Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

PR:Pārprastais informatīvais ziņojums: „Par likumības ievērošanu kokmateriālu tirgū Latvijā”

Lai arī  Latvijas Kokrūpniecības federācija kopumā atbalsta informatīvo ziņojumu un ir gandarīta, ka Zemkopības ministrijas un Ministra kabineta ieinteresētību palīdzēt sakārtot nozarē sasāpējušos jautājumus, tomēr, mūsuprāt, šobrīd tā prezentēšanai publiskajā telpā ir salikti ne tie uzsvari, ko vēlējās pateikt ziņojuma autori.

Pirmkārt, vajadzētu saprast, ka ierosinātie pasākumi ir vērsti nevis uz to, lai pavairotu kontroli, bet gan sakārtotu nozares procesa pārskatāmību un veicinātu nozares attīstību. Meža nozarē, protams, ir zināmas problēmas, bet vēlamies uzsvērt, ka tās ir krietni mazākas kā citās, mums ir liela vēlme tās sakārtot un nebaidāmies par tām runāt, vienlaicīgi piesakot sevi kā vienu no vadošajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā.

LKF uzskata, ka ir nekorekti piesaukt 2743 uzņēmumus, kas, it kā strādā mūsu nozarē, jo tas atspoguļo reģistrā uzrādītos iespējamos darbības veidus, bet kā pamatbiznesu meža nozari uzskata labi ja pusotrs tūkstotis uzņēmumus. Tāpat korekti nav spēlēties ar darba devēju skaitu, kas ir iesaistīti pelēkajā biznesā, jo pamatapjomi tiek saražoti un lielākais darbinieku skaits tiek nodarbināti ap 250 uzņēmumos, kuros vidējās algas apmērs ir stipri virs statistikā minētās vidējās algas privātajā sektorā. Lai ilustrētu, ka darba devēja skaita piesaukšana ir zināmā mērā demagoģija, minam piemēru – 25% pēc zāģētavu skaita saražo ne vairāk kā 1% no zāģmateriāla apjoma valstī, bet TOP 10 zāģētavas virs 50%. Tādēļ vajadzētu izvērtēt nevis darba devēju, bet gan darba ņēmēju skaitu.

LKF uzskata, ka Konkurences padomes ierosināto jautājumu par deviņdesmitajos gados noslēgto Ilgtermiņa mežizstrādes līgumu (IML) laušanu nav vērts cilāt, jo tos juridiski korekti nav iespējams pārtraukt nemaksājot milzīgus līgumsodus. Jautājums, par tirgus situācijai atbilstošas IML cenošanas mehānisma izstrādi šobrīd ir atrisināts un jebkuras citas diskusijas ap šo jautājumu nav lietderīgas, jo tikai radīs bezrezultatīvu kašķi. Nepareizi izprotot jautājuma būtību, publiskajā telpā pat ir izskanējis, ka ZM it kā aicina pāriet no ilgtermiņa uz īstermiņa attiecībām. Šāda nostādne ir pretrunā ar konkurētspējas stiprināšanu, jo saprātīgas ilgāka termiņa attiecības nodrošina prognozējamību un stabilitāti.

Informāciju sagatavoja

Biedrības "Latvijas Kokrūpniecības federācija"

Izpilddirektors

Kristaps Klauss

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses