Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Valdība nākamnedēļ skatīs valsts budžeta grozījumu grafiku

Ministru kabinets otrdien, 19.jūnijā, skatīs šā gada valsts budžeta grozījumu grafiku. Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis pastāstīja, ka konkrēta informācija par budžeta grozījumu sagatavošanas grafiku būs pieejama pēc valdības sēdes.

Paredzēts, ka budžeta grozījumu sagatavošanas grafiks iekļaus gan datumu, līdz kuram ministrijām jāiesniedz savi pieprasījumi, gan laiku, kad tiks pārskatīts šā gada budžeta makroekonomiskais ietvars un būs zināma fiskālā telpa budžeta grozījumiem.

Kā ziņots, FM nostāja ir, ka budžeta grozījumi būs nelieli, jo budžeta deficīts nedrīkst šogad pārsniegt 2,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pirms budžeta grozīšanas tiks pārskatīts budžeta makroekonomiskais ietvars, izvērtējot precizētos IKP rādītājus, budžeta ieņēmumu prognozes pēc pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanas. Kad būs sagatavots jaunais makroekonomiskais ietvars, tiks novērtēta fiskālā telpa un būs redzams, kādus budžeta grozījumus šogad var atļauties, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 2,1% no IKP.

Kā ziņots, valdības prognoze šim gadam bija 2,5% izaugsme, un tā tika ņemta par pamatu, veidojot valsts budžetu. Tomēr FM, ņemot vērā situāciju eirozonā un citus globālās izaugsmes riskus, šā gada martā samazināja makroekonomiskās attīstības prognozes. FM martā prognozēja Latvijas IKP izaugsmi šim gadam 2% apmērā iepriekšējo 2,5% vietā.

Savukārt Latvijas Banka iepriekš savas IKP prognozes šim gadam samazināja līdz 1,3%.

Tomēr, redzot labos izaugsmes rādītājus šā gada pirmajā ceturksnī, gan Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, gan finanšu ministrs Andris Vilks (V) atzinuši, ka gada IKP pieauguma prognoze tiks paaugstināta.

Kā ziņots, IKP šā gada pirmajā ceturksnī audzis par 6,9% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) iepriekš atzinis, ka valsts budžeta grozījumu apjoms būs samērā ierobežots, jo ir jādomā par budžeta deficītu, kura mērķis nākamgad ir 1,4% no IKP.

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" premjerministrs informēja, ka valdībai ir zināmas vairākas jomas, kuras rudenī var rēķināties ar papildu finansējumu. Tā ir veselības aprūpe, kultūra un satiksme. Premjers arī apstiprināja, ka runa būs par algu paaugstināšanu sabiedriskajā sektorā un uz lielāku algu var cerēt pedagogi, policisti, ugunsdzēsēji, robežsargi, kā arī mediķi. Tomēr viņš atgādināja, ka algu palielinājums gaidāms budžetā noteikto rāmju robežās, nepārkāpjot nospraustos budžeta deficīta mērķus.

Vaicāts, cik miljonu latu robežās budžeta grozījumi varētu būt, Dombrovskis konkrētu skaitli nenosauca, vien apstiprināja, ka tas varētu būt dažu desmitu miljonu latu robežās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses