Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules lielākā Čingishana skulptūra

Mongolijā top komplekss par godu 800 gadus vecās valsts dibinātājam Čingishanam.

Daudzi vēsturnieki uzskata Čingishanu par lielāko iekarotāju vēsturē. Viņš praktiski sāko no nulles izveidoja armiju un valsti, izveidoja likumu sistēmu un iekaroja 22% no visas planētas sauszemes, tādejādi izveidojot pasaules vēsturē lielāko jebkad pastāvējušo impēriju. Viņš šo teritoriju spēja noturēt savā valdījumā 21 gadu līdz savai nāvei, kad to pārņēma viņa dēli.

Daudzas Eirāzijas tautas viņu uzskata par barbaru un vietējo kultūru iznīcinātāju, bet mongoļi dēvē par tautas tēvu.

Viņam par godu 50 kilometrus no Mongolijas galvaspilsētas Ulanbatoras tapusi 30 metrus augsta nerūsējošā tērauda skulptūra, kas novietota uz 10 metru augsta postamenta. Postamentam apkārt ir 36 kolonnas, simbolizējot 36 khanus, kas valdīja pēc Čingishana.

Statuja izveidota kā tūrisma centrs, kurā izvietots muzejs, gigantiska Čingishana iekarojumu karte, mākslas galerija, konferenču zāle, restorāns un suvenīru veikaliņš. Savukārt no zirga galvas, kas atrodas 30 metru augstumā iespējams vērties nebeidzamās stepes ainavā.

Patlaban tiek plānots ap skulptūru vēl veidot atrakciju parku, kas būs veltīts Čingishana laika mongoļu dzīvesveida atveidošanai. Tāpat plānots izveidot kempingu ar 200 jurtām, peldbaseinu un golfa laukumu, bet visu kompleksu iežogos augsta akmens sēta.

Vēl tālākos plānos paredzēts milzu skulptūru apzeltīt, lai tā būtu labāk redzama no stepes, kā arī sastādīts 100 000 koku mežs, kas Mongolijai gan ir netipiska ainava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses