Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

LTRK: Negatīvākais šogad ir nodokļu un nodevu paaugstināšana, pozitīvais - eksporta pieaugums

2011.gadā negatīvi vērtējamais notikums bija nodokļu un nodevu celšana, savukārt pozitīvais - eksporta apjomu pieaugums, informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK pārstāve Lita Kokale norādīja, ka 2011.gads uzņēmējiem sākās ar sliktu ziņu - tika paaugstināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), ieviests jauns nodoklis - tā saucamais dienesta auto nodoklis, kura piemērošanas kārtība bija visai neskaidra un komplicēta. PVN paaugstināšana, īpaši tirdzniecībā strādājošajiem uzņēmējiem, radīja izmaksas, kas saistītas gan ar kases aparātu pārprogrammēšanu, gan darbinieku papildu noslodzi preču cenu zīmju izmainīšanā.

Joprojām nopietna problēma ir ēnu ekonomika, kas, pēc Rīgas Ekonomikas augstskolas aplēsēm, Latvijā ir 38% no iekšzemes kopprodukta.

"Godīgo uzņēmēju konkurētspēja salīdzinājumā ar negodīgajiem arvien mazinās un bez kompleksas, sistemātiskas cīņas ar kontrabandu un ēnu ekonomiku godīgo uzņēmēju Latvijā kļūs arvien mazāk. LTRK izstrādājusi un atbildīgajās institūcijās informējusi par priekšlikumiem - nodokļu amnestiju, jaunu Būvniecības likumu, izmaiņām Publisko iepirkumu likumā, tomēr to virzība Saeimā ir iesprūdusi. Jāsaprot, ka spēles noteikumu nesakārtotība kavē uzņēmējdarbību un mazina valsts iespējas nodokļu ieņēmumos iekasēt vairāk. Valsts budžeta konsolidācijas ēnā šie ir ārkārtīgi nepieciešami lēmumi, kuru pieņemšana diemžēl tiek novilcināta," sacīja Kokale.

Tāpat LTRK pārstāve ar ironiju piebilda, ka, sekojot līdzi izmaiņām normatīvajos aktos, jāsecina, ka Latvijas ierēdniecība ir čakla. "Uzņēmēji nedz spēj prognozēt, nedz izsekot visām izmaiņām, kas pēdējā gada laikā veiktas kaut vai likumā "Par nodokļiem un nodevām". 2010.gadā šis likums grozīts vairāk nekā deviņas reizes," uzsvēra Kokale.

Tajā pašā laikā LTRK kā šī gada vienu no lielākajiem sasniegumiem minēja Latvijas eksporta apjomu pieaugumu. "Būtisks atbalsts ne tikai eksportētājiem, bet arī lielai ražojošo un pakalpojumus sniedzošo uzņēmēju daļai ir bijis Eiropas Savienības fondu finansējums - būtībā vienīgais ekonomiku sildošais finansējums krīzes laikā," teica LTRK pārstāve.

Pēc LTRK domām, kameras iniciētā Mikrouzņēmumu atbalsta programma gada laikā ir sevi attaisnojusi. Organizāciju priecē arī fakts, ka jau divos uzņēmējdarbības vidi vērtējošos starptautiskajos indeksos - Pasaules Bankas Doing Business (Latvija 2012.gada indeksā pakāpusies uz 21.vietu) un Globālās konkurētspējas indeksā (64.vieta) - Latvija spējusi pakāpties, kas ļaujot cerēt, ka mūsu valsts kļūs pievilcīga starptautiskajiem investoriem.

Kā pozitīvu darbu LTRK minēja ar kameras ieguldījumu cīņā pret ēnu ekonomiku - LTRK Nacionālās stratēģijas padomes iniciētās reversās PVN maksāšanas kārtības ieviešanu būvniecībā un metāllūžņu piegādēs. "Šis solis saknē nocirtīs iespējas veidot PVN karuseļu shēmas. LTRK biedri ir pārliecināti, ka reversā PVN maksāšana būs efektīvs instruments valsts budžeta ieņēmumu palielināšanai un ienesīs krietni vairāk nekā valdības šobrīd prognozētos 5,9 miljonus latu," norādīja Kokale.

LTRK ir nevalstiska, politiski neitrāla, brīvprātīga visu Latvijas teritoriju aptveroša dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu apvienība, kura, balstoties uz tirdzniecības un rūpniecības kameru darbības pasaules praksi, veido uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, apzinot un aizstāvot Latvijas uzņēmumu saimnieciskās intereses un sniedzot uzņēmējdarbību veicinošus pakalpojumus. LTRK pārstāv 998 uzņēmumus, kas darbojas visās tautsaimniecības nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses