Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Cena var sarukt pavasarī

Elektrības cenas biržā pēdējā laikā aug un decembrī sasniegušas augstākos rādītājus to vēsturē. Šā gada pirmajā pusgadā vidējā Nord Pool biržas cena par elektroenerģiju Latvijā bija 54,08 eiro par megavatstundu (MWh), savukārt otrajā pusgadā (jūlijs–novembris) – 106,19 eiro par MWh. Kopumā otrajā pusgadā novērojams cenu kāpums par 96%, salīdzinot ar gada pirmo pusi.

Biržas cenu pieaugumu elektroenerģijas tirgū ietekmē vairāki faktori. Patlaban visā pasaulē aktuāla ir patēriņa apjomu atjaunošanās. Būtisks apstāklis ir gan gāzes, gan oglekļa dioksīda izmešu kvotu cenu kāpums. Papildus tam visā Ziemeļeiropā ir iestājies auksts laiks, kas veicina elektroenerģijas patēriņu. Līdz ar to Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms nav pietiekams, lai nosegtu patēriņu. Šo iztrūkumu ir nepieciešams importēt, un Latvija kļūst vēl vairāk atkarīga no citu valstu elektroenerģijas cenām. 

Izmaiņas elektroenerģijas izmaksās pēdējā laikā visvairāk izjūt tie lietotāji, kuri ir izvēlējušies dinamisko biržas cenas pakalpojumu, respektīvi, par elektroenerģiju maksā pēc Nord Pool biržas cenām, kas tiek fiksētas ik stundu. Lai samazinātu savu elektroenerģijas rēķinu, šiem lietotājiem ieteicams pievērst uzmanību elektroenerģijas lietošanas paradumiem – sekot līdzi elektrības cenai biržā un ierīces ar lielāko patēriņu, piemēram, veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu un siltās grīdas ieslēgt izdevīgākajā laikā, kas ierasti ir vēlas vakara stundas un nakts, un iespēju robežās samazināt, piemēram, elektriskās apkures intensitāti dārgākajās stundās. Katras stundas tarifiem biržā šai un nākamajai dienai var sekot līdzi www.nordpoolgroup.com

Lietojot stabilo tarifu plānu, klienti ir noslēguši līgumu uz konkrētu periodu par konkrētu cenu, kas līguma termiņa laikā nemainās. Attiecīgi šobrīd tirgū notiekošās cenu svārstības viņus uzreiz neietekmē, jo elektroenerģijas tirgotājs garantē klientiem nemainīgu cenu līguma periodā.

Pareizākā tarifu plāna izvēle ir atkarīga no lietotāja paradumiem. Ja klients ir gatavs sekot līdzi biržas cenai, tās dinamikai un izvēlēties izdevīgākās diennakts stundas elektroenerģijas patēriņam, labākā izvēle ir biržas cenas produkts. Savukārt tiem elektrības lietotājiem, kuri nevēlas sekot līdzi biržas cenas izmaiņām, tā vietā izvēloties stabilitāti, fiksētas cenas un paredzamas izmaksas katru mēnesi, piemērotākā izvēle ir stabilais tarifu plāns. Ilgtermiņā gan lielākoties dinamiskais biržas cenas tarifu plāns klientam ir izdevīgāks.

Pašreizējā situācija elektroenerģijas tirgū ir netipiska ne tikai Latvijai, bet arī kopumā pasaulei. Paredzams, ka tuvākajā laikā biržas cenas būs augstas, bet ar izteiktām svārstībām gan dienas, gan nedēļas ietvaros. Lielā mērā to ietekmēs pasaules notikumi, to vidū Covid-19 jaunā paveida omikrona izplatība, kas var veicināt resursu cenu pieaugumu, kā arī iespējamais naftas un gāzes cenu pieaugums. 

Visticamāk, elektrības cenas samazināšanos varam gaidīt tikai 2022. gada pavasarī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses