Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Uz Marsa atrod pirms 11 gadiem pazudušu izpētes robotu

No Marsa orbītas uzņemtos augstas izšķirtspējas attēlos zinātnieki pamanījuši objektu, kas vēlāk identificēts kā 2003.gadā pazudusī izpētes zonde Beagle-2, vēsta BBC.Sakarus ar izpētes robotu pētnieki pazaudēja pirms vairāk nekā 11 gadiem - 2003.gada Ziemassvētku dienā -, kad zonde veica nosēšanās manevru.

Projektā iesaistītie pētnieki pieļāva, ka zondes nosēšanās nebija veiksmīga, un zonde iznīcināta spējā triecienā pret Marsa virsmu. Tomēr nupat uzņemtie fotoattēli vedina domāt, ka Beagle-2 tomēr nosēdies veiksmīgi un ir "vienā gabalā".Izpētot attēlu tuvplānā, zinātnieki noskaidrojuši, ka zonde pēc nosēšanās nav pilnībā izvērsusi saules bateriju paneļus. Zem tiem atrodas radio antena, kas tādējādi palika nosegta, neļaujot zondei nedz pārraidīt, nedz uztvert radiosignālus.Zinātniekiem atklājums nācis kā patīkams pārsteigums. "Kosmosa izpēte ir kā veiksmju, tā izgāšanos caurvīts stāsts. Šis atradums nozīmē, ka Beagle-2 misija bija veiksmīgāka, nekā mums iepriekš šķita," gandarījumu neslēpj Lielbritānijas Kosmosa izpētes aģentūras izpilddirektors Deivids Pārkers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko