Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Strautiņš: Latvija patlaban ir spēka pozīcijās

Jauno pasaules ekonomikas vētru Latvijas ekonomika sagaida "no spēka pozīcijām", uzskata DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš, vērtējot Latvijas IKP rādījumus.

"Kā jau DNB banka bija paredzējusi, sākotnēji izziņotais IKP gada pieauguma vērtējums (5.7%) tika būtiski pārskatīts uz augšu, līdz 6.6%. Pieaugums ceturkšņa griezumā tikai nedaudz (līdz 1.7%) samazinājies attiecībā pret 2.ceturkšņa tempu, kas šajā izaugsmes ciklā bija vislielākais (2%). Salīdzinājumā ar zemāko punktu, kas bija tieši pirms diviem gadiem, IKP ir palielinājies par 9.6%, esam atguvuši tieši trešdaļu no krīzē zaudētā," skaidro P. Strautiņš.

Ekonomists uzskata, ka Latvijai ir labas iespējas 4.ceturksnī izaugsmes tempa ziņā pārspēt vismaz vienu no pārējām Baltijas valstīm vai varbūt pat abas, kuru eksporta sektorus pasaulē notiekošais ir ietekmējis nedaudz asāk, īpaši ievērojot to, ka Igaunijā pārspīlētā jūsma par eiro ieviešanu strauji noplok.

"Arī pieauguma struktūra ir veselīga, pirmkārt jāatzīmē, ka investīciju kāpums ir noturējis pirmā pusgada žilbinošo tempu, bruto pamatkapitāla veidošana gada griezumā atkal pieaugusi gandrīz par ceturto daļu. Tas rada stipru pamatu izaugsmei nākotnē pie daudzmaz stabilas situācijas pasaules ekonomikā. Privātais patēriņš aug mērenā tempā - par 5.5%, kas šobrīd ir uzskatāms par optimālu tempu. Šis ievērojamais abu svarīgāko iekšzemes pieprasījuma komponenšu kāpums ir bijis savienojams ar Latvijas neto ārējā parāda samazināšanos, kas 3.ceturksnī ir turpinājusies."

Viņš norāda, ka mēs šobrīd nerunātu par atkārtotas krīzes draudiem Latvijas ekonomikā, ja nebūtu eirozonā sastrādāto muļķību, mūsu ekonomika šobrīd ir vienlaikus strauji augoša un sabalansēta. Saglabājoties šādai izaugsmei dažus gadus, mēs vairs nerunāt par masveidīgu cilvēku aizplūšanu.

"CSP sniegtie dati par dažādu nozaru sekmēm kopumā brīnišķīgi saskan ar ikdienas pieredzi, ar vienu brēcošu izņēmumu. Vismaz jautājumus rada ziņa, ka operācijās ar nekustamo īpašumu ir noticis dziļš kritums (-8.6%) laikā, kad vadošie tirgus dalībnieki ziņo par darbības apjomu pieaugumu, pieaug aktivitāte ražošanā, ilglietošanas preču tirdzniecībā, biznesa ārpakalpojumos, kas visi ir lieli nekustamo īpašumu "patērētāji". Būtu ļoti interesanti saņemt detalizētu informāciju no CSP par to, kāpēc nozarei klājas tik bēdīgi. Gandrīz visās pārējās nozarēs ir reģistrēts pieaugums, finanses un apdrošināšana ir palikusi vienīgā, kurai nav izdevies sasniegt pozitīvu gada pieauguma tempu kopš krīzes sākuma. Salīdzinoši neveiksmīgs ceturksnis ir bijis lauksaimniecībai un mežsaimniecībai, galvenokārt dēļ iepriekšējās ziemas laika apstākļiem, bet tā būs pārejoša parādība, ja vien daba neizstrādās jaunus jokus."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses