Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Endziņš: Eksportā arī turpmāk dominēs kokmateriāli

Latvijas eksportā arī nākotnē turpinās dominēt kokmateriāli, taču uzņēmēji meklē arī jaunas iespējas, atzīst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Lielākās trīs nozares saglabājas – tās ir koks un papīra ražošana, apstrādes rūpniecība un metālapstrāde. Taču uzņēmēji mēģina visu ko. Tie ir dažādi informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumi. Turklāt tie daudz vieglāk spēj pārvarēt attāluma problēmu nekā jebkurš saražots produkts. Ja es saražoju kādu lietu, tad, jo tālāk tā jāved, jo tas paliek neizdevīgāk. Savukārt programmēšanas produktiem nav nozīmes, vai mans klients atrodas pāri ielai vai Brazīlijā," klāstīja Endziņš.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka eksportā joprojām topā paliks kokmateriāli, jo tā ir laba un Latvijai pieejama izejviela. "Tomēr ir prieks, ka cilvēki meklē visdažādākās iespējas. Tāpat ir labi, ka tradicionālajās nozarēs tiek meklētas jaunas iespējas. Viens ir nozāģēt baļķi un izvest dēļus, taču arī šajā jomā var radīt daudz lielāku pievienoto vērtību," teica LTRK vadītājs.

Endziņš piebilda, ka produktivitātes tēma Latvijas uzņēmumiem ir ļoti svarīga. "Visi mēs gribam dzīvot labklājībā, un to nosaka tas, vai man maksā labu algu. Savukārt labu algu var maksāt tikai tad, ja ir ekonomisks pamats to darīt. Par primitīvu darbu un mazu pievienoto vērtību labas algas tomēr nevar nopelnīt," paskaidroja LTRK vadītājs.

LTRK ir nevalstiska, politiski neitrāla, brīvprātīga visu Latvijas teritoriju aptveroša dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu apvienība, kura, balstoties uz tirdzniecības un rūpniecības kameru darbības pasaules praksi, veido uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, apzinot un aizstāvot Latvijas uzņēmumu saimnieciskās intereses un sniedzot uzņēmējdarbību veicinošus pakalpojumus. LTRK pārstāv 999 uzņēmumus, kas darbojas visās tautsaimniecības nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses