Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ar podziņām vai bez?

Pēdējā laikā visai bieži dzirdu jautājumu: “Kādu tālruni labāk iegādāties, ar parastajām podziņām, jeb skārienjūtīgo bez podziņām?”. Atbilde vēl joprojām viena - cik cilvēki, tik viedokļi.

Kas ir ērtāks podziņu tālruņiem?
+ Iespēja rakstīt īsziņas uz tausti, neskatoties tālrunī (ērti, braucot automašīnā, taču nav ieteicams);
+ Kompaktāks tālruņa izmērs, ņemot vērā arī mazāku ekrāna izmēru (rezultātā arī vieglāks);
+ Mazāks elektrības patēriņš, ilgāk “tur” akumulators.

Kas ir ērtāks skārienjūtīgo ekrānu tālruņiem?
+ Interneta lapu pārlūkošana;
+ Spēļu spēlēšana un aplikācijas (to skaits viennozīmīgi);
+ Kartes pārlūkošana (palielināšana un liels ekrāna izmērs).

Nav lielas starpības starp abiem:
* Mūzikas atskaņošanā;
* Zvanu saņemšanā;
* Pamatekrānā parasti redzamā datuma un laika attēlošanā.

Iespējams izdarīt secinājumus, ka tālruņus ar podziņām visticamāk izvēlētos cilvēki, kam ikdienā nav nepieciešama interneta pārlūkošana vai spēles, savukārt sociālo tīklu aktīvisti, spēļotāji un īsziņu vai epastu rakstītāji varētu izvēlēties liela ekrāna skārienjūtīgu tālruni. 

Kamēr es aicinu komentāros pievienot jūsu + un - vieniem vai otriem tālruņiem, lai mēs varam izveidot Latvijas tālruņu lietotāju ieteikumu sarakstu, pievērsīsimies vēl vienai tālruņu klasei - hibrīdiem, kas apvieno gan skārienjūtīgu ekrānu, gan podziņas. Piemēri nav tālu jāmeklē, par paraugu ņemsim jaunos HTC Desire Z vai BlackBerry Torch 9800. 

Abiem ir skārienjūtīgs ekrāns un abiem ir apslēpta pilna “qwerty” klaviatūra, turklāt ar īstām, spiežamām podziņām. Lielākais skaits viedtālruņu iet vieglāko iemīto taku piedāvājot uz ekrāna izslīdošu tastatūru brīžos, kad tā ir nepieciešama. Tas ir ērti, jo mēs varam iegūt plānāku tālruni (kas diemžēl bieži nenotiek), taču galvenais aizķeršanās objekts ir nepilnīga skārienjūtīgo sensoru un programmatūras darbība, kā rezultātā atsevišķos tālruņu modeļos burti šajos ekrānos ir mazi, stipri spiežami un neprecīzi. Īstai klaviatūrai, lai cik tā maza nebūtu, šādas slimības nepiemīt. 

HTC Desire Z tastatūra

HTC Desire Z klaviatūra ir sāniski izbīdāma, klusa ar ilgmūžīgu enģi, taustiņiem labi atstatus un labi izjūtamu taustiņa gājienu, to nospiežot. Savukārt tumsā taustiņu simboli ir izgaismoti, lai būtu ērti saskatīt burtus. Uz vienu taustiņu redzu divus izgaismotus simbolus, piemēram burtu “R” un ciparu “4”, ir vizuāli sarežģī uztveri. Ekrāna virtuālajām tastatūrām šāds trūkums nepiemīt, jo tiek uzzīmēts tikai tas simbolu kopums, kas tieši tajā brīdī ir pieejams, turklāt ar HTML5 atnākšanu dažādās mājas lapās, iegūstam arī aizpildāmo lauciņu veidus, kas paši tālrunim pasaka priekšā, kāda tastatūra ir jārāda - ciparu vai burtu. 

Kā šo varēja atrisināt? Šiem pašiem podziņu taustiņiem ieliekot papildus nelielas gaismas diodes zem skaitļiem un ieslēdzot “gaismu” zem cipariem vai burtiem pēc nepieciešamības. Dienas gaismā, ciparu simboli kaut mazāki, ir nokrāsoti gaišākā krāsā.

BlackBerry Torch 9800 tastatūra

Blackberry, būdams teju klasika un savus vaibstus nemainīdams “gadsimtu”, ir kinofilmu ar Londonas ainām “klišeja”. Jaunais Torch savukārt ir viedtālrunis, kas piešķīris BlackBerry divreiz lielāku skārienjūtīgu ekrānu, jo arī šim modelim ir vertikāli no tālruņa apakšas izbīdāma jau visiem pazīstamā BlackBerry klaviatūra. Podziņas ir pavisam nelielas, taču ar vērā jūtamiem izciļņiem. Un kamēr liela daļa novaidēsies, ka ar tādu rakstīt ir “neiespējamā misija”, salīdzinot izmēru ar viedtālruņu virtuālajām klaviatūrām, izrādās, ka izmērs ir teju identisks. 

Mūsu izkopts stereotips ir  - podziņām ir jābūt lielām, kā datoram. Mēs esam pieņēmuši, ka virtuālā tastatūra var būt maza, bet neesam gatavi atteikties no normāla izmēra qwerty. Droši vien šī paša iemesla dēļ tālruņu neskaitāmo aksesuāru pulkā joprojām ir atsevišķas bluetooth vai ar vadu savienojamas tastatūras.

Koncepcija ar atsevišķu tastatūru, pieejamu zem tālruņa, vai atsevišķi izņemamu no somas ir atbalstāma, taču ne uz tālruņa svara vai izmēra rēķina. Kamēr šī koncepcija lieliski darbojas ar iPad un nelielām bezvadu tastatūrām, tālrunim viena no priekšrocībām ir neliels izmērs un neliels svars. Kamēr Z vai Torch tālruņiem tas ir izdevies, ir citi neveiksmīgi “multifunkcionāli” piemēri, kas ir lieli un smagi. Kamēr tehnoloģiju pasaulē nav pieņemts skaļi iedalīt produktus sievietēm un vīriešiem, es šos multifunkcionālos “dižviedtālruņus” lieliski iztēlojos uz IT speciālista vai vidēja līmeņa vadītāja darba galda, bet nevaru iedomāties sievietes rokassomiņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko