Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Baltcom: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija lobē LMT un Lattecom

Baltcom vērš Eiropas Komisijas (EK) uzmanību uz virkni nepilnību Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) darbībā EK direktīvu ieviešanā Latvijā.

Telekomunikāciju operators norāda, ka ceturtās paaudzes jeb 4G pakalpojumu ieviešanā EK Radio Spektra Politikas prasības SPRK izpildījusi tikai formāli, līdz ar to joprojām nav pieejams spektrs digitālās dividendes attīstībai. Savukārt fiksēto telefonsakaru maksimālo tarifu noteikšanā un regulējot piekļuvi nākošās paaudzes (NGA) optisko kabeļu tīklu infrastruktūrai Latvijā SPRK klaji pārkāpa EK Rekomendācijas.

Telekomunikāciju uzņēmums Baltcom nosūtījis EK Informācijas Sabiedrības un mediju ģenerāldirektorāta elektronisko sakaru politikas ieviešanas nodaļai SPRK pārkāpumu uzskaitījumu, lūdzot tos komentēt Ziņojumā par ES Elektroniskās komunikācijas vadlīniju ieviešanu dalībvalstīs.

Nosūtītajā vēstulē Baltcom pauž viedokli, ka SPRK formālā pieeja, veicinot tirgus daudzveidību un attīstību telekomunikācijas nozarē Latvijā, nav devusi vēlamos rezultātus un ir nepieciešams veikt reformu. Uzņēmums uzskata, ka SPRK aktīvāk jāstrādā, lai nodrošinātu efektīvu konkurenci fiksēto tarifu tirgū un veicinātu vienlīdzīgas iespējas mainīgajā sakaru sektorā.

SPRK lēmums noteikt maksimālos tarifus fiksēto telefonsakaru operatoriem pārkāpj EK rekomendāciju, jo SPRK nekad nav publicējis maksimālās fiksētās tarifu likmes vai to aprēķināšanas metodi noteiktā nozares nacionālā konsultācijā vai lēmuma projektā. Maksimālās tarifu likmes tika balstītas uz vēsturiskā monopola operatora, tas ir, Lattelecom, fiksēto tarifu likmju līmeņiem.

Baltcom lēmumu par fiksēto tarifu likmēm ir iesniedzis tiesā, tomēr lietas iztiesāšana notiks tikai 2013.gada 26.februārī.

"Joprojām nav pieejamais spektrs digitālās dividendes attīstībai. 2009.gadā tika apstiprināta IMT-2000 tehnoloģija 2,5-2,6 GHz radio frekvenču spektra izmantošanai, pamatojoties uz nacionālo radio frekvenču spektra plānu. Attiecīgās frekvenču spektra lietošanas tiesības līdz 2003.gadam piederēja Baltcom, tādēļ 2007.gadā kompānija sāka plānot investīcijas platjoslas bezvadu tehnoloģijā (LTE) un 2011.gadā plānoja uzsākt uz LTE balstītus pakalpojumus Latvijā. 2010.gadā valdība aizliedza IMT-2000 lietošanu tikai Baltcom spektrā, izslēdzot iespēju Baltcom tiesiski piedāvāt LTE pakalpojumus," norāda kompānija.

Līdzīgas licences, lai izmantotu IMT-2000, tika piešķirtas Latvijas Mobilais Telefons (LMT) un Lattelecom. Šobrīd LMT saviem lietotājiem piedāvā uz LTE balstītus interneta pakalpojumus, bet Lattelecom tā spektrā ir veicis testus LTE balstītiem pakalpojumiem, turpretim Baltcom joprojām nav tiesības piedāvāt uz LTE balstītus pakalpojumus.

Tādejādi, kaut arī formāli Latvija ir izpildījusi spektra piešķiršanas prasības, saskaņā ar Radio frekvenču spektra politikas programmu SPRK ir īstenojusi noteikumus, kas diskriminē Baltcom un piešķir labvēlīgus licenču izmantošanas nosacījumus LMT un Lattelecom.

Baltcom uzskata, ka Lattelecom atsakās dalīt infrastruktūru cenu kontroles neesamības dēļ. Neskatoties uz ekonomisko lejupslīdi, vēsturiskais fiksēto tīklu monopola operators Lattelecom kopš 2010.gada ir ieguldījis šķiedru optiskajos tīklos. Investīciju apjomi ir ievērojami un apsveicami no visu industrijas spēlētājiem, sagaidot tīkla koplietošanas līgumu noslēgšanu un tādejādi palielinot konkurenci telekomunikāciju nozarē.

Eiropas Konkurējošo Telekomunikāciju asociācijas Direktore regulēšanas jautājumos Erzebete Fitori pēc oficiālām tikšanās reizēm 2011. gada jūnijā un oktobrī ar Latvijas atbildīgajām nozares ministrijām (Satiksmes ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju) un institūcijām (SPRK, Konkurences Padomi) atkārtoti brīdināja un pieprasīja Latvijas varas iestādēm izpētīt IMT-2000 izmantošanas ierobežojuma kropļojošo ietekmi uz konkurences apstākļiem mobilo sakaru tirgū un atcelt tehnoloģisko ierobežojumu bez turpmākas liekas kavēšanās, lai izveidotu vienādus tirgus apstākļus visiem operatoriem 4G/LTE mobilo platjoslas pakalpojumu nodrošināšanā.

Baltcom ir telekomunikāciju operators ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Latvijas tirgū, sniedzot interneta, televīzijas un fiksēto telefonsakaru pakalpojumus vairāk nekā 140 tūkstošiem mājsaimniecību Latvijā. Baltcom piedāvā vienu no plašākajiem digitālās televīzijas kanālu klāstiem – vairāk nekā 120 kanālu, kā arī stabilu ātrgaitas internetu līdz 100 Mbit/s jaunās paaudzes (NGN) optiskā interneta tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses