Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Negants vīruss inficējis jau miljons Android viedierīces

Pret Android operētājsistēmas viedierīcēm šobrīd tiek vērsta ļaunprogrammu uzbrukumu kampaņa, kuras rezultātā ik dienu tiem uzlauzti 13 tūkstošu lietotāju konti. Pavisam no Gooligan kampaņas uzbrukumiem cietuši jau vairāk nekā miljons Google kontu īpašnieki visā pasaulē, brīdina kiberdrošības uzņēmums Check Point Software Technologies.

Viedtelefonos un planšetdatoros iekļuvušās ļaunprogrammas zog autentifikācijas datus, lai to izstrādātāji piekļūtu lietotāju Gmail, Google Photos, Google Docs, G Suite, Google Drive un citiem resursiem. Ļaunprogrammas apdraud pamatā ar Android 4.un 5.paaudzes operētājsistēmām Jelly Bean, KitKat un Lollipop aprīkotās ierīces. Tādas tika ražotas no 2012.gada jūlija līdz 2015.gada oktobrim, un šobrīd veido 74% no visiem pasaulē izmantotajiem Android viedtelefoniem un planšetdatoriem.

Gooligan ļaunprogrammas nonāk tālrunī līdz ar kādu no vairākiem desmitiem inficētu lietotņu, kas tiek ielādētas no neoficiāliem programmu veikaliem. Šie veikali lietotājiem šķiet pievilcīga alternatīva Google Play, jo tajos pieprasītas lietotnes var iegūt par velti. Taču tajos drošības līmenis parasti ir zemāks, ko arī izmanto ļaunprogrammu veidotāji.

"Mūsu apkopotie dati rāda, ka Gooligan galvenokārt izplatās Āzijā un Amerikā, taču 9% no visiem uzbrukumiem notikuši arī Eiropā. Tas nozīmē, ka mūsu reģionā cietuši aptuveni 100 tūkstoši lietotāju. Šobrīd tas var nešķist daudz, taču inficēto ierīču skaits aug katru dienu. Lai pasargātu savu viedierīci no uzbrukuma, jāatjaunina ierīces operētājsistēmu uz visjaunāko pieejamo versiju, jāizvairās no programmu ielādēšanas no neoficiāliem virtuālajiem veikaliem, kā arī pirms jaunu lietotņu pievienošanas jāiepazīstas ar Gooligan inficēto viltus programmu sarakstu. Ļoti piesardzīgi jāizturas pret piedāvājumiem ielādēt programmu no e-pasta sūtījumam pievienotas saites, kā arī jāuzmanās no publiski pieejamu QR kodu skenēšanas. Ja ierīcē strauji sāk iztukšoties baterija vai ievērojami pieaug datu patēriņš, tā ir pirmā pazīme, ka tālrunis varētu būt inficēts. Vērts padomāt arī par antivīrusa programmu uzstādīšanu mobilajā ierīcē, gluži tāpat kā to darām datoros," iesaka Check Point Software Technologies filiāles vadītājs Baltijas valstīs Giedris Markevičus.

Ikviens lietotājs var pārliecināties, vai viņa konts nav inficēto sarakstā, ievadot sava e-pasta adresi šajā vietnē https://gooligan.checkpoint.com/. Ja ierīce ir inficēta, tai jāpārinstalē operētājsistēmu. To var izdarīt viedierīču remontdarbnīcā. Pēc tam nekavējoties jānomaina Google konta parole.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko