Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzīvokļu pircēji aizvien vairāk uzmanības pievērš mājas kopējam stāvoklim

Jūnijā Rīgā nav notikušas nozīmīgas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā un tās vidēji ir 578 eiro par vienu kvadrātmetru, liecina Ober-House dati.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem jūnijā bija vidēji no 18 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 24 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro.

Kā liecina Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļas dati, jūnijā tika reģistrēti 537 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi. Ja salīdzina šā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēto dzīvokļu īpašumu iegādes skaitu ar darījumu skaitu 2011.gada pirmajos sešos mēnešos, tad šajā gadā tas ir pieaudzis par 39%.

Jūnijā interese par dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos joprojām pārsvarā ir no vietējo pircēju puses, kas vēlas iegādāties līdz 50 kvadrātmetru lielus dzīvokļus ar vidējo cenu līdz 35 000 eiro. Pircēji turpina izrādīt interesi par banku un ar tām saistīto uzņēmumu īpašumā esošajiem dzīvokļiem. Taču lielākā daļa pircējiem pievilcīgo īpašumu ir pārdoti. Par privātpersonu pārdotajiem īpašumiem interese ir minimāla, jo tiem parasti tiek noteiktas augstākas cenas.

Vairāk pircēji izrāda interesi par dzīvokļiem ķieģeļa un mūra ēkās, mazāk par dzīvokļiem ēkās, kas celtas no bloku paneļiem. Pircēji, izvēloties īpašumu arvien rūpīgāk un vairāk sāk interesēties ne tikai par dzīvokļa, bet visas ēkas vispārējo stāvokli - kad mainītas mājas komunikācijas, jumts, remontēta kāpņu telpa u. c. pie īpašuma piederošas palīgtelpas.

Piedāvājums, salīdzinot jūnija mēnesi ar iepriekšējo mēnesi, būtiski nav mainījies. Vienistabas dzīvokļu piedāvājums ir sarucis Mežciemā, savukārt četristabu dzīvokļu piedāvājuma skaits nedaudz ir samazinājies Pļavniekos.

Savukārt Imantā ir palielinājies vienistabas dzīvokļu piedāvājuma skaits. Divistabu dzīvokļu piedāvājuma skaits pieaudzis Vecrīgā. Trīsistabu dzīvokļu piedāvājuma skaits jūnijā palielinājies Āgenskalnā. Bet četristabu dzīvokļu piedāvājuma skaits jūnijā nedaudz pieaudzis Mežciemā.

Jūnijs centra segmentā bijis tikpat aktīvs kā iepriekšējais mēnesis. Aktīva interese tiek izrādīta no vietējo pircēju puses – jaunām ģimenēm, kas interesējas par divu un trīs istabu dzīvokļiem cenu kategorijā līdz 100 000 eiro. Pircēji ļoti pārdomāti pieiet nekustamā īpašuma iegādes jautājumam, izvērtējot arī banku un ar tām saistīto uzņēmumu piedāvātos īpašumus un cenšoties izmantot izdevību iegūt labvēlīgākus kreditēšanās nosacījumus.

Jūnijā, kā novēroja Ober Haus speciālisti, aktivitāte no Krievijas un citu NVS valstu puses atkal palielinājās. Taču tā vairs nav pagājušā gada līmenī. Interese tiek izrādīta tikai par kvalitatīviem, remontētiem dzīvokļiem jaunajos projektos, renovētās ēkās vai pirmskara ēkās, kas ir labā stāvoklī. Vēl aizvien daudziem noteicošais faktors ir atrast likvīdu objektu, kas atbilstu uzturēšanās atļauju iegūšanas kritērijiem un nestu tūlītēju peļņu. Tie ārvalstu klienti, kuri meklē īpašumu pastāvīgai dzīvošanai, aizvien vairāk izšķiras par privātmājas iegādi, jo cenas centra dzīvokļiem ir līdzvērtīgas pietiekami labu privātmāju cenām.

Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas jūnijā bija no 800 līdz 1300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā – vidēji no 1200 līdz 1900 eiro par vienu kvadrātmetru. Tie dzīvokļi, kuru vidējā pārdošanas cena ir ap 800 eiro kvadrātmetrā parasti ir sliktā stāvoklī. Lai tos savestu dzīvošanai atbilstošā kārtībā, tie prasa lielus papildus ieguldījumus. Liela daļa no šādiem dzīvokļiem atrodas pagalma mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses