Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdīga savs uzņēmums

Mārtiņš Immermanis un Madris Čivčišs ir uzņēmīgi Tukuma 2. pamatskolas 6. klases skolēni un skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) Healthy life izveidotāji. Mārtiņš tajā ir finanšu direktors, kas nodarbojas ar uzņēmuma dokumentu noformēšanu, produktu izstrādi un sagatavošanu SMU tirdziņiem, finanšu datu apstrādi, produkta pašizmaksas un cenas aprēķināšanu, savukārt Madris ir mārketinga vadītājs, kas nodarbojas ar produkcijas dizainu, stenda projektēšanu, produkcijas reklamēšanu sociālajos tīklos, pienākumu sadalījumu atklāj puiši.

Dārzs dzīvoklī

SMU Healthy life piedāvā produktu, kas interesanta, ģimenes, radiniekus un varbūt pat draugus satuvinoša procesa rezultātā ļauj iegūt vitamīniem bagātus un ekoloģiskus mikrozaļumus. "Mēs piedāvājam dīgstu audzēšanas komplektu, kas sastāv no kastītes, pamācības, eko zemes un eko sēklām. Piedāvājam piecu veidu sēklu komplektus: baltās sinepes, eļļas rutks, saulespuķes, zaļie zirņi un kressalāti," stāsta jaunie uzņēmēji. Domājot, kā atvieglot dīgstu audzēšanu gada tumšajos mēnešos, puiši ir uzprojektējuši un no koka izgatavojuši arī dīgstu audzētavu, kuru var iegādāties ikviens Healthy life klients.  

Vēlme dibināt savu SMU abiem dzimusi skolēnu iedvesmas konferencēs Jauno uzņēmēju skola 2019 Slampē un Uzdrīksties uzvarēt Rīgā. "Pēc konferencēm bija skaidrs, ka vajag dibināt savu mācību uzņēmumu, taču nezinājām – kādu! Sākām meklēt, kā Latvijā ir mazāk, ko varētu ieviest atšķirīgu no esošā. Gribējām, lai ir unikāli!"

Lūkojot pēc idejas savam mācību uzņēmumam, jauniešu uzmanību piesaistīja pasaulē plaši pazīstamā kustība Urban garden, kas pēcāk arī iedvesmoja radīt Healthy life. "Bijām lasījuši par šo kustību, kas, vienkārši sakot, nozīmē dārzu dzīvokļos. Kopā ar savām ģimenēm nolēmām izaudzēt pirmos dīgstus. Pagaršojām, sapratām, ka tā ir ļoti laba ideja un ka vēlamies šādu produktu piedāvāt arī citiem cilvēkiem. Pirmos komplektiņus uzdāvinājām draugiem, radiem. Viņi to atzina par ļoti labu produkciju," pieredzē dalās puiši. "Manai ģimenei Mārtiņš ieteica pagaršot, mums iegaršojās tieši eļļas rutki, un tad mēs sākām audzēt vairāk. Pēc tam mums parādījās arī zirņu dīgsti, baltās sinepes, citas sēklas," piebilst Madris.
 

Talkā nāk ģimene

Puiši aktīvi iesaistās dažādos skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņos, bet interesantajā un laiku prasošajā ražošanas procesā talkā nāk visa ģimene. "Kad jāražo pati produkcija, tad, protams, paiet vairākas stundas. Es ar savu vectētiņu beru sēklas augsnē. Kad notiek lielā audzētavu ražošana, tad draugs atbrauc pie manis vai mēs dodamies pie viņa un mana ģimene ar viņa ģimeni kopīgi izgatavo dīgstu audzētavas. Zāģējam, mērām, slīpējam, skrūvējam, sagatavojam visu, kas ietilpst komplektā, lai cilvēki paši varētu salikt savu audzētavu. Tas ir lielisks veids, kā kvalitatīvi pavadīt laiku ar ģimeni ne tikai mums, bet arī mūsu klientiem," stāsta Mārtiņš. Tā ir viena no Healthy life pievienotajām vērtībām. "Mēs atšķiramies ar to, ka piedāvājam cilvēkiem pašiem izaudzēt savus dīgstus, saliedēt ģimeni, darot to kopīgi vai kopīgi saliekot audzētavu. Šis process ir ļoti interesants – vērot, kā no mazas sēklas attīstās dīgsts."

Par atbalstu no mājiniekiem puiši nešaubās, savukārt par skolasbiedru reakciju izsakās šādi: "Citi atbalsta, citi nesaprot šo visu darbību mācību uzņēmumā. Taču visi skolotāji skolā mūs atbalsta un arī pērk mūsu komplektus! Piemēram, pagājušajā gadā dabaszinību skolotāja iegādājās mūsu komplektu, lai skolēniem mācību stundās parādītu, kā aug un attīstās dīgsti."

Rezultāts, kas iepriecina

Viens no SMU Healthy life veiksmes stāstiem ir dalība Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Junior Achievement Latvia (JA Latvia) organizēto Jauno uzņēmēju dienu 2020 finālā*. Mārtiņš un Madris atzīst, ka šī pieredze bijis milzīgs izaicinājums un piedzīvojums vienlaikus. "Mēs tikām Top 5 no visas Latvijas, un tā ir liela atbildība, jo katrs mācību uzņēmums ir unikāls un cenšas būt labākais! Mums nebija pat nojausmas, ka iekļūsim finālā! Mēģinājām, centāmies, protams, vēlējāmies tikt finālā. Bija arī uztraukums, jo šāda pieredze mums bija pirmo reizi. Piemēram, video filmēšana bija ļoti interesants process. Tas bija sarežģīti, bija vairākas reizes jāpārfilmē. Visinteresantāk ir redzēt galarezultātu. Tu esi centies, strādājis, un rezultāts tevi iepriecina, jo ir ļoti labi sanācis!" saka Madris. "Viss, ko mēs darījām – gatavojām gada ziņojumu, uzņēmām video, gatavojām prezentāciju –, bija pirmo reizi, ar daudz nezināmām lietām. Guvām lielu pieredzi un vēlmi vēlreiz iekļūt finālā, piedzīvojot to visu vēlreiz. Novēlam ikvienam piedzīvot šo iespēju!" piebilst Mārtiņš. 

Jauniešu apņēmība atspoguļojas arī trīsreiz saņemtajā nominācijā Labākais skolēnu mācību uzņēmuma stends un dalībā Latvijas Krosmintona federācijas rīkotajās sacensībās 2019. gada decembrī, papildinot sacensību balvu fondu ar dīgstu audzēšanas komplektiem. "Guvām ļoti labas atsauksmes par produktu, jaunus klientus. Visi, kas bija nopirkuši komplektiņus, sūtīja bildes par audzēšanu un lietošanu. Bija ļoti patīkami tās saņemt!" puiši saka par SMU tirdziņos un citviet izjusto interesi no klientu puses. 

Neaizstājama pieredze

Healthy life produkta unikalitāte ir iespēja dīgstus izaudzēt pašiem. Puiši skaidro, kāpēc tas ir efektīvāk nekā tos iegādāties veikalā: "Vai zinājāt, ka, līdzko zaļumus nogriež, tie zaudē vitamīnus un minerālvielas? Iegādājoties mūsu produktu, cilvēkiem ir iespēja pašaudzētos mikrozaļumus nogriezt svaigus, lai pievienotu tikko pagatavotam ēdienam, tā maksimāli saglabājot visus vitamīnus un minerālvielas."

Jaunie uzņēmēji atzīst, ka dalība SMU programmā ir ne tikai labs pamats zināšanām uzņēmējdarbībā, bet arī liela sevis pārvarēšana. "Mēs mācāmies paši sevi attīstīt, un mācām arī citiem, ka jādzīvo veselīgi un jāuzņem vitamīni. Šī programma mums palīdz saprast, kas ir bizness un kā rīkoties nākotnē. Tā ir pieredze, kas iemāca, kā darboties uzņēmumā," saka Mārtiņš. "Tas ir tāpat kā mācīties! Tu iegūsti jaunas zināšanas, uzzini jaunas lietas, iemācies būt patstāvīgs, kā darboties biznesā un kā darboties ar finansēm, piemēram, kā uzlikt cenu, lai veidotos peļņa," vērtē Madris.

"Mēs gribētu nākotnē dibināt savu [īstu] uzņēmumu. Runājot par mācību uzņēmumu, vēlamies eksportēt mūsu produktu, jo tas noteikti būtu ļoti pieprasīts," ir pārliecināts Mārtiņš. Savukārt Madris vēlētos kļūt par ķirurgu, un uzņēmējdarbība (puiši min piemēru par sava veikaliņa atvēršanu) tad būtu hobijs. Abi jaunieši ir apņēmības pilni arī šajā mācību gadā dibināt SMU un turpināt attīstīt jau pārbaudīto ideju par dīgstu audzēšanu, paplašinot sortimentu ar kaut ko jaunu.

*Jauno uzņēmēju dienās 2020 skolēnu mācību uzņēmumi sacenšas par Latvijas labākā SMU titulu un tiesībām pārstāvēt mūsu valsti Eiropas finālā. Kopumā šogad Skolēnu mācību uzņēmumu programmā tika reģistrēti vairāk nekā 1200 SMU, bet finālā piedalījās pieci pamatskolu un desmit vidusskolu SMU.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses