Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sāktas sarunas ar arābu aviokompānijām par kopīgu reisu veidošanu

Parakstīts līgums par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas, sāktas sarunas par Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) aviokompāniju un airBaltic iespējamiem kopējiem reisiem, arī par iespējamām investīcijām konteinteru termināļa būvniecībā Rīgas ostā - tie ir galvenie pieturpunkti pēc Latvijas delegācijas vizītes AAE, Dienai pastāstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). «Var sagaidīt, ka vizīte dos papildu stimulu ekonomikas attīstībai,» pozitīvas prognozes izteica premjers.

Ar aviokompānijām Etihad Airways un Fly Emirates notikušas sarunas par kopīgu reisu un biļešu tirdzniecību ar airBaltic, taču tās būs jāturpina, tajās piedalījās arī airBaltic direktors Martins Gauss un Prudentia pārstāvji. Savukārt ar ostu pārvaldes kompānijas Dubai Port World vadību bijušas sarunas par iespējamām investīcijām konteineru terminālī, pastāstīja V. Dombrovskis.

Lai arī valda priekšstats, ka arābu biznesa vidē komunicēt eiropiešiem esot sarežģīti, premjers atklāja, ka ar praksi, ka biznesam jāatbilst islāmam, Latvijas delegācija AAE nav saskārusies, jo tā ir «moderna, uz biznesu orientēta valsts». Viņš arī norādīja - nevar vispārināti runāt par arābu kultūru, tāpat kā nevar vispārināti runāt par Eiropas kultūru - Grieķijā un Somijā tā ir ļoti atšķirīga, tieši tāpat atšķiras biznesa vide AAE un, piemēram, Saūda Arābijā.

Sarunā V. Dombrovskis gan pieļāva, ka, uzsākot sadarbību aviopārvadājumu jomā, airBaltic būtu jāpilda atsevišķas prasības, piemēram, islāmam atbilstošas pārtikas piedāvāšana, taču viņš arī uzsvēra, ka Latvijas likumdošanas bāze paredz šādu produktu sagatavošanu, līdz ar to problēmām rasties nevajadzētu.

Diena jau vēstīja iepriekš, pagājušonedēļ Zaļo un Zemnieku savienība Saeimā rosināja atcelt likumdošanā normu, kas ļauj lopus kaut pēc reliģiskām tradīcijām.

Jomas, kurās biznesa vides cilvēkiem un politiķiem Abu Dabi un Dubaijā piedāvāts investēt Latvijā, bija enerģētika, transports, loģistika un finanšu sektors, premjeru delegācijā pavada 43 Latvijas uzņēmēji, kuri pārstāv izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citus sektorus.

V. Dombrovskis norādīja, ka no Latvijas puses esot vēlēšanās stimulēt eksportu uz AAE, kas pēdējā gadā gan pieaudzis par 87% no ļoti zemas bāzes.

Kā liecina Ārlietu ministrijas apkopotā informācija, 2010. gadā kopējais eksports no Latvijas uz AAE bijis 11 668 177 eiro. Tiešās investīcijas no AAE Latvijā nav fiksētas, taču darbojas desmit kopuzņēmumu, lielākais no tiem ir Shirazian Masih Nikdar ar investīcijām 80 520 latu apmērā, kura Latvijas partnerim, 33% kapitāldaļu turētājam SIA Agrow Nordic gan jau ir ierosināta maksātnespēja. Šie kopuzņēmumi Latvijā no 1991. līdz 2012. gadam kopumā investējuši 102 tūkstošus latu, liecina Lursoft dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses