Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pērn mājsaimniecības visvairāk patērējušas gaļu, vismazāk - zivis

2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, mājsaimniecību patēriņa izdevumi palielinājās par 5,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka mājsaimniecību izdevumi uzturam vidēji mēnesī, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli, 2011.gadā bija 54 lati(2010.gadā – 50 lati) jeb vidēji 28,8% no visiem patēriņa izdevumiem (2010.gadā – 28,3%). Pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem mājsaimniecības tērēja par 7,0% vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt šo produktu patēriņa cenas 2011.gadā pieauga par 8,4%.

Pārrēķinot šos izdevumus salīdzināmajās cenās, var konstatēt, ka izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem faktiski saruka par 1,3%. Turklāt samazinājums vērojams vairākus gadus pēc kārtas. Mājsaimniecību ierobežoto ekonomisko resursu dēļ līdzekļi tiek taupīti uzturam.

Lielākajai daļai pārtikas produktu patēriņa cenu indekss (PCI) apsteidza faktisko mājsaimniecību izdevumu pieaugumu.

2011.gadā mājsaimniecības visvairāk tērēja tādiem uztura produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi, izdevumi tiem vidēji mēnesī sasniedza 12 latus uz katru mājsaimniecības locekli, piens un piena produkti – 8 lati, maize un graudaugu izstrādājumi – 8 lati, kā arī dārzeņi – 7 lati.

Saskaņā ar Mājsaimniecību budžetu apsekojuma datiem 2011.gadā viens iedzīvotājs vidēji patērēja 49 litrus piena, 14 kg siera un biezpiena, 198 olas, kā arī 21 kg svaigas cūkgaļas,  22 kg desu izstrādājumu un kūpinājumu, 12 kg svaigas mājputnu gaļas. Kartupeļu patēriņš bija 78 kg, svaigu tomātu un gurķu – 23 kg gadā, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli. No augļiem visvairāk tika lietoti āboli – 14 kg, citrusaugļi – 9 kg un banāni – 6 kg. Savukārt svaigu zivju patēriņš bija 6 kg gadā.

2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas pārtikas pamatproduktu patēriņā. Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, pilnpiena un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās. Ievērojami samazinājies kartupeļu patēriņš – par 9 kg, kas varētu būt saistāms ar kartupeļu patēriņa cenu straujo pieaugumu 2011.gadā – par 35%. Savukārt 2011.gadā vairāk nekā iepriekšējā gadā mājsaimniecības uzturā ir patērējušas mājputnu gaļu, visu veidu maizi, konditorejas izstrādājumus, pienu ar samazinātu tauku saturu, tomātus, gurķus, kāpostus, kā arī augļus.

Vērojot izmaiņas pārtikas produktu patēriņā pēdējo 10 gadu laikā, var secināt, ka uzturā tiek lietoti mazāk tādi pārtikas produkti kā maize, liellopu gaļa, pilnpiens, cukurs, kartupeļi, bet vairāk – mājputnu gaļa, siers, jogurti, citrusaugļi, ķirbjaugi un pākšaugi, kā arī dzerts vairāk minerālūdens un limonādes.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka 2011.gadā mājsaimniecības ir palielinājušas izdevumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šie izdevumi palielinājušies par 19%. 2011.gadā mājsaimniecības maltītēm ārpus mājas tērēja vidēji 4,2% (2010.gadā – 3,7%) no kopējiem patēriņa izdevumiem. Tomēr jāsecina, ka pirms ekonomiskās krīzes mājsaimniecības gan pārtikas pirkšanai, gan maltītēm ārpus mājas tērēja vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses