Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kad mazāk ir vairāk

Kaut arī pasaulē izvēļu pārbagātība patēriņa jomā vēl nekad nav bijusi tik plaša kā tagad un ikvienam piedāvā šķietami tieši viņam vispiemērotākās iespējas, tā rada arī arvien lielāku apjukumu un stresu, un aizvien vairāk popularitāti gūst minimālisma filozofija.

Internetā atrodamas neskaitāmas šī dzīvesveida praktizētāju un arī dažādu nozaru ekspertu lekcijas, dokumentālās filmas un blogeru ieteikumi, kā atteikties no liekā, padarot savu dzīvi kvalitatīvāku. Ironiski, tieši to pašu mums sola dažādu produktu reklāmas – iegādājies to un to lietu, to un to pakalpojumu, un tu kļūsi laimīgāks vai vismaz apmierināsi kādu savu vajadzību. Minimālisti apgalvo to pašu, tikai aicinot atteikties no liekā. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kad šķiet, ka bez dāvanu pirkšanas nebūs svētku, der apdomāt minimālisma principus kaut vai svētku kontekstā un aiz ārējā, acīmredzamā atrast svinēšanas patieso jēgu. Individuālu un vērtīgu.


Vai minimālisms tev der?

Minimālisms nenozīmē dienas vadīt, ar smaidu sejā meditējot teju tukšā telpā ar baltām sienām. Minimālisms nav askēze vai laisks dzīvesveids. Minimālisms runā par to, kā izvērtēt, kas tev tiešām ir vajadzīgs, kas tev tiešām dod prieku un kā izdarīt jēgpilnas izvēles, saudzējot savu laiku, situāciju naudasmakā, psihē un arī apkārtējā vidē – katrs šos apstākļus var sarindot tādā secībā, kas viņam šķiet prioritāra, bet tas jau lietas būtību nemaina! Nav tāda obligātā minimālista komplektiņa vai ārā metamo lietu saraksta, kas būtu jāīsteno. Un tieši tur jau rodas arī problēmas, kas apmulsušu censoni novirza no pareizā ceļa! Kas vienam minimālisms, kādam var šķist lietu pārbagātība. Lai saprastu, kas tev der un ko tev vajag, sevi ir nepieciešams pazīt. Un tā nu no skapja izrevidēšanas mēs nonākam līdz psiholoģijai! Jā, par minimālismu varam runāt ne tikai lietu kontekstā, bet arī par minimālismu kā dvēseles stāvokli, atbrīvojoties no īpašībām, sajūtām, rīcības modeļiem, sabiedrības gaidām un priekšstatiem, kas traucē dzīvot tādu dzīvi, kā gribētos. Ar kaut ko ir jāsāk, un sākt ar materiālām lietām ir visvienkāršāk. Tomēr, ja esi nonācis līdz domai par minimālismu, tad tavā personībā kaut kas jau ir briedis, pretējā gadījumā maz ticams, ka šāds jēdziens tevi vispār būtu uzrunājis.


Vienam daudz, otram maz

Vieni no pasaulē slavenākajiem minimālistiem, vietnē Netflix populārās dokumentālās filmas Minimalism, dažādu grāmatu, lekciju un bloga The Minimalists autori Džošua Fīlds Milberns un Raiens Nikodemus, kuru kopējā sasniegtā auditorija tiek mērīta vairāk nekā 20 miljonos vienkāršāk un jēgpilnāk dzīvot gribētāju, jēdzienu "minimālisms" skaidro kā ceļu uz lielākas brīvības sasniegšanu, tiekot vaļā no sabiedrības uzspiestajiem stereotipiem. Tev nav vajadzīgas arvien jaunas lietas, lai apmierinātu savas vēlmes. Vai vismaz tik daudz dažāda veida lietu. Te gan jāpiebilst, ka arī pieķeršanās jēdzieniem un statusam ir pretrunā ar minimālisma dziļāko būtību, – muļķīgi ir uztraukties, vai esi cienīgs saukties par minimālismu, ja tev ir svarīgi, piemēram, nemitīgi papildināt jau tā iespaidīgo mājas bibliotēku. Jo runa ir par prioritātēm un to, kas mūs dara laimīgus, nevis stereotipiem.

Kāpēc svarīgi par minimālismu runāt pirms Ziemassvētkiem? Jo šis ir laiks, kad reklāmas medijos, tirdzniecības vietu mārketings, sociālo tīklu influenceri un, tā teikt, katrs reklāmas stabs mudina pirkt un patērēt, turklāt kārdinot ar izdevīgām cenām un īpašiem piedāvājumiem. Ja nebūtu šīs informācijas, par daudzām lietām mēs nemaz nezinātu un mums tās līdz ar to nemaz nevajadzētu. Pirmssvētku iepirkšanās drudzis sākās ar Melno piektdienu, kuras izcelsme meklējama ASV un kas ir diena pēc Pateicības dienas – šogad tā bija 29. novembrī, un turpināsies vēl janvārī, februārī, kad tirdzniecības vietas rīkos sezonas preču izpārdošanas. Nav nekas slikts iepirkties, ietaupot naudu, tikai saprātīgi jāizvērtē, ko tev tiešām vajag.


Vieta priekam

Žurnāliste un TV personība Kristīne Garklāva uzskata, ka emocionālu prieku var gūt ne tikai no iepirkšanās, bet arī vērtīgi izplānojot savu brīvo laiku. "Zinu, ka daudz cilvēku ikdienas saspringumu mazina, dodoties iepirkties. Tā ir lieta, kas viņus atslābina. Manuprāt, šo sajūtu vajag meklēt kur citur. Es pati brīvo laiku labprāt pavadu pie dabas, aizbraucot uz kādu jaunu vai jau zināmu vietu. Uz vienu un to pašu dabas taku taču varam braukt neskaitāmas reizes, jo katrā gadalaikā tā ir citāda," saka Kristīne, iesaistoties dažādās vides iniciatīvās, tajā skaitā biedrības Zaļā brīvība kampaņā Tīri.Labi, lai mudinātu neļauties atlaižu kārdinājumam un veiktu pirkumus apdomīgi. Savukārt bloga Seek the simple autori, minimālisti un iedvesmotāji Laura un Andis Arnicāni uzsver, ka minimālisms ir tieši atbrīvošanās no liekā, nevis sevis ierobežošana. "Tā ir atbrīvošanās no visa tā, kas tev nesagādā prieku un nevirza tuvāk mērķu sasniegšanai. Sākumā svarīgākais ir uztaisīt sev piederošo lietu auditu, kurā saprotam, kas no tā visa man patiešām patīk, kas tiek lietots un kas tikai krāj putekļus. Izveidojot šādu analīzi, mēs varam daudz kritiskāk izvērtēt, kas patiešām ir nepieciešams. Tādā veidā daudz vieglāk atkārtoti nepieļaut iepriekš pieļautās kļūdas," skaidro Laura. Svarīgi arī, ka kvalitāte dominē pār kvantitāti. Turklāt, kārtojot lietas, kārtojas arī domas un nogurums pēc garderobes vai virtuves plauktu jēgpilnas revīzijas ir gandarījuma pilns: ne velti pasaulē miljoniem lielas auditorijas uzmanību ir iekarojusi Marijas Kondo grāmata Kārtības maģija un viņas praktiskās videopamācības vietnē YouTube. Kad esam iemanījušies tikt galā ar revīziju sadzīves priekšmetos, varam pāriet uz vērtībām un prioritātēm citās dzīves jomās. Izmetot lieko, visticamāk, atbrīvosies vieta ne tikai skapī! 

Top komentāri

Atis Priedītis
A
Ilgi gaidīju šādu rakstu un sagaidīju. Tikai es šo dzīves stilu nosauktu savādāk - "saprātīgais minimālisms" vai "saprātīgā pieticība". Ideja - cilvēkam ir tieši tik daudz lai viņš varētu justies laimīgs. Un izrādās, ka tam nevajag miljonus, greznas pilis un visu pārējo kas iegūts uz citu nabadzības rēķina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena