Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ieguldot 40 miljonus eiro, AmberBirch plāno dubultot finiera ražošanas jaudas

Jēkabpils novadā strādājošais uzņēmums AmberBirch, SIA līdz 2025. gada vidum investēs vairāk nekā 40 miljonus eiro, lai dubultotu bērza finiera ražošanas jaudas, uzsāktu augstākas kvalitātes finiera produkcijas ražošanu un dažādotu tā klāstu.

Plānots, ka jau 2025. gada otrajā pusē AmberBirch, SIA spēs saražot līdz pat 90 000 kubikmetrus finiera gadā. Ražošanas jaudas kāpināšana un jaunu tehnoloģiju uzstādīšana nozīmē arī papildu darba vietu izveidi, palielinot darbinieku skaitu ražotnē no 85 līdz 130.

Investīcijas AmberBirch ražotnē plānots segt gan no uzņēmuma pašu  līdzekļiem, gan piesaistot ārējo finansējumu.

Uzsākot ieguldījumu projektu, šā gada 20. februārī AmberBirch parakstīja 20 miljonu eiro vērtu līgumu ar Somijas uzņēmumu Raute Corporation par tehnoloģijas piegādi ar īpaši augstu ražošanas cikla automatizāciju. Raute Corporation tehnoloģiju pasūtījums ietver visas galvenās finiera ražošanas procesu līnijas: apaļkoku padeves  līniju, finiera lobīšanas  līniju un finiera žāvēšanas un šķirošanas līniju, vizuālo defektu  un mitruma satura analizatorus un MillSIGHTS MIS-programmatūru.

Jaunās iekārtas ne tikai ļaus uzņēmumam palielināt ražošanas jaudu, bet arī iekļūt jaunos tirgus segmentos, kā arī radīs konkurētspējīgu ražošanas tehnoloģisko bāzi. Būs iespējams attīstīt jaunas stratēģiskas produktu līnijas, lai izmantotu pieaugošās iespējas Eiropas Savienības inženierkoka produktu tirgū, atbilstoši ES Co2 mērķiem, vadlīnijām, direktīvām un regulām.

”AmberBirch ražotne četru gadu laikā ir apliecinājusi sevi kā augstvērtīga, pasaulē pieprasīta materiāla ražotāju, un pieprasījums pēc produkta aug. Raute Corporation ir mūsu ilgtermiņa tehnoloģiju partneris, un tā pasaules vadošā finiera ražošanas tehnoloģija ir ļoti būtiska mūsu veiksmīgā biznesa modeļa daļa. Ar šo jauno investīciju mēs uzsākam nākamo, vēl auglīgāku sadarbības posmu," saka Kārlis Kavass, AmberStone Group, AS valdes loceklis.

Pēc Kavasa vārdiem, vēl 20 miljoni eiro projekta ietvaros tiks ieguldīti ražotnes celtniecībā ar kopējo platību 10 000 m2, tvaika kameru izveidē, koklaukuma paplašināšanā, apaļkoku  transportēšanas tehnikas iegādē.

AmberBirch ražotnē līdz šim ieguldīti vairāk kā 10 miljoni eiro, izmantojot arī Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu, kā arī saņemot līdzfinansējumu no valsts kapitālsabiedrības ALTUM īstenotās Paralēlo (mezanīnu) aizdevumu programmas. Lai celtu gan uzņēmuma, gan tā ražotās produkcijas pievienoto vērtību un kļūtu par būtisku eksportētāju, AmberBirch ir ieguvis starptautisko koksnes piegādes sertifikātu FSC® (NC-COC-066790; FSC®-C170393) kā arī PEFC vides kvalitātes sertifikātu. Ražošanas ciklā AmberBirch izmanto atjaunojamos energoresursus – 2023. gadā ieguldīti 850 tūkstoši eiro saules paneļu parka izveidē ar jaudu 1MW.

AmberStone Group, AS ir holdingkompānija, kas dibināta 2013. gadā. Tai ir līdzdalība medicīnas, viesmīlības, lauksaimniecības, būvniecības un koka apstrādes uzņēmumos Latvijā un Igaunijā.

AmberBirch, SIA izveidots 2016.gadā, tas ir 100% AmberStone Group, AS meitas uzņēmums, kas 2016. gadā uzsāka bērza finiera ražotnes izveidi Jēkabpils reģionā. Rūpnīca darbību sāka 2019. gadā, kļūstot par vienu no lielākajiem specializētajiem finiera ražotājiem reģionā.  AmberBirch, SIA ražo daudzfunkcionālu finieri, kas piemērots dažādiem pircēju segmentiem, tai skaitā mēbeļu detaļu un saplākšna ražotājiem. AmberBirch mērķis ir kļūt par būtisku Eiropas līmeņa ražotāju dažādu videi draudzīgu inženierkoka produktu tirgū, vienlaikus veicot  ieguldījumu Eiropas Savienības klimata neitralitātes mērķu sasniegšanā.

AmberBirch, SIA apgrozījums 2023.gadā pārsniedza 26 miljonus eiro un neauditētā peļņa 4 miljonus eiro. Pērn nodokļos uzņēmums nomaksāja 998 tūkstoši eiro, neskaitot PVN. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses