Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par kvalitāti un cenu

Pēdējie divi gadi būvniecībā bijuši aizraujoši, jo no pilnīgas neziņas par to, kā Covid-19 pandēmija ietekmēs šo jomu, esam attapušies brīdī, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Taču arī citas pārmaiņas bijušas pārsteidzošas, jo Latvijas iedzīvotāji ir atkāpušies no ierastā, ka cena nosaka materiālu izvēli, un priekšroku tagad dod kvalitātei un ilgmūžībai. Iepriekšējos gados iedzīvotāji labprātāk izvēlējās lētākos būvmateriālus, kvalitāti atstājot otrajā plānā, bet patlaban pirmo reizi daudzu gadu gaitā var vērot izmaiņas – kvalitāte guvusi virsroku, un izmaksas nonākušas sekundārā lomā.

Tam varētu būt vairāki izskaidrojumi, no kuriem ticamākais ir tas, ka mājsēdes un dažādu ierobežojumu rezultātā cilvēki nevarēja ceļot un joprojām pavada mājās daudz laika. Tādējādi apstākļiem mājās tiek pievērsta lielāka uzmanība, turklāt daudziem cilvēkiem radušies uzkrājumi, kas pašreiz tiek izlietoti pagalmu labiekārtošanai, kā arī privātmāju būvniecībai. Ilgstoši pavadot laiku ierobežotā mājokļa teritorijā, daudzi ir sapratuši, ka vide, kurā viņi atrodas, ir būtiska dzīves sastāvdaļa. 

Arvien biežāk redzam, ka cilvēki vēlas uzlabot savus dzīves apstākļus un tādēļ steidz pirkt būvmateriālus. Turklāt cilvēki pamazām atsakās no lētajiem būvmateriāliem un sāk domāt par to, ka, šodien samaksājot nedaudz dārgāk, ievērojami labāk varēs dzīvot daudzu gadu garumā. (Piemēram, pētījumi pierāda, ka keramikas izstrādājumi nodrošina labāku siltumizolāciju.)

Diemžēl patlaban vērojamie procesi noved pie jaunas problēmas. Lai gan rūpnīcas strādā ar 100% jaudu, ne visus pasūtījumus izdodas izpildīt noteiktajos termiņos, radot kavēšanos ar piegādēm. Lai kā mēs censtos saražot visu nepieciešamo, diemžēl gaidīšanas laiks ir garāks nekā citos gados, ar to jārēķinās ne tikai mūsu produkcijas pasūtītājiem, bet arī citos būvniecības sektoros strādājošajiem, jo pašreiz sastrēgumi veidojas daudziem ražotājiem.

Privātmāju būvētājiem jāsastopas arī ar tādu problēmu, ka liela daļa būvmateriālu tiek izlietoti dažādos valsts un pašvaldību projektos, tādējādi radot deficītu. Latvijas pieeja ekonomikas stimulēšanai Covid-19 apstākļos bija, stimulējot būvniecības jomu, nodrošināt cilvēkiem darbu un iekšējā tirgū uzturēt pozitīvu attīstību. Tas būvniecībā ir radījis milzīgu izaugsmi un pat nelielus pārkaršanas riskus, arī būvmateriālu ražošanas sektorā.

Interesanti novērojumi ir arī Swedbank – piedāvājums gatavo privātmāju tirgū ir neliels, tāpēc arvien vairāk kredītu tiek ņemti tieši ēkas būvniecībai, nevis jau gatavas mājas iegādei. Būvniecību veicina arī tas, ka iedzīvotāji vēlas kvalitatīvākus mājokļus nekā pārdošanā pieejamie, un jāsecina, ka pieprasījums pēc darbaspēka un būvmateriāliem turpinās augt. Arī valsts atbalstītā un kopā ar attīstības finanšu institūciju Altum īstenotā programma, kas paredzēta, piemēram, privātmāju īpašniekiem reģionos, ieviesīs korekcijas, un atsevišķu būvmateriālu pieprasījums aizvien palielināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses