Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aprites ekonomika tīrākai videi – būs jāmaina ieradumi gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem

Līdz ar kopējā dzīves līmeņa paaugstināšanos pasaulē, diezgan likumsakarīgi pieaug arī iedzīvotāju patēriņš – cilvēki spēj un arī grib iegādāties dažādas lietas gan savas ikdienas ērtību paaugstināšanai, gan savas dzīves telpas uzlabošanai. Patiesībā ļoti daudzas lietas, kas vēl pirms gadiem 10-15 tika uzskatītas par ekskluzīvām un cilvēka prestižu un turīgumu apliecinošām, šodien jau ir pavisam ikdienišķa sociālekonomiski aktīva cilvēka ikdienas sastāvdaļa.

Tomēr nevar arī noliegt, dažādu preču – sadzīves tehnikas, viedtelefonu, datoru, dažādu modernu darbarīku - strauju apriti sekmē arī plašās mārketinga kampaņas, kā dēļ nereti vēl labi kalpojoša lieta tiek izmesta, lai iegādātos nākamās paaudzes iekārtu.

Neizbēgami pieaug dažādu preču ražošanas apjoms un attiecīgi arī resursu jeb izejvielu izmantošana, lai apmierinātu šo ļoti straujo pieprasījuma pieaugumu. Tomēr ir ļoti būtiski atcerēties, ka dabas resursi patiesībā nav bezgalīgi un neizsmeļami un katrs no mums ar salīdzinoši nelielām dzīvesveida izmaiņām var visai nozīmīgi ietekmēt dabas resursu izmantošanu. Katrs var ikdienā rīkoties saudzīgāk pret vidi un lietām, ko izmanto, tostarp ļaut jebkurai lietai kalpot pēc iespējas ilgāk. Citiem vārdiem sakot, ikvienam ir jāatbalsta aprites ekonomikas domāšana un rīcība, kas būtībā nozīmē pavisam vienkāršu attieksmi pret pasauli un lietām – sev nevajadzīgo, bet aizvien darba kārtībā esošo preci nevis vienkārši izmest atkritumos, bet gan dot šai lietai otrās dzīves iespēju kopā ar cilvēku, kuram tā būs noderīga.
 

Zaļais kurss pasaulē

Eiropas Komisija ir pieņēmusi jauno aprites ekonomikas rīcības plānu, kas ir viens no galvenajiem Eiropas zaļā kursa stūrakmeņiem. Tajā galvenā uzmanība pievērsta aprites ekonomikai un ražošanas pārveidei, lai nodrošinātu, ka izmantotie resursi Eiropas Savienības valstu ekonomikā tiek saglabāti pēc iespējas ilgāk. Par mērķi ir izvirzīts gan samazināt atkritumu apjomu, gan arī pagarināt produktu lietderīgas izmantošanas ilgumu.

Eiropas Savienības institūcijas apzinās, ka nepietiek tikai ar likumdošanas iniciatīvām un normatīvo regulējumu izmaiņām. Jāmainās ir uzņēmumu domāšanai un Eiropas valstu iedzīvotāju patēriņa prioritātēm un ieradumiem. Paredzams, ka arvien vairāk uzņēmumu pārorientēs savus ražošanas procesus un darbības principus, lai atbilstu šiem jaunajiem nosacījumiem. Latvijā viens no šādiem uzņēmumiem, kas iet Eiropas Zaļā kursa ceļu, ir finanšu nozares uzņēmums un lielākā Latvijas lombardu tīkla Banknote īpašnieks a/s DelfinGroup. Uzņēmums jau 2020. gadā apstiprināja un uzsāka īstenot īpašu korporatīvo stratēģiju, lai veicinātu sabiedrības izpratni un iesaistīšanos aprites ekonomikas īstenošanā. DelfinGroup ir arī viens no retajiem Latvijas uzņēmumiem, kas ir sagatavojis ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības (ESG – Environmental, Social, and Corporate Governance) ziņojumu. 2021. gada otrajā pusē uzņēmums iecerējis ar sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO) startēt Nasdaq Riga biržā.

"Resursu ekonomija un atjaunošana, kā arī lietu atkārtota izmantošana ir viens no zaļās domāšanas stūrakmeņiem. Mūsu grupas zīmola Banknote lombardi šajā ziņā būs labs palīgs ikvienam vides draugam, jo nodrošina plašu lietotu preču apmaiņas tīklu visā Latvijā. Lietotas un pārbaudītas preces, kas pašam vairs nav nepieciešamas, var novērtēt un pārdot jebkurā Banknote tīkla veikalā visā Latvijā. Turklāt visas Banknote tīklā pieejamās lietotās preces jau šobrīd ir ērti apskatāmas un iegādājamas Banknote.lv interneta veikalā," uzsver DelfinGroup valdes loceklis Ivars Lamberts.

Banknote tīklā tiek tirgotas ne tikai privātpersonu pārdotās preces, bet arī sadzīves tehnikas tirgotāju, tostarp internetveikalu preces, kuri paši neuztur atgriezto lietoto preču otrreizējās aprites sistēmu. Sagaidāms, ka šādas sistēmas ieviesīs arvien vairāk uzņēmumu, jo to paredz sekmēt Eiropas zaļā kursa politika.  Eiropas Savienība vēlas veicināt elektroiekārtu ilgāku izmantošanu, tādējādi mazinot nepieciešamību pēc aizvien jaunu preču ražošanas. Tas savukārt nozīmē mazāku resursu izmantošanu un atkritumu mazināšanos, kā arī videi draudzīgāku politiku.

Mūsdienu tehnoloģijas un dažādi sociālie tīkli un sludinājumu portāli piedāvā plašas iespējas cilvēkiem atdot vai pārdot nevajadzīgās lietas, un šī lietoto preču aprites kultūra kļuvusi diezgan plaša, tomēr skaidrs, ka ne visiem cilvēkiem ir iespēja šo procesu īstenot, kam nereti iemesls ir ģeogrāfiskais attālums un arī laiks, ko nepieciešams veltīt, lai vienam vairs nevajadzīgā lieta varētu sekmīgi nokļūt pie otra, kurš tai varētu dot otrās dzīves iespēju. Sevišķi aktuāli tas ir ārpus lielajiem ekonomiski aktīvajiem centriem jeb reģionos ar mazāk attīstītu loģistikas infrastruktūru.

DelfinGroup biznesa attīstības mērķis ir apvienot zaļo domāšanu un ekonomisko izdevīgumu. Uzņēmums aktīvi attīsta filiāļu tīklu un veido infrastruktūru, lai iedzīvotājiem visā Latvijā būtu ērti pārdot un iegādāties lietotas un pārbaudītas preces. Tādējādi preces iegūst otro dzīvi un iedzīvotājiem ir iespēja izdevīgāk iegādāties viņiem vajadzīgas lietas. Lombardu tīkls Banknote ir kļuvis par vienu no vadošajiem lietoto un pārbaudīto preču tirdzniecības kanāliem Latvijā, kas iedzīvotājiem visā valstī palīdz apmainīties ar lietām, kas pašiem vairs nav nepieciešamas. Atkārtota preču izmantošana ir ļoti efektīvs veids, kā mazināt nevajadzīgu patēriņu un pārmērīgu dabas resursu izsaimniekošanu, kā arī palīdz cilvēkiem ietaupīt un efektīvāk rīkoties ar saviem finanšu resursiem.

 

Pārbaudītas vērtības

“Banknote 11 darbības gadu laikā ir izveidojusi un attīstījusi kopumā 92 filiāļu tīklu visā Latvijā. To veidojot, mēs rūpīgi analizējām un izvērtējām vietas, kur atvērt katru konkrēto Banknote filiāli, lai tā būtu ērti pieejama pēc iespējas plašākam apkārtnes iedzīvotāju skaitam gadījumā, ja viņiem rastos nepieciešamība pārdot tālāk sev nevajadzīgo preci,” skaidro Lamberts, piebilstot, ka Banknote pakalpojumu pievienotā vērtība ir apstāklī, ka klientam nav pirms tam jātērē laiks, lai izvietotu sludinājumus, kā arī gaidītu un tiktos ar neskaitāmiem potenciālajiem pircējiem.

Katru lietu, kas nonāk Banknote veikalā, apskata un novērtē uzņēmuma eksperti, turklāt paralēli tiek pārbaudīta konkrētās preces izcelsme, kas nozīmē, ka tiek izslēgta jebkāda iespēja pārdot vai nopirkt, piemēram, nelikumīgi iegūtu iekārtu. Šeit būtiski pieminēt, ka ikvienai precei, ko var iegādāties Banknote lombardu tīklā, tiek nodrošināta garantija. Preces pirms nodošanas tālākai tirdzniecībai tiek pārbaudītas, tādējādi novēršot iespējamās domstarpības starp preces bijušo un jauno īpašnieku.

Protams, ne jau vienmēr visas ierīces var turpināt lietot, tāpēc gadījumā, ja novērtēšanas tiek secināts, ka lieta tomēr savu laiku nokalpojusi un darbnīcā vairs nevar tikt atjaunota, uzņēmums nodrošinās, piemēram, nolietoto elektropreču nodošanu pārstrādei, tādējādi sekmējot videi draudzīgu politiku.

Rūpējoties par klientu ērtībām un veicinot iesaistīšanos aprites ekonomikas procesā, ir izveidots jauns Banknote.lv interneta veikals, kurā ikvienam ir iespēja apskatīt un attālināti iegādāties šobrīd jau vairāk nekā 20 tūkstošus dažādu preču. Interneta veikalā nopirktās preces iespējams saņemt ar kurjeru vai arī klātienē tuvākajā uzņēmuma veikalā.

A/s DelfinGroup ir licencēts finanšu nozares koncerns, kas dibināts 2009. gadā un pārstāv zīmolus Banknote, VIZIA un Rīgas pilsētas lombards. Uzņēmums nodrošina darbu 277 profesionāļiem 92 filiālēs 38 Latvijas pilsētās. DelfinGroup ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija dalībniece, un ir saņēmusi Valsts ieņēmumu dienesta sadarbības programmas Zelta līmeņa statusu. DelfinGroup pamatpakalpojumi ir lietotu preču tirdzniecība filiālēs un internetā, lombarda aizdevums, patēriņa aizdevums, kā arī senioru aizdevums, kura nosacījumi ir īpaši pielāgoti senioriem. DelfinGroup obligācijas ir kotētas Nasdaq Riga First North obligāciju sarakstā. 2020. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 23,7 miljoni eiro, kredītportfelis sasniedza 34,7 miljonus eiro, EBITDA pieauga līdz 9,3 miljoniem eiro un peļņa pirms nodokļiem sasniedza 4,6 miljonus eiro. DelfinGroup 2020. gada aprēķinātie nodokļi ir 3,42 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses