Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Rosināt sievietes karjerā vairāk tēmēt uz IT nozari nav tikai rekrutēšanas jautājums – kaut kam jāpamainās arī IT uzņēmumu iekšienē, norāda Alda Zeiļa no kompānijas Accenture Latvia

Arī dāmām ir ko darīt IT

Sievietes darba tirgum visā pasaulē ir ļoti būtisks resurss, taču viņas joprojām tajā ir par maz iesaistītas un arī pelna mazāk nekā vīrieši. Tomēr šībrīža studentes varētu kļūt par pirmo paaudzi, kas savas profesionālās dzīves laikā pieredz dzimumu atalgojuma plaisas sarukšanu – tiesa, ja vien viņas jau tagad izdara stratēģiskas karjeras izvēles, iegūst vairāk digitālo prasmju un saņem atbalstu no biznesa vides, valdības un akadēmiskajām aprindām, nesenā 29 valstīs veiktā pētījumā secinājis IT uzņēmums Accenture.

Plaisu var aizpildīt

Vidēji pasaulē uz katriem 100 dolāriem, ko darbā nopelna sieviete, vīrietis saņem 140 dolāru, rāda pētījums. Ja vēl ņem vērā, ka sievietes biežāk strādā nepilnu slodzi vai kopumā mazāk strādā algotu darbu (50% pret 76% vīriešu), šī atalgojuma plaisa ir vēl lielāka – uz katriem sievietes saņemtajiem 100 dolāriem vīrietis nopelna 258 dolārus. 
Tomēr Accenture pētījumā arī konstatēts, ka šo atalgojuma starpību nākotnē straujāk var mazināt trīs faktori, kam attiecībā uz meitenēm jāpievērš vairāk uzmanības jau šodien. Pirmais no tiem ir digitālā pratība – kādā pakāpē cilvēks lieto digitālās tehnoloģijas, lai kontaktētos, mācītos un strādātu. Otrs faktors saistās ar karjeras stratēģiju – sievietēm jāmērķē augstāk, jāizdara informētas izvēles un proaktīvi jāvirza sava profesionālā izaugsme. Šeit būtiska loma ir mentoru atbalstam, tādu studiju izvēlei, kas piedāvā augstu atalgojuma potenciālu, kā arī vēlmei būt vadošos amatos. Savukārt trešais faktors, kas pētījumā nosaukts par "tehnoloģisko iegremdēšanos", skar iespējas sievietēm aktīvāk apgūt digitālās prasmes, lai viņas virzītos uz priekšu tikpat ātri kā vīrieši. Tas ietver apmācības programmēšanā, darbu digitālā/IT kompānijā, pieredzi ar lietotnes, mājaslapas izveidi vai tiešsaistes biznesu. 

17 gadu Kanādā

To, ka dzimumu atalgojuma plaisas mazināšanā aktīvi jāpiedalās arī darba devējiem, labi apzinās uzņēmums Accenture Latvia, jo mērķtiecīgāka sieviešu piesaiste perspektīvajai un labi atalgotajai IT industrijai nozīmē arī darbinieku deficīta risināšanu. Turklāt IT nav nekas tāds, ko sievietes nespētu darīt, norāda Alda Zeiļa, kura paralēli saviem tiešajiem darba pienākumiem Accenture Latvia ir arī Inclusion & diversity jeb iekļautības un dažādības virziena vadītāja. Alda stāsta, ka uzņēmuma fokuss uz daudzveidību paredz iedrošināt un piesaistīt darbā gan vairāk sieviešu (šogad iecerēts, ka starp jaunajiem darbiniekiem viņu būs 40%), gan cilvēkus no dažādām kultūrām, ar īpašām vajadzībām utt. "Jo daudzveidīgāka ir darbinieku grupa, jo labāks ir rezultāts, ko viņi var kopā paveikt, jo katrs pienes kaut ko savu," saka Alda, kam šāda pieeja sakrīt ar pašas personīgajām vērtībām. Viņa norāda, ka attiecībā uz sievietēm IT nozarē visa pasaule vēl cīnās ar stereotipiem, kas piestāv vai nepiestāv vienam vai otram dzimumam. Lai meitenes iedvesmotu, atbalstītu un iedrošinātu, kā arī rādītu viņām piemērus veiksmīgu sieviešu veidolā, uzņēmums nodibinājis arī īpašu sieviešu tīklu.

Alda pati IT jomā strādā ar aizrautību un panākumiem. Pēc vadībzinātnes studijām LU viņa aizbrauca uz Kanādu. Tur saprata, ka darbs tūrisma jomā, kurā viņa līdz tam strādāja, ir slikti apmaksāts, tāpēc meklēja iespējas pamācīties ko citu. Tā kā viņai padevās darbs ar datoru, matemātika, loģiskā domāšana, Alda apguva praktisko programmēšanu gadu ilgā studiju programmā. Kā praktikante viņa nonāca Accenture Canada, kur vēlāk arī sāka strādāt kā programmētāja nelielos IT projektos, bet pēcāk pārgāja uz biznesa analīzi, kas vairāk ir komunikācija ar kompānijas klientiem, lai izprastu viņu vajadzības. Kanādā Alda nodzīvoja 17 gadu, bet 2014. gadā atgriezās Latvijā, kur arī sāka strādāt Accenture – viņa vada nodaļu, kas atbild par to, kā noteiktu prasmju «netehniskie» darbinieki (pamatā ar IT projektu vadību saistītie) uzņēmumā aug, tiek apmācīti, iesaistīti, nodarbināti, cik apmierināti darbā ir. 

Daudz iespēju variēt 

Programmējot Aldai visvairāk patīk uzreiz redzamais darba rezultāts. Kāpjot pa karjeras kāpnēm, viņa aizvien vairāk izbauda to, ka var ietekmēt uzņēmuma vai biznesa attīstību – gan iekšēji kompānijā, gan klientiem. "Tu redzi sava darba augļus. Tas tiek novērtēts, tavs viedoklis ir svarīgs, tev uzticas." Izaicinošākais esot turēt līdzi nozares jaunajām vēsmām un konkurentiem, spēt piedāvāt klientiem viņiem tobrīd vajadzīgo servisu, kā arī atrast laiku visam. 

Darba dinamika IT jomā, pēc Aldas domām, tomēr nemēdz sievietes atturēt no karjeras šajā nozarē. Te ir daudz iespēju strādāt elastīgu darba laiku, attālināti, variēt starp aktīvākiem un mierīgākiem pienākumiem un lomām, tā pamainot darba ritmu vai pat amatu periodā, kad sievietei, piemēram, prioritāte ir bērni un ģimene. Alda uzsver, ka IT joma ir ļoti daudzveidīga, jo te bez programmētājiem strādā arī dažādi konsultanti, biznesa analītiķi, testētāji, projektu vadītāji u. c., kuru ikdiena nebūt nav eksakta urbšanās datorā, kā daudzi maldīgi domā par IT. "Pārsvarā mums vajag cilvēkus, kas gatavi "rakt", komunicēt un loģiski domāt, kā arī apgūt ko jaunu," Alda atklāj. Viņa uzskata, ka sievietes IT karjerai iedvesmotu arī mentoru atbalsts un vairāk tādu izglītības iespēju, kas ļautu IT apgūt īsākā laikā nekā augstskolā un praktiskākā griezumā. Tāpat Alda teic, ka tieši šobrīd mācīties IT un nākt strādāt uz šo industriju ir vislabākais laiks, jo kļūst arvien interesantāk – nozare mainās, tehniskos darbus arvien vairāk deleģē mākslīgajam intelektam, cilvēkiem atvēlot radošākus, "biznesīgākus" uzdevumus, kur galvenais ir izdoma, komunikācija un sapratne par tehnoloģijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses