Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ieteikumi viedierīču izmantošanai ģimenes lokā

Vasaras pēdējais mēnesis ir pienācis pavisam nemanot, biedrība Esi brīvs! aicina bērnu vecākus atlikušajā vasaras daļā produktīvi pavadīt laiku ar bērniem pirms mācību gada sākuma. Laika apstākļu dēļ nākas palikt mājās un visbiežāk bērni kā laika kavēkli izvēlas viedierīces, Esi brīvs! vēlās sniegt dažus padomus, kā efektīvāk izmantot viedierīces, lai mazinātu ar to lietošanu saistītos riskus.

Bērni mācās no pieaugušajiem, tādēļ, lai rādītu bērniem pozitīvu piemēru, vecākiem jāsāk ar sevi. Nenoliedzami, bērni jaunās tehnoloģijas apgūst daudz ātrāk, tāpēc ir svarīgi, lai vecāki būtu viņam līdzās. Kopā ar bērniem vecākiem ir jāmāca viedierīci izmantot ne tikai spēlēm un sarakstei sociālajos tīklos, bet arī jāparāda, kā ar tās palīdzību var paplašināt redzesloku un iegūt jaunas zināšanas, prasmes.

“Lielākā problēma ar viedierīcēm ir tā, ka tās tiek bieži turētas sev tuvumā un, tiklīdz tiek saņemts kāds paziņojums, darbi tiek mesti pie malas un uzmanība pievērsta ekrānam. Lielākoties tās ir nevajadzīgas ziņas, pēc kuru apskatīšanas nereti vēl stundu tiek caurskatītas citas lietas. Tādā veidā tiek zaudēta koncentrēšanās spēja un cilvēks nemitīgi novēršas no saviem darbiem. Gandrīz katrs ir piedzīvojis situāciju, kad, sēžot ģimenes vai draugu lokā, visi ap galdu sēdošie ir „iegrimuši” katrs sava telefona ekrānā. Šāda distancēšanās parasti notiek nejauši, bet pavadītais laiks ar apkārt esošajiem līdz ar to zaudē kvalitāti,” uzsver biedrības Esi brīvs! psihoterapeite Dace Caica.

Viedierīces ir un būs mums blakus, tomēr, nedaudz pamainot ikdienas paradumus un ievērojot pašdisciplīnu, ir iespējams tās lietot nekaitējot sev. Tāpēc Esi brīvs! sniedz ieteikumus kā efektīvāk izmantot tehnoloģijas:

- ēdienreizes laikā noliec viedierīci malā;

- izvēlies noteiktas stundas dienā, kad lieto internetu, spēlē spēles;

- ejot gulēt, uzliec “lidmašīnas” režīmu dziļākam miegam;

- glabā viedierīces atsevišķā somā, nevis kabatā;

- izaicini citus ģimenes locekļus nelietot sociālos tīklus noteiktu laiku;

- pēc ilgāka laika pavadīšanas pie viedierīces, atpūtini acis, izejot ārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko