Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzņēmēji pozitīvi vērtē prasību atvieglošanu mazajām alus darītavām

Alus darītāji pozitīvi vērtē šonedēļ valdības pieņemto lēmumu par birokrātisko prasību atvieglošanu mazajām alus darītavām, sacīja aptaujātie uzņēmēji.

Kā norādīja Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš, lēmums samazināšot birokrātiju, bet uzņēmējdarbības vidi gan būtiski neietekmēs.

"Uzskatu, ka šādas izmaiņas ir vērtējamas pozitīvi. Ir ļoti svarīgi pēc iespējas mazināt birokrātiju valstī un it sevišķi - attiecībā uz ražotājiem. Ražošanas uzņēmumiem ir pietiekoši daudz problēmu, kas jārisina ikdienā, un nevajadzīgas, liekas darbības administratībvajās iestādēs nav vēlamas. Tomēr nedomāju, ka šāds lēmums būtiski uzlabos vai ietekmēs uzņēmējdarbības vidi," sacīja Liniņš.

Arī SIA Valmiermuižas alus saimnieks Aivars Ruņģis sacīja, ka lēmums ļaus samazināt birokrātisko slogu.

"Valmiermuižas alum mazās alus darītavas statuss tika piešķirts, sākot darbu pie receptes izstrādes 2008.gada vasarā. Toreiz izgājām visus birokrātiskos līkločus, tādēļ izmaiņas uz mums nekādu ietekmi neatstās. Tomēr kopumā lēmums ir apsveicams. Ja valsts nevar atļauties samazināt uzņēmējiem nodokļus, tad ir ļoti labi, ka valsts pārvalde veic izmaiņas, lai samazinātu uzņēmējiem birokrātisko slogu. Jau tā alkohola licenzēšanas kārtība un izmaiņu veikšana mazam uzņēmējam ir ļoti laikietilpīgs process," atzina uzņēmējs.

Kā ziņots, šonedēļ valdība pieņēma noteikumus, saskaņā ar kuriem turpmāk lēmumu par patstāvīgas mazās alus darītavas statusu piešķiršanu pieņems Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona, nevis, kā līdz šim, Valsts ieņēmumu dienesta licencēšanas komisija.

Kā skaidro Finanšu ministrija, līdz šim Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā piešķirams patstāvīgas mazās alus darītavas statuss un piemērojama akcīzes nodokļa likme patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum, paredzēja, ka lēmumu par patstāvīgas mazās alus darītavas statusa piešķiršanu pieņem Valsts ieņēmumu dienesta licencēšanas komisija.

Izmaiņas veiktas pēc Valsts kontroles ieteikuma, lai vienkāršotu un organizētu valsts pārvaldi pēc iespējas efektīvi, samazinot administratīvo slogu nodokļu maksātajiem, lēmumu par speciālo licenču izsniegšanu, pārreģistrēšanu, apturēšanu vai anulēšanu pieņemot VID amatpersonai, nevis licencēšanas komisijai.

Šodien pieņemtie grozījumi paredz, ka komersantiem, lai piemērotu samazināto akcīzes nodokļa likmi par pirmajiem 10 000 hektolitru alus, kas kalendāra gadā saražoti patstāvīgajā mazajā alus darītavā un izvesti no tās, iesniedzot VID akcīzes nodokļa deklarāciju, nebūs nepieciešams pievienot tai mazās alus darītavas sertifikāta kopiju.

Latvijā ir 15 patstāvīgās mazās alus darītavas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses