Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Prognozes par šā gada eksporta pieaugumu kļūst pesimistiskākas

Ņemot vērā Latvijas preču eksporta tendences šā gada pirmajos mēnešos, kā arī izaugsmes perspektīvas galvenajās partnervalstīs, mūsu valsts eksporta pieaugums salīdzinājumā ar 2011.gadu kļūs nedaudz mērenāks un kopumā 2012.gadā var būt 5,8% robežās.

Tas prognozēts Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī, kas pieejams valdības vietnē "e-portfelis".

Šā gada maijā ministrijas prognozēja, ka 2012.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, eksporta pieaugums varētu būt 10%.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijas tautsaimniecības turpmākā attīstība joprojām būs cieši saistīta ar eksporta iespējām, tāpēc lielākais Latvijas izaugsmes risks saistīts ar globālās ekonomikas attīstību. 2012.gada sākumā Eiropas Savienībā (ES) kopumā ekonomiskā aktivitāte ir zema un, lai arī atsevišķi īstermiņa indikatori liecina, ka situācija stabilizējas, tomēr joprojām saglabājas nenoteiktība par ES turpmākās izaugsmes perspektīvām.

Tajā pašā laikā Latvijas ekonomika pagaidām ir bijusi noturīga pret ārējās vides satricinājumiem - neraugoties uz ES izaugsmes pavājināšanos 2011.gada beigās un 2012.gada sākumā, Latvijas tautsaimniecībā 2012.gada pirmajā pusē bija vērojams stabils pieaugums eksportā, apstrādes rūpniecībā, transportā, mazumtirdzniecībā, nodokļu ieņēmumos. Iedzīvotāju un uzņēmēju pārliecība nav pasliktinājusies.

Latvijas lielākās tirdzniecības partnervalstis, piemēram, Vācija, Zviedrija, Krievija un pārējās Baltijas valstis, turpina attīstīties labāk, nekā prognozēts.

Tāpat ministrijas norāda, ka, palēninoties eksporta izaugsmei, arī tā pozitīvais efekts uz tautsaimniecību kļūs nedaudz mērenāks. 2012.gadā pakāpeniski turpinās palielināties iekšzemes pieprasījums. Straujāku privātā patēriņa kāpumu ierobežos joprojām lielās mājsaimniecību parādsaistības un, neraugoties uz turpmāku situācijas uzlabošanos darba tirgū, arī relatīvi augstais bezdarba līmenis. Savukārt kopējo investīciju dinamiku ietekmēs komercbanku piesardzīgā kreditēšanas politika, bet privātā sektora investīcijas noteiks uzņēmēju nogaidošais noskaņojums attiecībā uz nākotnes perspektīvām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses