Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dienas Bizness zīmola izdevumā TOP 500 apkopoti 1000 veiksmīgākie Latvijas uzņēmumi

Klajā nācis ikgadējais žurnāla Dienas Bizness zīmola izdevums TOP 500, kas tapis sadarbībā ar Lursoft IT. Arī šogad tas piedāvā plašu ieskatu Latvijas tautsaimniecības norisēs, apkopojot informāciju par 1000 lielākajiem uzņēmumiem.

Pasauli pārņēmusī Covid-19 pandēmija ietekmēja ne tikai globālo ekonomiku, un valstu tautsaimniecības, bet arī uzņēmumu darbības rezultātu apstiprināšanu un datu apkopošanu, tādēļ šogad TOP 500 tapšana un nokļūšana pie lasītājiem noritēja nedaudz ilgāk kā iepriekš. Tomēr par spīti grūtībām TOP 500 radošā komanda savu apjomīgo darbu ir pabeigusi vēl šogad, un Latvijā viens no plašākajiem un autoritatīvākajiem makro un mikro ekonomikas izziņas avotiem jau ir nodrukāts un dodas ceļā pie saviem respektablajiem lasītājiem.

Pēc rekordu pārspēšanas no gada uz gadu pērn ekonomika nospiedusi bremzes pedāli, kas atspoguļojas arī lielāko uzņēmumu darbības rādītājos. 1000 lielāko uzņēmumu kopējais apgrozījums 2019. gadā sasniedzis 39,15 miljardus eiro, kas ir par 3,47% mazāk nekā 2018. gadā, kad tas bija 40,56 miljardi eiro.

Arī kopējā 1000 uzņēmumu peļņa 2019. gadā bijusi 2,1 miljards eiro iepretim 2018. gadā nopelnītajiem 2,5 miljardiem eiro. Sarukusi arī apgrozījuma robeža, no kuras uzņēmumi šogad iekļuva gan 500, gan 1000 lielāko kompāniju sarakstā.

Par trīs tūkstošiem sarucis arī kopējais nodarbināto skaits – 2019. gadā 1000 lielākie uzņēmumi nodarbināja 216 tūkstošus cilvēku. Turklāt uz 2019. gada finanšu rādītājiem šogad neizbēgami nākas raudzīties caur pandēmijas prizmu, uzdodot jautājumu – vai pērnie finanšu rādītāji ir tik stabili, lai pārdzīvotu ekonomikas stopkrāna laiku 2020. gadā?

Taču ir jābūt cerībai, un tai jābūt lielākai par 2021. gada finanšu plāna ambīcijām. "Būt tik produktīviem mums paģēr laikmets, un Latvijas mazā, atvērtā uzņēmējdarbības vide tam ir pat gatavāka nekā pārējā pasaule. Ir tikai viens "bet" – politiskajai elitei ir jābūt tik vienotai kā nekad agrāk, lai excel tabulās paredzētie atveseļošanās eiro sasniedz nozares, kuras nodrošinās miljonu atdevi," norāda Dienas Bizness galvenā redaktore un TOP 500 redaktore Anita Kantāne.

Pirmie TOP 500 izdevumu, kā ierasts, saņems žurnāla Dienas Bizness uzticamie abonenti – viņu rokās tas nonāks 29. decembrī kopā ar iknedēļas izdevumu.

Lai gan šogad Covid-19 apkarošanas ierobežojumu dēļ nenotiek tradicionālā TOP 500 balvu pasniegšanas ceremonija, taču jaunums ir tas, ka TOP 500 būs pieejams mazumtirdzniecībā.

No 6. janvāra tas būs nopērkams atsevišķās tirdzniecības vietās, iegādājams elektroniski www.dbhub.lv vai nopērkams DB lasītāju servisā, iepriekš sazinoties pa tālruni +371 67063333.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses