Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pavļuts: Latvijai jāiekļūst Doing Business labāko valstu divdesmitniekā

Izskatīšanai Ministru kabinetā ir iesniegts ikgadējais Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns, kas tapis Ekonomikas ministrijai sadarbojoties ar uzņēmējus pārstāvošām organizācijām. 2012. gada plānā ir iekļauti 30 pasākumi, kuru īstenošana tuvinās Latviju izcilai uzņēmējdarbības videi, informē Ekonomikas ministrija.

“Uzņēmējdarbības vide Latvijā pēdējos gados ir būtiski uzlabojusies, kļuvusi uzņēmējam saprotamāka un draudzīgāka. Sasniegumus apliecina arī Pasaules Bankas Doing Business 2012.gada pētījuma rezultāti, kur Latvija pakāpusies par desmit vietām, sasniedzot 21.vietu pasaulē,”  uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts,  aicinot turpināt mērķtiecīgu darbu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā, lai Latvija iekļūtu labāko valstu divdesmitniekā un šīs pozīcijas saglabātu arī ilgtermiņā. “Vieta starptautiskā reitingā nav mērķis, bet tā ir kā bākuguns, kas palīdz koordinēti virzīt spēkus mērķa – izcila uzņēmējdarbības vide - sasniegšanai,” uz sadarbību biznesa vides uzlabošanā aicina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrija infromē, ka 2011.gada nogalē noritēja aktīvs darbs pie administratīvo slogu radošu normu identificēšanas un turpmāku pasākumu izstrādes uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Šajā procesā uzsvars tika likts uz Doing Business 2012.gada pētījumā ietverto rādītāju uzlabošanu un iespēju saņemt elektroniskos pakalpojumus, tādējādi atvieglojot uzņēmēju saimniecisko darbību.

2012.gada uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānā kā būtiski darbi minēti uzņēmējdarbības uzsākšanas procedūru vienkāršošana, dažādu elektronisko pakalpojumu uzlabošana, būvatļaujas saņemšanas procedūras vienkāršošana, veicot tikai sešas procedūras 68 dienās līdzšinējo 23 procedūru un 205 dienu vietā, plānots pārskatīt arī šķīrējtiesu regulējumu.

„Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns ir reāls instruments „lietu” sakārtošanai komercdarbībā: administratīvo šķēršļu mazināšanai, dažādu e-risinājumu ieviešanai; respektīvi, būtiskai uzņēmējdarbības procesu efektivizēšanai,” norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka šobrīd vitāli nepieciešama visu nozaru ministriju atbildīga iesaiste plāna ieviešanā.

Ekonomikas ministrija akcentē, ka pērn būtisks progress panākts vairākās jomās, tā, piemēram, uzņēmumu reģistrešana PVN maksātāju reģistrā paātrināta no 11 dienām 2010.gadā līdz septiņām dienām 2011.gadā; ieviests muitošanas standarts un muitošanas diennakts režīms,  kā arī ieviesta nodokļu un informatīvās deklarāciju VID iesniegšana tikai elektroniskā veidā. Ir vienkāršots būvatļaujas saņemšanas process, bet Investoru tiesību aizsardzībai izstrādāti grozījumi Gada pārskata likumā, Finanšu instrumentu tirgus likumā un Komerclikumā, kuru apstiprināšana Saeimā ir prioritārs 2012.gada uzdevums. Ieviests arī jauns Maksātnespējas likums, kā arī Saeimā otrajam lasījumam jau ir sagatavots Būvniecības likums.

“LDDK uzskata, ka turpmākajā darbā pie uzņēmējdarbības vides uzlabošanas būtu jākoncentrējas uz tām problēmjomām, kas ir vitāli svarīgas uzņēmējdarbībai Latvijā, ne tik daudz konkrētas vietas iegūšanai Doing Business reitingā. Tie būtu jautājumi, kas skar uzņēmējdarbības vidi pēc būtības, ne tikai konkrētu procedūru izskatā, un tajā būtu jāatspoguļo, piemēram, nodokļu, investīciju, nodarbinātības un valsts atbalsta politika,” uzsver Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna izstrādē piedalījās gan nozaru ministriju un to padotībā esošo iestāžu pārstāvji, gan sadarbības partneri no LTRK, LDDK, Ārvalstu investoru padomes Latvijā. Tāpat plānā 2012.gadam paredzēti pasākumi, kas identificēti Ekonomikas ministrijas 2011.gadā veiktajā Uzņēmēju aptaujā par administratīvo procedūru ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses