Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bez kaitīgām piedevām

Vasarai piestāv skaistumkopšanas paradumu revīzija zaļākā virzienā.

Vasarā ādu ietekmē vairāki faktori, gan saules stiprums, gan arī gaisa temperatūra. Tas nozīmē, ka jāpievērš pastiprināta uzmanība ādas aizsardzībai un arī produktu sastāvam, konsistencei. Runājot par sastāvu, svarīgi pievērst uzmanību ne tikai dažādām aktīvajām vielām, bet jo īpaši – nevēlamiem elementiem. Arvien vairāk ražotāju, ņemot vērā sabiedrības pieprasījumu, virzās cilvēkam un videi saudzīgāku produktu izstrādes virzienā, taču pircējam joprojām jābūt modram, jo ir zīmoli, kas zaļo domāšanu izmanto kā mārketinga trikus, taču kosmētikas sastāvs ir tālu no eko standartiem. Protams, šie faktori ir svarīgi ne vien vasarā, bet, sezonām mainoties, mēdzam nomainīt arī sava kosmētikas plauktiņa saturu, tādēļ šis ir labs brīdis, lai izvērtētu, kas tiešām nāks par labu gan ādai un veselībai, gan apkārtējai videi.

Pazīsti videi draudzīgo!

Lai pazītu dabīgu kosmētiku, nav jāizstudē ķīmija, pietiek iegaumēt populārākos ekomarķējuma simbolus – Eiropas Komisijas Ekopuķīte, Ecocert, Zilais eņģelis, ICEA, BDIH, Ziemeļu gulbis, bet, ja māc šaubas, ieskatīties vietnē Ekomarķējums.lv, kur apkopoti sastopamie marķējuma simboli un sniegts detalizēts paskaidrojums, ko katrs no tiem nozīmē.

"Joprojām labākais, ko esmu atklājusi savas ādas kopšanai, ir dabīgā kosmētika, gan kopjošā, gan dekoratīvā. Pēdējos septiņus gadus lietoju tikai dabīgu kosmētiku un redzu, cik āda labi reaģē uz produktiem, kurus izstrādājusi pati daba un cilvēka ģenialitāte, kas atklājusi un apvienojusi augus. Vasaras sezonai mani pēdējie atradumi ir no dabīgā Jaunzēlandes zīmola Antipodes. Izvēlos Antipodes gelveida sejas krēmu Baptise ar hialuronskābi, kas veidots uz ūdens bāzes un ir kā ūdens malks ādai. Savukārt naktij mans nesens atklājums ir Antipodes Culture nakts krēms ar labajām probiotikām – ļoti vieglu konsistenci un izteiksmīgu ziedu aromātu. Krēms sniedz arī jūtamu liftinga efektu.

Gada siltajā sezonā izvēlos dubulto ādas attīrīšanu, vispirms ādu notīrot ar dabīgu micelāro ūdeni un pēc tam nomazgāju ar sejas putām. Mans favorīts ir Florame micelārās sejas putas – ļoti maigs un delikāts putojošais līdzeklis, kas nekož acīs. Papildus reizi nedēļā lietoju Antipodes Halo dūņu sejas masku, kuras sastāvā ir arī kaolīns jeb baltie māli, kas ļoti labi regulē ādas taukošanos un attīra poras," stāsta Ilva Bekmane, Bioblog autore un dabīgās kosmētikas pazinēja.

Daudzi būs pamanījuši, ka ādas stāvoklis mainās dažādos gadalaikos. Ja cilvēks novēro, ka āda pastiprināti taukojas, jāizvēlas produkti uz ūdens, nevis eļļas bāzes. Ja aizsprostojas poras un šķiet, ka āda neelpo, jāizvēlas pēc iespējas vieglākas konsistences produkti, piemēram, krēmveida kosmētiku var nomainīt ar pūderveida kosmētiku – krēmveida tonālo līdzekli ar minerālpūderi, kura sastāvā esošie minerāli nodrošina dabīgu saules aizsardzību SPF15, turklāt dabīgais saules aizsargfiltrs minerāls – cinka oksīds – arī ir zināms kā antibakteriāls līdzeklis, kas palīdz samazināt izsitumus. Minerālpūderis ir ādas atbalsts trīs vienā – ādas toni izlīdzinošs, saules filtrs un arī ādu kopjošs.

Īpaši svarīgi arī pievērst uzmanību ādas attīrīšanai. Vasara ir ideāls laiks, kad samazināt vai arī paņemt pauzi no dekoratīvās kosmētikas lietošanas. 

Ja vasaras sezonā joprojām nākas pavadīt daudz laika iekštelpās, piemēram, strādājot pie datora, ieteicams pa rokai turēt izsmidzināmu sejas toniku vai ziedūdeni. Tas momentā atsvaidzina ādu, atvēsina un arī savā ziņā pamodina. "Šobrīd ikdienā lietoju rožūdeni, kuru izsmidzinu vairākas reizes dienā uz sejas ādas, vienlaikus baudot rozes sniegto maigo aromterapeitisko efektu," atklāj Ilva.

Priekšroka dabīgam SPF

Ne tikai vasarā, bet tad jo īpaši uzmanība noteikti jāpievērš ādas aizsardzībai no saules. Cipars, kuru redzam uz saules aizsargkrēma, nozīmē, cik reižu ilgāk varam uzturēties saulē neapdegot. Piemēram, ja cilvēks apdeg 30 minūtēs, tad, lietojot SPF 30, saulē var uzkavēties 30 reižu ilgāk neapdegot. Jāņem vērā, ka saules aizsargkrēms jāuzklāj 15 minūtes pirms došanās saulē un atkārtoti ik pēc divām stundām.

Aktīvās vielas saules aizsarglīdzekļos iedalās ķīmiskajās un dabīgajās. Visbiežāk tirdzniecībā sastopami ķīmiskie aizsargfiltri, kas ietver šīs vielas: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate un octinoxate. Savukārt dabīgie aizsargfiltri ir minerāli: cinka oksīds (zinc oxide) un titāna dioksīds (titanium dioxide). Laboratoriski izpētīts, ka daži ķīmiskie saules aizsargfiltri, caur ādu iesūcoties dziļāk organismā, kā arī bieža ķīmisko aizsargfiltru lietošana var radīt alerģiju.

Dabīgos aizsargfiltrus sauc arī par mehāniskajiem aizsargfiltriem, kas nevis absorbē saules starus, bet atstaro. Tādēļ sākotnēji tie, kad tiek uzklāti, uz ādas atstāj mazliet bālganu produkta kārtiņu.

Viens no dabīgajos saules aizsarglīdzekļos pievienotajiem minerāliem ir titāna dioksīds (titanium dioxide). Tas produktos tiek lietots divās formās – minerāla pigmenta formā un nanodaļiņu formā. Pigments veido mazliet baltu virskārtiņu un atstaro gaismu. Savukārt nanodaļiņas ir tās, kuras var radīt bažas veselības ziņā. Nanodaļiņas ir mikroskopiskas, un tās var uzsūkties organismā. Ja titāna dioksīds tiek lietots minerāla pigmenta formā, tad bažām nav pamata!

Kā uzzināt, vai saules aizsarglīdzeklī titāna dioksīds ir minerāla pigmenta vai nano formā? Tam pēc normatīviem jābūt atzīmētam produkta sastāvā! Jāpiemin, ka dabīgajai un sertificētajai kosmētikai ir ļoti stingra sastāva kontrole un tā iziet regulāras pārbaudes.

"Mans iecienītais saules aizsarglīdzeklis ir Antipodes Immortal SPF15 sejas un ķermeņa krēms, kura sastāvā ir mehāniskais aizsargfiltrs cinka oksīds un dažādi augu ekstrakti, piemēram, reichi sēņu ekstrakts. Interesants fakts – šo krēmu lietoju uz ķermeņa arī ekzēmas saasinājuma gadījumos, jo atklāju, ka krēmi, kuru sastāvā ir cinks, samazina niezi un izsausina sarkanos plankumus," skaidro Ilva.

Ceļojot, esot pie dabas, darbojoties dārzā

  • Kā izcils ceļojumu un izbraukumu produkts, kas būtu jāņem līdzi, noteikti ir dabīgās šampūnziepes. Ar tām var mazgāt gan matus, gan ķermeni un bieži pēc šampūnziepju lietošanas nav nepieciešams kondicionieris.
  • Principā mazs ziepju gabaliņš aiztaupīs daudz vietas un vienlaikus būs arī draudzīgs dabai – ar tām var nomazgāties arī ezerā vai upē un nekaitēt ūdenstilpju iedzīvotājiem.
  • Kā labs, multifunkcionāls produkts, kad gribas bagāžā ietaupīt vietu, ir arī Dr. Bronner’s ziepes, kurām ir vismaz 18 pielietojumu.
  • Ar tām varēs mazgāt gan grilu, gan arī matus, zobus (jā, pat zobus!), seju un mašīnu. Ieteicams gan zobu mazgāšanai izvēlēties Dr. Bronner’s ziepju veidu ar piparmētrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena