad apsteidzu viņu. Latvija šogad atradās tuvu, lai izcīnītu vienu olimpisko vietu BMX, un es pēc kritērijiem biju galvenais favorīts tās izmantošanā. Kristens individuālajā rangā ir krietni aiz manis, pēc tā viņš nebūtu atlasīts, viņam vienīgā iespēja būtu bijusi pēc pasaules čempionāta rezultātiem. Redzēsim, kādi būs jaunie kritēriji uz nākamā gada olimpiskajām spēlēm, kāda būs situācija, jo pašlaik nekas skaidri nav zināms. Atcelts šī gada pasaules čempionāts un arī nākamgad tas nenotiks pirms olimpiskajām spēlēm, līdz ar to tajā ceļazīmes nevarēs izcīnīt. Šogad es biju galvenais favorīts, tomēr tagad sistēma būs pavisam cita. 

Tehnisks sporta veids 

Pagājušajā ziemā bobslejā startēju tikai sezonas pirmajā pusē, izlaižot galvenās sacensības, jo BMX risinājās Pasaules kausa posmi Austrālijā. Vēl ar Sandi Prūsi neko neesam runājuši, gala lēmumu neesmu pieņēmis, bet, visticamāk, šo ziemu izlaidīšu, centīšos maksimāli labi sagatavoties izšķirošajām kvalifikācijas sacensībām, ja nākamgad notiks olimpiskās spēles. Starp abiem sporta veidiem ir ļoti grūti pārslēgties, tāpēc man bija jāizdara izvēle, kam vēlos gatavoties nopietni. Lai nebūtu tā, ka tikai lēkāju no viena uz otru, turklāt bez atpūtas mirkļiem.

Šajos divos gados bobslejā esmu secinājis, ka vislielāko lomu spēlē tehnika. Parādās arvien lielāka konkurence valstu starpā, tehnika visiem kļūst vairāk līdzīga. Sākumā man bija viedoklis, ka galvenās komponentes ir spēks un braukšana, bet tagad saprotu, ka visvairāk rezultātu nosaka tehnika – kāds tev ir bobs, slidas, izsvarojums. Vislabāk veiktais aplis nesniegs labāko rezultātu, ja nebūs spēcīga tehnika. Tagad es bobsleju vairāk pieskaitītu pie tehniskajiem sporta veidiem. Organizatoriski, atmosfēras un komandas darba ziņā man bobslejā ļoti patīk. Vēl apsvēršu, vai atgriezīšos, tomēr gribētos atkal pamēģināt. Bobsleja federācijai ir pavisam cits līmenis nekā riteņbraukšanas federācijai – vairāk sponsoru, krietni labāk sakārtota sistēma. Vai esmu labs pilots? Visas Eiropas trases esmu nobraucis līdz lejai, bet nezinu, vai varu teikt, ka braucu super labi. Divos gados visas nianses nevar apgūt, vajag daudzus gadus. Tomēr uzskatu, ka adaptēties spēju diezgan ātri, kā nekā jau pirmajā gadā biju otrais Eiropas junioru čempionātā. Ķēriens man tur ir. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā