Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Valsts budžeta deficīts gada laikā samazinājies pieckārt

Šā gada pirmajos piecos mēnešos valsts konsolidētā budžeta deficīts bija 53,4 miljoni latu, kas ir par 243,5 miljoniem latu mazāk nekā 2011.gada atbilstošajā periodā, raksta Db.lv.

Deficītu valsts konsolidētajā budžetā noteica valsts speciālā budžeta deficīts, izdevumiem pārsniedzot ieņēmumus par 64,1 miljonu latu. Turpretī, valsts pamatbudžetā bija izveidojies pārpalikums 10,7 miljonu latu apmērā, informē Finanšu ministrijā (FM).

Ieņēmumu pieaugums un mazāki izdevumi šā gada maijā, salīdzinot ar šā gada aprīli, sekmēja situācijas uzlabošanos valsts pamatbudžetā, kā rezultātā šā gada maijā un arī pirmajos piecos mēnešos kopumā valsts pamatbudžetā izveidojies pārpalikums.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi gada pirmajos piecos mēnešos veidoja 1,222 miljardus latu. Nodokļu ieņēmumi bija 853,2 miljoni latu, kas ir par 20,8% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, tostarp pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pieauga par 24,2%, akcīzes nodokļa ieņēmumi par 10% un uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi – par 31%. Nenodokļu ieņēmumi šā gada piecos mēnešos bija 134,8 miljoni latu, kas ir par 55% vairāk nekā 2011. gada atbilstošajā periodā, liecina Valsts kases operatīvie dati.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada pirmajos piecos mēnešos veidoja 1,211 miljardus latu, kas ir līdzīgi kā pagājušā gada pirmajos piecos mēnešos.

Analizējot atsevišķas izdevumu pozīcijas, FM vērš uzmanību uz to, ka izdevumi pieauga kārtējiem maksājumiem Eiropas Savienības (ES) budžetā (par 15,8 miljoniem latu jeb 27%), subsīdijām un dotācijām (par 8,7 miljoniem latu jeb 2,5%), bet izdevumi samazinājās savstarpējiem transfertiem (par 29 miljoniem latu jeb 13,6%).

Kapitālie izdevumi pieauga nebūtiski (par 0,3%), ko noteica pamatkapitāla veidošanas izdevumu samazinājums par 31,5 miljoniem latu un kapitālo izdevumu transfertu pieaugums par 31,7 miljoniem latu, norāda FM.

Šā gada janvārī-maijā valsts speciālā budžeta deficīts salīdzinājumā ar 2011. gada atbilstošo periodu samazinājās par 28 miljoniem latu, ko noteica straujāks ieņēmumu pieaugums nekā izdevumu pieaugums. Turklāt, šā gada maijā valsts speciālajā budžetā bija izveidojies pārpalikums, ko noteica zemāki izdevumi (par 17,7%), salīdzinot ar šā gada aprīli.

Izdevumu samazinājumu FM skaidro ar to, ka daļa no pensiju izmaksām, kas attiecināma uz maiju, ir veikta aprīlī ar mērķi nodrošināt pensiju saņēmējus ar savlaicīgiem pensiju maksājumiem, ņemot vērā valsts svētku dienas maija sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses