Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sāk mainīt pieeju

Pasaules lielāko centrālo banku pārstāvji februāra sākumā pulcēsies uz 2023. gada pirmajām sēdēm. Kopš 2022. gada rudens sākuma ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) un Eiropas Centrālā banka (ECB) uzturēja vienādus likmju celšanas tempus. Spriežot pēc banku pārstāvju paziņojumiem un finanšu tirgus prognozēm, februārī šī dinamika varētu mainīties.

Prognozes liecina, ka FRS februāra sākumā varētu pacelt dolāru likmi par 0,25%, tādējādi samazinot iepriekš pieredzēto likmju celšanas soli no 0,50%, kas tika fiksēts decembrī. Tikmēr ECB varētu saglabāt nemainīgu ātrumu, turpinot celt eiro likmes par 0,50%. Tādējādi ECB depozīta likme februārī varētu sasniegt 2,5%, savukārt refinansēšanas likme – 3% līmeni.

Tuvākajā laikā ECB varētu saglabāt agresīvāku nostāju nekā FRS. Saskaņā ar nākotnes darījumu tirgus prognozēm dolāru likmes augstāko līmeni varētu sasniegt jau drīz – pie 4,75–5% (patlaban ir 4,25–4,5%) līmeņa. FRS plāno apstāties pie 5–5,25% līmeņa. Tikmēr eirozonā likmes vēl kādu laiku varētu turpināt kāpt. Pēc prognozētās pacelšanas februārī par 0,50% tirgus paredz, ka eiro likmes martā tiks celtas par līdzīgu apmēru un vēl vienu vai divas reizes par 0,25%. Tādējādi ECB depozīta likme vasarā varētu uzkāpt līdz 3,25–3,5% (patlaban – 2%). Atbilstoši arī starpbanku procentu likmes savu maksimumu varētu sasniegt tuvu šiem līmeņiem.

Redzot agresīvāku ECB noskaņojumu, finanšu tirgus dalībnieki šogad arī sākuši prognozēt augstākas eiro likmes. Skatījums uz likmēm garākā perspektīvā nav būtiski mainījies, paredzot, ka tuvāko 2–3 gadu laikā ECB bāzes likmes un atbilstoši arī trīs mēnešu EURIBOR nostabilizēsies pie 2,5%, sešu mēnešu – nedaudz augstāk. Pie šādiem līmeņiem likmes turpinās drīzāk ierobežot ekonomikas aktivitāti. Tādēļ nav izslēgts, ka ilgākā termiņā tās varētu atgriezties tuvāk neitrālajiem līmeņiem, kas nedz paātrina, nedz ierobežo izaugsmi. Saskaņā ar ECB aplēsēm – tas ir ap vai nedaudz zem 2%. Tajā pašā laikā par nulles likmēm mēs pagaidām varam aizmirst. Atgriešanās pie tām būtu saistīta ar smagu krīzi eirozonā, kas patlaban pie apvāršņa nav redzama.

Katra ECB likmju celšana līdz ar EURIBOR neizbēgami ietekmē arī ikvienu aizņēmēju Latvijā, kuram ir mainīgas kredītu procentu likmes. EURIBOR likmes jau lielākoties ietver ECB februāra likmju pacelšanu. Trīs mēnešu EURIBOR likme tuvojas 2,5% līmenim, sešu mēnešu EURIBOR likme ir netālu no 3%. Paredzamā eiro likmju pacelšana par 0,5% februārī vidēji sadārdzinās hipotekārā kredīta mēneša maksājumu no dažiem līdz pat 5% no ikmēneša maksājuma summas atkarībā no saistību termiņa un kredīta atmaksas grafika. Piemēram, 50 tūkstošu eiro kredītam tas nozīmētu ikmēneša kredīta maksājuma pieaugumu par vidēji 10–15 eiro mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses