Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eesti Energia līdz 2030.gadam plāno izveidot atkrastes vēja parku Rīgas jūras līcī

Igaunijas energokompānija Eesti Energia, kas ārvalstīs darbojas ar nosaukumu Enefit, parakstījusi saprašanās memorandu ar Dānijas atjaunojamās enerģijas uzņēmumu Orsted, kas tostarp paredz kopīgu darbu pie pirmā atkrastes vēja parka izveides Rīgas jūras līcī līdz 2030.gadam, aģentūrai LETA norādīja Enefit pārstāvji.

Enefit pārstāvji atzīmēja, ka pagājušā gada septembrī Latvijas un Igaunijas valdības pārstāvji parakstīja saprašanās memorandu par atkrastes vēja enerģijas parka kopprojektu.

Energokompānijas pārstāvji skaidroja, ka Enefit un Orsted plāno izveidot kopuzņēmumu atkrastes vēja enerģijas iespēju apgūšanai Baltijas valstīs, kas ietvers arī Liivi atkrastes vēja parka projektu Rīgas jūras līcī.

"Baltijas jūras reģions kļūst par atkrastes vēja parku attīstības centru, kas būtiski veicinās gan šī reģiona, gan Eiropas kopējos centienus ekonomikas dekarbonizācijai. Baltijas valstis lielā mērā var nodrošināt savu patēriņu ar atjaunojamo  enerģija, kas iegūta no jūras vēja, un mēs ceram, ka sadarbībā ar Enefit spēsim sekmīgi īstenot šo potenciālu," pauda Orsted kontinentālās Eiropas reģiona vadītājs Rasmuss Erbē.

Orsted iesniedzis pieteikumu par teritorijas apgūšanu Latvijas ūdeņos Liivi vēja parka projekta izpētei un attīstībai. Izmantojot šīs teritorijas, partnerības mērķis ir hibrīda pārrobežu risinājuma izveide, kas savienotu atkrastes vēja parku gan ar Latviju, gan Igauniju un ļautu izmantot šo vēja parku saražotās enerģijas pārvades kabeļus kā starpsavienojumu starp abām valstīm.

Savukārt Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Hando Suters norādīja, ka uzņēmuma stratēģiskais mērķis ir palielināt atjaunojamās enerģijas ražošanu.

"Mēs jau vairāk nekā desmit gadu strādājam pie vēja parka izveides Rīgas jūras līcī, kas mums ir devis labas zināšanas par vietējiem jūras vēja apstākļiem un sniedz stabilas izejas pozīcijas, lai šīs sadarbības ietvaros sasniegtu ambiciozos Baltijas valstu 2030.gada mērķus," viņš piebilda.

Suters atzīmēja, ka atkrastes vēja parku būvniecība, piemēram, Liivi projekts vai Hījumā projekts Igaunijas Ziemeļrietumos, varētu veicināt jaunas nozares izveidošanu ar profesionālām kompetencēm un augsti kvalificētām ilgtermiņa darba vietām enerģētikas, transporta un loģistikas jomā. Uzņēmums paredz, ka šāda mēroga atkrastes vēja parka būvniecības laikā tiks radīts tūkstošiem darba vietu, tostarp Igaunijā un Latvijā.

Kā pirmdien žurnālistiem skaidroja projekta īstenotāji, precīzi kā atkrastes vēja enerģijas ieguves projekts tiks finansēts vēl nav zināms un par to vēl tiks lemts, tomēr kopējās investīcijas varētu sasniegt no 1,5 līdz 2 miljardiem eiro.

Enefit norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) atjaunojamās enerģijas stratēģija paredz paaugstināt Eiropas atkrastes vēja enerģijas ražošanas kapacitāti no pašreizējiem 12 gigavatiem līdz vismaz 60 gigavatiem 2030.gadā un 300 gigavatiem 2050.gadā. 

Energokompānijā pauda, ka Baltijas jūras reģions ar vairāk nekā 90 gigavatu vēja enerģijas ieguves potenciālu var sniegt nozīmīgu pienesumu šī mērķa sasniegšanā.

Enefit Latvijas elektroenerģijas tirgū darbojas kopš 2006.gada, kad sāka pārdot elektrību biznesa klientiem. Savukārt enerģijas ražošanas jomā Latvijā Enefit darbojas kopš 2011.gada, kad ieguva vairākuma daļu siltuma uzņēmumā Enefit Power & Heat Valka. 2012.gadā uzņēmums uzcēla koģenerācijas staciju, kas darbojas ar biodegvielu un piegādā siltumu Valkas pilsētai. SIA Enefit pieder Igaunijas Eesti Energia.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses