Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alianses sadarbībai

Pēdējos pāris gados Eiropas Savienības augstākās izglītības iestāžu apvienības iesaistās Eiropas universitāšu iniciatīvā. Pirmās 17 augstskolu alianses šajā iniciatīvā iekļāvās jau 2019. gadā, un starp šīm augstākās izglītības iestādēm bija arī Latvijas Universitāte un Latvijas Mākslas akadēmija, savukārt šovasar nākamās kārtas 24 Eiropas universitāšu vidū ir Vidzemes Augstskola (ViA) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Par to informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Finansiāls atbalsts

Kopumā līdz 2025. gadam, radot vienotu Eiropas augstākās izglītības telpu, paredzēts izveidot 41 Eiropas universitāti jeb universitāšu aliansi, to veidošanā iesaistot 280 ES dalībvalstu un citu valstu augstākās izglītības iestādes. Plānots, ka līdz 2024. gadam tiks izveidotas aptuveni 20 Eiropas universitātes jeb augšupēji veidoti universitāšu tīkli visā Eiropas Savienībā, kas ļaus studentiem iegūt diplomu, kombinējot studijas vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Šo procesu atbalsta Eiropas Komisija, piešķirot 287 miljonu eiro lielu finansējumu. 

Šīs vasaras kārtā atlasītās 24 Eiropas universitātes ietver 165 augstskolas (tajā skaitā RTU un ViA) no 26 Eiropas Savienības valstīm un citām valstīm, kas piedalās programmā Erasmus+. Tās padziļinās sadarbību starp savām iestādēm, studentiem un darbiniekiem un apvienos tiešsaistes un fiziskos resursus, kursus, speciālās zināšanas, datus un infrastruktūru, skaidro Liepiņa. Ar finansiālu atbalstu no programmām Erasmus+ un Apvārsnis 2020 augstskolas uzlabo Eiropas augstākās izglītības kvalitāti, iekļaušanu, digitalizāciju un pievilcību, viņa piebilst. Eiropas universitāšu mērķis ir arī turpmāk atbalstīt mūžizglītību, nodrošinot visu vecumu audzēkņiem iespēju iegūt mikroapliecinājumus, ko piešķir pēc īsu kursu vai moduļu pabeigšanas augstskolās. 


Dažādas augstskolas

Eiropas universitātes ietver dažāda veida augstskolas, sākot ar lietišķo zinātņu universitātēm, tehniskajām universitātēm un kino un mediju mākslas skolām un beidzot ar visaptverošām universitātēm un universitātēm, kurās intensīvi notiek pētniecība. Iniciatīvā iesaistītās augstskolas atrodas ne tikai valstu galvaspilsētās, bet arī tālākajos Eiropas reģionos. Katrā augstskolu aliansē ir vidēji septiņas augstākās izglītības iestādes. Lai gan dažas alianses aptver visas disciplīnas, citas savukārt koncentrējas, piemēram, uz ilgtspējīgu attīstību, veselību un labklājību, digitalizāciju un mākslīgo intelektu, mākslu, inženieriju vai kosmosu, stāsta Liepiņa. 

Kā uzskata Eiropas Komisija, šāda ciešāka augstskolu sadarbība palīdzēs tām risināt arī tās problēmas, ar kurām nākas saskarties ekonomikas atveseļošanās laikā pēc Covid-19 pandēmijas. Aptaujājot pirmās 17 Eiropas universitātes, kas iniciatīvā iekļāvās jau pērn, atklājies, ka 96% augstskolu paudušas, ka tās būtu labāk sagatavotas stāties pretī Covid-19 pandēmijai, ja to Eiropas universitāte jau būtu pilnībā darbojusies. Vairāk nekā 60% uzskata, ka dalība Eiropas universitātē tām jau ir palīdzējusi risināt pašreizējās grūtības, kas saistītas ar krīzi. Kā labi piemēri tiek minēti virtuālu starpaugstskolu pilsētiņu izveide, piedāvājot kopīgus apvienotus kursus un kopīgas mācību vienības, kas integrētas visu tīklā uzņemto augstskolu mācību programmās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses