Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pieprasījuma pieaugums un iepriekšējās investīcijas ļauj kāpināt ražošanu

Ekspertu iepriekšējās prognozes par labo rūpniecības konjunktūru sevi attaisnojušas pilnībā. Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka šā gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide pieaugusi par 8,4%. Ražošana turpina būt par vienu no mūsu valsts ekonomikas dzinējspēkiem, veiksmīgi izmantojot pasaules tautsaimniecības konjunktūras uzlabošanos.

Jūt uzlabojumus

Viena no nozarēm, kurai Latvijā veiksmīgi izdodas kāpināt apjomus, ir farmācija. Kompānijas Grindeks gatavo zāļu ražošanas direktore Baiba Galviņa stāsta, ka ekonomiskā situācija uzņēmumam nozīmīgos noieta tirgos – Krievijā un pārējās NVS valstīs – ir stabilizējusies. Pieprasījums pēc Grindeks produkcijas pieaudzis arī jaunajos tirgos, tādējādi sekmējot ražošanas apjomu kāpumu. Pēc sabiedrības pārstāves teiktā, šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo laika nogriezni, gatavo zāļu formu ražošanā esam spējuši nodrošināt kopējo ražošanas pieaugumu par 45%, tajā skaitā tablešu un kapsulu iepakotās produkcijas grupā sasniedzot kāpumu par 24%, perorālajiem šķīdumiem – par 72%, gatavām injekciju zāļu formām – pat par 86%, bet topikālām formām, t.i., ziedēm un gēliem saglabājot iepriekšējo apjoma līmeni. 

Kopš pagājušā gada vērojams situācijas uzlabojums pasaules pārtikas tirgus konjunktūrā. Tas ļāvis nozares uzņēmumiem Latvijā šā gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn kāpināt produkcijas izlaidi par 4,3%, vēsta CSP. "Piena pārstrādes uzņēmuma Food Union saražotās produkcijas apjoms šī gada deviņos mēnešos saglabājies pērnā gada līmenī bez straujas izaugsmes. Tas saistīts ar šī gada laikā strauji pieaugošo svaigpiena cenu un rekordaugstajām industriālo piena produktu cenām, kas ietekmējušas piena produktu cenas plauktos, attiecīgi ietekmējot arī pirktspēju," stāsta Food Union grupā ietilpstošās a/s Rīgas piena kombināts valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. Pēc viņa teiktā, galvenie veicinošie faktori ražošanas apjoma kāpināšanai ir jaunu produktu izstrāde un ieviešana tirgū. 


Veicina produktivitāti

Latvijas lielākā kokapstrādes uzņēmuma Latvijas finieris koncerna ražošanas apjoma kāpumu šogad kopumā salīdzinājumā ar 2016. gadu prognozējam aptuveni 6–8% robežās, stāsta uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis. Pēc viņa teiktā, tas sasniegts, pateicoties iepriekšējos periodos veiktajām investīcijām ražošanas jaudu palielināšanā, kā arī ekonomiskajai izaugsmei un līdz ar to patēriņa pieaugumam būtiskākajos Eiropas Savienības valstu tirgos un citos eksporta reģionos. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 28.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses