Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lai mazāk atkritumu

Zaļais dzīvesveids, rūpes par apkārtējo dabu un ilgtspējīga domāšana visā pasaulē kļuvusi par tendenci, kas arvien vairāk liek aizdomāties arī par savu artavu tīras un sakoptas apkārtējās vides uzturēšanā. Tomēr atkritumu kalni joprojām kļūst arvien lielāki. Pēdējo desmit gadu laikā atkritumu apjoms, ko rada viens Latvijas iedzīvotājs, ir pieaudzis vairāk nekā par 100 kg – šobrīd tie ir 439 kg uz cilvēku gadā. Ko darīt, lai atkritumu apjoms nevis augtu, bet gan mazinātos? Latvijas zaļais punkts aicina pārskatīt savus dzīves principus un piecos vienkāršos soļos mazināt ikdienā radīto atkritumu apjomu.

Pasaki nē – nepērc, ja vari aizstāt ar esošo 

Atsakies no liekā un kaitīgā, nepērc lietas, kuras nav pārstrādājamas vai bez kurām vari iztikt!

Nepirkt jaunas lietas nav gluži saprātīgi no ekonomikas izaugsmes viedokļa, tomēr lietas, ko izmantojam tikai pāris reižu gadā, ir vērts aizņemties no kaimiņa vai draugiem, pretī piedāvājot kādu viņiem noderīgu lietu. Dalīšanās ir veids, kā būtiski mazināt nevajadzīgi nopirkto lietu skaitu. Tāpat ir vērts pārdomāt iegādāto lietu kvalitāti – labāk pirkt retāk un varbūt dārgāk, toties lietu, kas kalpos ilgu laiku, nekā ļauties zemas cenas vilinājumam un jau pēc divām lietošanas reizēm lūkoties pēc jaunas preces.


Pārskati ieradumus – izvēlies videi draudzīgo 

Maini ieradumus par labu zaļākai dzīvei! Izvēlies produktus pārstrādājamā iepakojumā vai ar zīmi «zaļi pakots», savukārt nevajadzīgo apģērbu ziedo labdarībai vai aiznes uz tekstila konteineru.

Pēdējo desmit gadu laikā katra Latvijas iedzīvotāja radītais atkritumu apjoms ir pieaudzis vidēji par 100 kilogramiem. Viens no būtiskākajiem soļiem šī apjoma mazināšanā ir atbildīga šķirošana un tādu lietu iegāde, kas ir dabai draudzīgas, pārstrādājamas vai lietojamas daudz reižu. Pat neliels solis, izvēloties mazāko ļaunumu – piemēram, papīra, nevis plastmasas maisiņu veikalā –, ir vērtīgs un vajadzīgs ilgtspējas veicināšanai. Beziepakojuma veikali, bioloģiski pārstrādājams iepakojums, auduma maisiņš un sava burka, dodoties iepirkties, – tie visi ir samērā jauni paradumi, kas tomēr jau kļuvuši pašsaprotami mūsu ikdienā. Videi draudzīgu preču izvēle arī atvieglos šķirošanu un, kas zina, varbūt pat rosinās izmēģināt bezatkritumu dzīvesstilu vai sākt bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanu piemājas dārzā – vai virtuvē!


Pielieto vēlreiz – ja vari izmantot atkal, dari to 

Esi radošs – dažādus mājsaimniecības līdzekļus tukšajā iepakojumā uzpildi no jauna, izmanto tukšās burkas kā svečturus, bet tukšās pudeles – kā puķu vāzes!

Tie ir paši ikdienišķākie soļi, taču nebūt ne viss, ko vari darīt, lai paildzinātu lietu dzīvi. Te paveras iespēja katra radošumam un spējai saskatīt pierastās lietās jaunus apveidus, domājot ārpus kastes. Auduma iepirkumu maisiņi ir spilgtākais daudzkārtējas lietošanas piemērs. Lielisks risinājums ir beziepakojuma veikali, kur ar savu burku var aiziet gan pēc piena vai krējuma, gan veļas mazgāšanas līdzekļa, un šim paraugam nu seko arī degvielas uzpildes stacijas, piedāvājot iegādāties bez iepakojuma, piemēram, logu šķidrumu.

Tiesa, ne visi atkārtotas lietošanas paradumi ir apsveicami: Latvijas zaļais punkts iesaka atteikties no prakses iekārtot miskasti veikalā nopirktajā plastmasas iepirkumu maisiņā. Daudz zaļāka izvēle ir specializētie atkritumu maisi, kas izgatavoti no otrreizējiem materiāliem un nodzīvo vismaz vienu papildu dzīves ciklu, kamēr parastie plastmasas maisiņi gadu desmitiem guļ poligonā nesadaloties. 


Pārveido – neizmet, bet atrodi citu mērķi 

Tukšajās kafijas kārbās diedzē stādus, no sulas pakām pagatavo putnu barotavu, bet no vecajām džinsa biksēm uzšuj modernu auduma somu!

Lietu pārveidošana iet rokrokā ar atkārtotu lietošanu, tikai šoreiz lietas maina savu funkciju un kļūst par kaut ko citu. Arī šajā jomā ikviens var ļaut vaļu radošumam un atrast jaunus pielietojuma veidus vecām, bet varbūt mazliet nobružātām lietām, kuras negribas vienkārši izmest atkritumos. Tā ir lieliska iespēja radoši darboties kopā ar bērniem un varbūt pat atrast jaunu vaļasprieku!


Pārstrādā – šķiro un atbrīvo vidi no atkritumiem 

Lai gan pārstrāde lielākoties saistās ar specializētajām rūpnīcām, kur dažādi materiāli pārtop otrreizējās izejvielās, arī katram iedzīvotājam ir pa spēkam iesaistīties šajā procesā, atbildīgi šķirojot, nevajadzīgās lietas izmetot pareizajā konteinerā un dodot lietām otru dzīvi. Ikreiz, kad grasies izmest atkritumus, atceries, ka mūsu rīcība būtiski ietekmē to turpmāko dzīves ciklu. Ja izmetam visu nevajadzīgo vienkopus sadzīves atkritumos, tālāk tie nonāk poligonos, kur arī gulst gadiem ilgi, veidojot atkritumu kalnus. Savukārt, ja šķirojam atkritumus un ievietojam tos speciāli paredzētajos konteineros, tiem ir iespēja sākt otru dzīvi. Tikai visu darbību kopumā mūsu radītais atkritumu kalns var pamazām sarukt.

Kā visās dzīves jomās, arī cīņā pret atkritumiem ir jāatrod līdzsvars. 5P jeb Pieci paradumi ir Latvijas zaļā punkta izveidots princips – videi draudzīgu paradumu kopums, kas visefektīvāk darbojas vienotā sistēmā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena