Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Muzejs XXI gadsimtā

Muzejs parasti asociējas ar vietu, kurā tiek izstādītas senas lietas, ko nedrīkst aiztikt. Jāuzvedas klusi. Pārtika un dzērieni tiek atstāti aiz durvīm, lai netīši nenotraipītu kādu no izstādes priekšmetiem. Bet kā būtu, ja muzeja telpās blakus izstādes eksponātiem tiktu uzrīkota skaļa ballīte ar draugiem un četrkājainajiem mīluļiem? Kā būtu "izkāpt ārpus robežām", izaicināt ierasto konceptu un padarīt muzeju par vietu, kur runājam par sabiedrībai svarīgām tēmām? Tradicionālie muzeji arvien vairāk rīko dažādus pasākumus.

Muzeja ekspozīcijās var būt gan pastāvīgās izstādes, gan īslaicīgas izstādes, kas tiek organizētas laikposmā no vairākiem mēnešiem līdz vairākiem gadiem. Tradicionālie muzeji mainās un pielāgojas mūsdienu sabiedrībai un tehnoloģiju izaicinājumiem. Daži muzeji ir pievērsušies interaktīvām, digitālām izstādēm, kā arī piedāvā dažādus pasākumus, kas bagātina muzeja apmeklēšanas pieredzi.

Uzskatu, ka neviena izstāde nav pabeigta, kamēr apmeklētāji tajā neiesaistās un nepiedalās. Tāpēc muzejā Fotografiska Tallinā, ko nodibināju kopā ar domubiedriem, katra izstādes atklāšana ir svētki, ko svinam ar saviem apmeklētājiem. Izmantojot dažādus izstāžu veidus, kultūras pasākumus, lekcijas un koncertus, tiek parādīta mākslas nozīme un tās ietekme sabiedrībā. Turklāt, pēc iespējas iesaistot apmeklētājus dažādos pasākumos, tiek veicināta arī izpratne par mākslas daudzveidību un attīstību. Vienlaikus muzeja apmeklējumu var baudīt brīvā atmosfērā, draugu kompānijā, skaļi runājot, smejoties, un neviens neaizrādīs, ka uzvedaties par skaļu, traucējot citiem apmeklētājiem. Tādējādi apmeklējums kļūst par izglītojošu un aizraujošu pieredzi.

Mākslinieki visā pasaulē arvien vairāk novērtē kultūrvidi, kas balstīta uz atklātību, radošumu un novatoriskumu jeb inovācijām. Arvien vairāk ir vēlme parādīt sabiedrībai daudzveidīgas izstādes, kurās redzami gan pieredzējušu mākslinieku, gan jauno talantu radīti darbi. Arī sabiedrībā redzam, ka arvien skaļāk izskan dažādi sociālie un vides jautājumi, piemēram, klimata pārmaiņas, cilvēktiesības un līdztiesība. Šīs tēmas ienāk arī mākslas vidē, Fotografiska gadījumā tas notiek, izmantojot fotogrāfijas spēku.

Domājot par muzeja darbību, mana vīzija ir vienkārša – sniegt reālajā pasaulē to, ko cilvēki meklē virtuālajā realitātē. Radīt kopienu, kas balstīta vienotās vērtībās un interesēs. Turklāt vidi un izstādes veidot tādas, kas cilvēkiem izraisīs vēlmi ne tikai doties uz muzeju, bet arī dalīties savā pieredzē un iespaidos ar citiem, izmantojot sociālo tīklu platformas. Lai muzeja apmeklējums nav tikai vienu reizi gadā vai nedēļas nogalēs. Lai tas ir pieejams ik dienu un lai ikvienam ir iespēja socializēties, iegremdēties kultūrā un būt daļai no tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses