Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Iegādājamies printeri. A4 vai A3?

Izskatot printera iegādi, iekārtas ražīgumam, taupīgumam, izmēram un tintes kasetes cenai pievienojiet vēl vienu parametru - papīra izmēru.

Ja esat, piemēram, grāmatvedis vai jurists, jums visticamāk noderēs neliels un ātrs A4 formāta lāzerprinteris ar viszemāko cenu par lapu, taču ja esat radošu profesiju pārstāvis vai drukājat fotogrāfijas, brošūras, skaisti noformētus rēķinus un rakstus no interneta, ar vēlmi izdrukāt lielizmēra failus, iespējams jāizvērtē A3 formāta printeris.

Tintes printera izvēle

Pavisam nelieliem birojiem vai mājas apstākļiem, kad drukāšana notiek salīdzinoši reti, ieteicams ir tintes printeris, turklāt iegūsiet iespēju izdrukāt arī krāsainus attēlus. Printeru cenas šajā segmentā ir ļoti zemas, jo jau par 20 - 40 latiem iespējams iegūt nelielu un neuzkrītošu krāsu printeri. Drukas iekārtu cenas ir zemas, tādēļ apstāklis, kam jāpievērš uzmanība ir tintes kasešu cena vienam vai otram modelim, jo ilgtermiņā tieši tās ietekmēs jūsu drukāšanas izdevumus. Nereti printeru ražotāji mēdz norādīt arī lappuses cenu vai lappušu skaitu ar vienu tintes kaseti, lai uzsvērtu iekārtas taupīgumu, taču šo parametru ar citu ražotāju izstrādājumiem būs grūti objektīvi salīdzināt, jo kasetēm ir dažādi tilpumi un cilvēkiem dažādi drukas paradumi.

Kamēr vairums dokumentu, ko drukāsiet, būs standarta A4 formāta rēķini, piedāvājumi vai dažādi interneta materiāli, nereti ir nepieciešams izdrukāt ko lielāku - pārskatāmas shēmas, rasējumus, lielizmēra fotogrāfijas ierāmēšanai. Kā iespēja, ko visi nepratīs, ir tā saucamā “flīžu”, jeb puzzles druka, kad viens attēls tiek izdrukāts uz vairākām lapām, ar vai bez pārklājošām maliņām, lai vēlāk šīs lapas atbilstoši varētu salīmēt kopā. Šādi var izgatavot gan lielizmēra burtus, piemēram, veikala skatlogam, gan kādu augstas detalizācijas rasējumu. Taču galvenais jautājums, kas ienāks prātā - “Kādēļ es nenopirku A3 formāta printeri”?

A3

Tiešām, kādēļ? Pret A3 ir faktiski tikai divi argumenti - cena un izmērs. Cena vairs nav pārdesmit latu robežās, bet gan tikai sākas no aptuveni 150 latiem. Cenu ietekmē arī dažādas papildfunkcijas, jo A3 izmēra iekārtas ir pamatīgākas un vairumā gadījumu arī kvalitatīvākas. Acīmredzot ražotāji ir pārliecināti, ka A3 printera īpašnieks ir prasīgāks lietotājs. Arī drukas iekārtas izmērs ir lielāks, taču ja paveiksies, tad vismaz platāks, nevis dziļāks un šādu “monstru” uz galda vairs neturēsiet, jo datoram vairs nepaliks vietas.

Lai lielizmēra printerim būtu vieta kur citur, ir jāpārliecinās, ka tam ir pieejama bezvadu druka. Tas, protams, nozīmē, ka jums ir jābūt pieejamam arī bezvadu WiFi rūterim, taču ieguvums ir iespēja printeri novietot krietni mazāk pamanāmā vietā - nišā, plauktā, grīdas līmenī vai uz neliela skapīša koridorā. Ražotāji A3 printerus nereti piedāvā, kā multifunkcionālas iekārtas - tam ir iebūvēts skaneris, kas pilda arī krāsu kopēšanas funkciju un fakss. Šīs funkcijas, protams, ietekmē arī cenu, tādēļ jāizvērtē to lietderība. 

Jebkurā citā gadījumā, varēsiet izdrukāt A4 formāta dokumentus vai apdrukāt vēstules - melnbaltā vai krāsu drukā un tajās retajās reizēs, kad būs nepieciešams, jūsu rīcībā būs A3.

Praktiska pieredze

Raksta sagatavošanas laikā autoram bija iespēja pāris nedēļas lietot jaunu, multifunkcionālu A3 formāta drukas iekārtu - HP Officejet 7500A. Iekārta ir visai smaga, virs 12 kg un tās iepakojums arī visai iespaidīgs - kura katra auto bagāžniekā šo kasti jūs nevarēsiet ievietot. Arī izpakojot, blakus esošais A4 formāta printeris liekas pavisam neliels. Visai garš instalācijas process, jo tikai atsevišķi pieejamus draiverus nevar dabūt un pieejamās instalācijas satur teju visu iespējamo. 

Printerim atdzīvojoties dzirdu veselu orķestri ar visu iespējamo skaņu gammu, kamēr tas gatavojas darbam pamatīgi un lēni kā princese uz balli. Neliels skārienjūtīgs krāsains lodziņš ir pirmais pozitīvais pārsteigums, jo aizvieto jau ierasto baru ar podziņām, kas parasti rotā kopēšanas un drukas iekārtu sānus. Tajā ir ļoti ērti izvēlēties funkcijas, atbildēt uz jautājumiem, pat ierakstīt WiFi tīkla paroli un esam gatavi darbam. Sameklēju augstas izšķirtspējas fotoattēlu un izvēlos drukas režīmu bez maliņām. Pēc brīža rokās turu lielu, A3 izmēra fotogrāfiju, kas ir gatava ierāmēšanai un interjera izrotāšanai. Kvalitāte ir tik laba, cik no printeriem vispār ir iespējams saņemt un ja kārtīgi pastrādātu kādā attēlu apstrādes vidē, veidojot CMYK profilu, arī krāsas varētu salikt precīzi.

Nākamais pozitīvais pārsteigums ir krāsu kopēšana. Printera augšdaļa paceļas, atklājot skanera stiklu, uz kura novietoju arhitektūras grāmatu, izvēloties lapu ar attēliem, shēmām un tekstiem. Krāsu kopiju no oriģināla atšķir vien papīra kvalitāte. Pie papildus bonusiem jāpiemin ePrint, airprint funkcija, kas ļauj drukāt no mobilā tālruņa vai atbilstoša digitālā fotoaparāta. Neesmu projektētājs vai dizaineris, tādēļ ikdienas satura, kam būtu nepieciešams A3 formāts, man nav. Internetā atrodu lielizmēra blokshēmas, kuras uz papīra ir krietni interesantāk izpētīt, nekā datora ekrānā, kurā tās nemaz neievietojas. Ko lai izdrukā? Droši vien lielizmēra fotogrāfijas. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka A3 noteikti nav mana ikdiena.

Secinājumi

Printeri, veiksmīgi apskatījis un atdevis ražotājam atpakaļ, secinu, ka uz galda ir atkal parādījusies vieta. Šāda izmēra drukas iekārtu ieteiktu vismaz 12-14 kvadrātmetru telpai vai arī tiešām koridorā vai kādā citā vietā, taču ne uz galda. Iebūvēto faksu, protams, nemēģināju izmantot, kur to šodien vispār izmanto? Ak jā, atcerējos. Vienreiz vajadzēja nosūtīt maksājuma uzdevumu un otrreiz parakstīta līguma lapu ar parakstu. Savukārt bezpapīru birojam skaneris ir noderīga un pat nepieciešama lieta - visi dokumenti tiek ieskanēti, automātiski izgaismoti augstā kontrastā, saglabāti un vēlāk atrodami, taču tas ir temats jau pavisam citam rakstam.

Secinājums - ja nauda un telpa atļauj, A3 printeris noderēs vienmēr, taču lai būtu pavisam ērti - turiet divus. Vienu ātriem cenas efektīviem A4 drukas darbiem, iespējams, lāzerprinteri un otru krāsu izdrukām, kas nodrošinātu gan A3, gan A4, gan skanēšanas funkcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko