Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

RTAB konkursā uzvar darbinieces bijusī firma

Savā profilā sociālajā tīklā Draugiem.lv sadaļā "citiem iesaku" Rīgas Tūrisma un attīstības biroja (RTAB) interneta projektu vadītāja Sabīne Markus īsi un kodolīgi ierakstījusi: www.kosmodroms.lv. Tā ir saite uz SIA Cosmodroms interneta vietni - šī firma nupat uzvarējusi RTAB rīkotajā iepirkuma konkursā par Rīgas tūrisma interneta portāla Live Riga satura izstrādi, atjaunošanu un tulkošanas pakalpojumiem.

S. Markus līdz 2010. gada vidum bijusi SIA Cosmodroms valdes priekšsēdētāja un līdzīpašniece un, kā liecina viņas profili vairākos sociālajos tīklos, joprojām uztur draudzīgas attiecības ar pašreizējiem firmas īpašniekiem.

Uz Dienas jautājumu, vai tādējādi neveidojas interešu konflikts, S. Markus atbildēja, ka «RTAB strādā viesmīlības nozarē, kas paredz savstarpēji draudzīgu attiecību veidošanu», un apgalvoja, ka «pretendentu pieteikumi iepirkumos tiek vērtēti pēc objektīviem, definētiem kritērijiem, par uzvarētāju atzīstot to, kura piedāvājums ir ieguvis vislielāko punktu skaitu».

Spriežot pēc SIA Cosmodroms interneta vietnē pieejamās informācijas, tā aktīvi darbojusies interneta vietņu dizaina jomā. Pēc S. Markus teiktā, RTAB periodiski sadarbojies ar SIA Cosmodroms jau iepriekš, piemēram, 2010. gadā šis uzņēmums izstrādājis Live Riga portāla pirmās lapas un fona dizainu. Patlaban uzņēmuma īpašnieki un valdes locekļi, pēc Lursoft datiem, ir Ansis Vasks, Ēriks Daliba un Agnese Krievkalne, tā pamatkapitāls ir 2000 latu.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta vietnē pieejamā informācija liecina, ka S. Markus iepirkuma konkursā par Live Riga uzturēšanu darbojusies kā RTAB kontaktpersona. S. Markus gan nav bijusi iepirkuma komisijas locekle - RTAB valdes locekle Vita Jermoloviča Dienai norādīja, ka tas nemaz nebūtu iespējams, jo S. Markus nav amatpersona, un noliedza interešu konflikta esamību. Konkursa komisijā bija V. Jermoloviča un Daina Stivriņa, komisijas vadītājs bija Rīgas domnieks Maksims Tolstojs (SC).

Arī SIA Cosmodroms pašreizējā valdes priekšsēdētāja A. Krievkalne noliedza jebkādus interešu konfliktus: «Man personīgi ir draudzīgas un koleģiālas attiecības ar daudziem klientiem. Manuprāt, mūsdienās tas nav nekas neparasts, un interešu konfliktu es te nesaskatu.» Viņa uzsvēra, ka SIA Cosmodroms ar S. Marku juridiski neesot nekādu saistību, kopš viņa sākusi strādāt RTAB, un piebilda, ka uzņēmums, kad uzzinājis par iepirkuma konkursu, iesniedzis detalizēti izstrādātu pieteikumu, kas konkursā savācis vislielāko punktu skaitu, tāpēc arī uzvarējis.

Formāli likums «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» tiešām nav pārkāpts. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs Dienai norādīja, ka tajā noteiktie ierobežojumi un aizliegumi ir saistoši personām, kurām noteikts valsts amatpersonas statuss.
Savukārt korupcijas pētnieks Valts Kalniņš, kaut atzina, ka no formālā viedokļa iespējamo interešu konfliktu konstatēt būtu ļoti grūti, daudzās sakritības katrā ziņā ir iemesls par to interesēties vairāk: «Ir valstis, kuru likumdošanā ir tāds jēdziens kā šķietamais interešu konflikts, kas nosaka, ka amatpersonām nevajadzētu rīkoties tā, lai sabiedrībai varētu rasties loģisks pamats viņu godaprāta apšaubīšanai. Taču Latvijā šis likums ir sarakstīts tā, ka pieeja interešu konfliktiem ir visai formāla.»
Pagājušogad Live Riga uzturēja SIA Dienas mediji, kas uzvarēja iepriekšējā konkursā. Šogad SIA Dienas mediji konkursā nepiedalījās, ar SIA Cosmodroms konkurēja SIA LETA. Iepirkuma apjoms ir 37 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses