Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LPS iebilst finansējuma samazināšanai reģionālo biznesa inkubatoru programmai

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) kategoriski iebilst un neplāno saskaņot Ekonomikas ministrijas (EM) virzītos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz reģionālo biznesa inkubatoru programmai atņemt 4 miljonu eiro finansējumu.

Kā aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Andra Feldmane, LPS aicina EM nesamazināt finansējumu reģionālo biznesa inkubatoru programmai un vienlaikus rosina atvērt biznesa inkubatoru Cēsīs un tā filiāles Saldū un Gulbenē.

Pēc LPS sniegtās informācijas, EM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz no programmas "Biznesa inkubatori" pārdalīt finansējumu uz programmu Starptautiskās konkurētspējas veicināšana, lai nodrošinātu ekonomisko pārstāvniecību darbību, atbalstītu dalību Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajos nacionālajos stendos, uzņēmumu sertifikāciju, kā arī ieviestu jaunu atbalsta mehānismu.

LPS atbalsta programmas Starptautiskās konkurētspējas veicināšana stiprināšanu, bet uzskata, ka to nedrīkst darīt uz reģionālo biznesa inkubatoru rēķina.

"Reģionu izaugsmei un darbavietu radīšanai pilsētās un novados ļoti svarīgi ir tieši mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) - ne velti atbalsta sniegšana šādiem uzņēmumiem gadu gaitā kļuvusi par aizvien svarīgāku politisko prioritāti. Biznesa inkubatoru mērķis ir atbalstīt jaunu uzņēmumu izveidi un sekmīgu tālākattīstību, tāpēc LPS nepiekrīt EM plānam pārskatīt biznesa inkubatoru tīklu un pasākuma kopējā finansējuma samazinājumam par 1,9 miljoniem eiro, jo šie 1,9 miljoni ir iezīmēti reģionālo biznesa inkubatoru programmai," uzsvēra Feldmane.

Viņa atzīmēja, ka 2014.gada Eiropas Savienības sākotnējā novērtējumā biznesa inkubatoru pakalpojumu pieejamība Latvijā paredzēta un pamatota katrā nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centrā, turpretī jaunie grozījumi paredz atņemt daļu finansējuma programmai un nozīmē, ka netiek vērtēts, kā stiprināt inkubatorus un kā uzlabot reģionālo pārklājumu.

LPS uzskata, ka ir jāpaplašina reģionālo biznesa inkubatoru tīkls un jāizveido filiāles Saldus un Gulbenes novadā, kur pašvaldības veikušas nozīmīgu ieguldījumu biznesa telpu izveidē un ir liela jauno uzņēmēju aktivitāte. Savukārt Cēsu biznesa inkubatora filiāle būtu jāpārveido par pilnvērtīgu inkubatoru, jo kā filiāle tā nespējot nodrošināt pilnu inkubācijas procesu savas teritorijas klientiem, uzskata savienībā.

LPS arī aicina EM sadarboties un izvērtēt inkubatoru sniegtos pakalpojumus, lai inkubācijas procesu varētu individuāli pielāgot uzņēmēju īpašajām vajadzībām un salāgot atbalsta pasākumus un intensitāti.

LPS ierosina arī vairākas izmaiņas. Piemēram, pirmsinkubācijas procesā vajadzētu paredzēt nelielu finansējumu pirmatnēja prototipa izstrādei pirmsinkubācijas klientiem ar tādu pašu līdzfinansējumu un 50% intensitāti. Summa varētu būt 700 eiro.

Tāpat LPS piedāvā inkubācijas procesā izvērtēt granta apjoma palielinājumu pakalpojumiem līdz 15 000 eiro un iekārtu grantam palielināt tā apjomu vismaz līdz 20 000 eiro.

LPS piedāvā paredzēt atbalstu apgrozāmo līdzekļu līdzfinansēšanai, piemēram, speciālistu algošanai. "Vairumā gadījumu uzņēmuma attīstības sākumstadijā produktu vai pakalpojumu attīsta pats idejas autors vai neliela komanda, īpaši IT projektos, un tas nozīmē, ka ir nepieciešams finansējums, lai apmaksātu viņu darbu. Šobrīd programma neparedz līdzfinansēt apgrozāmos līdzekļus," pauda Feldmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses