Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Zema cena var slēpt riskus

Jaunākās tendences liecina, ka iedzīvotāji ceļojumus iegādājas pārsvarā digitālajā vidē. Ceļotāju paradumi šajā ziņā ir strauji mainījušies.

Būtiska pēdējā laika iezīme ir arī tā, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pastiprinātās aktivitātes ļāvušas samazināt nelegālu tūrisma pakalpojumu sniedzēju skaitu. Tomēr problēma vēl pastāv. Reizēm tūristus interesē zema ceļojuma cena, bet izrādās, ka tūrisma pakalpojuma sniedzējs nav saņēmis speciālo atļauju jeb licenci un nav reģistrēts PTAC tūrisma pakalpojumu sniedzēju datubāzē. Ceļotājiem šādā gadījumā vajadzētu apzināties riskus.

Digitālā vide ļauj izvietot reklāmu jebkurai auditorijai un jebkurā valodā. Redzams, ka cilvēki bieži vien īpaši neiedziļinās niansēs, kas ir šīs reklāmas īstais labuma guvējs. Visizplatītākais nelicencēto tūrisma pakalpojumu sniedzēju paņēmiens ceļotāju piesaistei ir zema cena un apgalvojums, ka galamērķī ceļotāju sagaidīs vietējais gids. Saprotams, ka cilvēka izvēli ietekmē iespēja izdevīgi iegādāties ceļojumu un solījums, ka ceļojuma laikā palīdzēs vietējais gids. Neapšaubu, ka tas ir kāds vietējais iedzīvotājs, bet ir jautājums, vai tas ir gids, vai viņam ir savas valsts (pilsētas vai reģiona) atļauja vadīt ekskursijas konkrētajās apskates vietās?

Būsim godīgi, cik precīzi katrs no mums var izstāstīt mūsu pašu valsts vēsturi, ģeogrāfiju, arhitektūras nianses, politikas aktualitātes, kultūras sasniegumus un ekonomikas procesus, ja uz Latviju atbrauc draugi vai radi no citas valsts? Ar to vien, ka cilvēki ir vietējie iedzīvotāji, nepietiek, lai viņi būtu gidi. Būt par gidu – tā ir profesija, kas ir jāapgūst un apguves gaitā ir daudz jāmācās, turklāt gida darbs jādara regulāri, lai uzturētu kvalifikāciju.

Svarīgi ir arī tas, kāda ir tūristus uzņemošo pārstāvju atbildība, ja ar ceļotāju notiek negadījums ceļojuma laikā, ja tiek atcelts vai aizkavējas lidojums.

Vēl viens svarīgs faktors ir tāds, ka licencētie, atbildīgie tūroperatori nepiedāvā ceļojumus uz vietām, kurās uzturēties nav droši politisku, epidemioloģisku vai dabas apstākļu dēļ. Licencētie uzņēmumi pilnā apjomā sniedz informāciju par nepieciešamajiem ceļojuma dokumentiem un to derīguma termiņiem, kā arī citām niansēm, kas tūristiem varētu būt svarīgas galamērķī, piemēram, obligātā apdrošināšana, uzturēšanās atļaujas, vīzas, ceļošanas nodokļi u. tml.

Mūsu sarežģītajā pasaulē situācija mainās ik dienas. Pat ja dodaties ceļojumos ar zināmiem, pārbaudītiem un licencētiem tūroperatoriem, ir ieteicams iegādāties ceļojuma apdrošināšanu. Reizēm rodas situācijas, ko nevar paredzēt vai ietekmēt arī tūroperators – piemēram, lidojuma aizkavēšanās, bagāžas nozaudēšana, ceļotāja gūta trauma vai vēl daudz kas cits. Šādos gadījumos noderīga var būt apdrošināšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses