Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieci jautājumi: Gaismas pagales

Pieci jautājumi kokmāksliniekam Elvijam Vībotam.

Tumšajos ziemas mēnešos, kad saules pielietas debesis ir retums, gaišu noskaņu savā mājoklī nākas radīt mums pašiem. Kokapstrādes meistars un zīmola Wood Light Art radītājs Elvijs Vībots gaismu savā darbnīcā ienes, veidojot dekoratīvas lampas no malkas pagalēm. Katru neparasto gaismas objektu viņš rotā ar dažādām latvju zīmēm vai dabas motīviem. 

Kā radās ideja no malkas pagales izveidot dekoratīvu lampu? 

Koks kā materiāls mani ir interesējis, kopš sevi atceros. Visu savu bērnību esmu pavadījis ar nazīti rokās, grebjot no malkas šķilām kādas figūriņas. Lai arī sākotnēji strādāju dažādus citus darbus dažādās sfērās, kas nebija saistītas ar koktēlniecību, reizēm patika kaut ko izveidot vai uzbūvēt no koka. Pirms pāris gadiem, dziļāk iztaujājot sevi par to, ko es patiesi un no sirds vēlos darīt, atgriezos pie rokdarbiem ar koku, jo sapratu, ka darbs ar koku man padodas un mani saista visvairāk.

Ideja sākt radīt gaismas objektus no malkas pagalēm radās nejauši malkas talkas laikā. Ieraudzīju ļoti skaistu koka gabalu, kuru bija žēl atstāt sadedzināšanai. Aizvedu to mājās un pēc kāda laika sāku domāt, ko ar to varētu iesākt, un nonācu pie idejas, ka varētu šo malkas pagali izgaismot. Tā radās doma, ka no malkas pagalēm varētu taisīt dekoratīvas lampas. Iedvesmojoties no dabas un no skaistākajām un vienkāršākajām formām, kas mums ir apkārt, izveidoju arī pirmos lampu dizainus. Katra lampa ieguva vai nu kādu latvju zīmes rakstu, vai kādu dabas motīvu.

Kā vērtējat koku kā materiālu – ar to viegli vai grūti ir strādāt?

Esmu izmēģinājis dažādu veidu kokus, teju vai visus Latvijas pazīstamākos kokus un arī dažus eksotiskākus no ārzemēm. Vieglāk, protams, ir strādāt ar mīkstākiem, vieglākiem kokiem, bet cietākiem, blīvākiem un smagākiem mēdz būt ļoti grezna šķiedra un nokrāsas. Lampas gatavoju no mūsu pašu baltalkšņa vai melnalkšņa, jo tas ir gana skaists un pateicīgs koks grebšanai. Alksnis ir salīdzinoši viegli apstrādājams, bet arī gana elastīgs un izturīgs. Katram kokam ir savs pielietojums un vienkārši jāpiemeklē sava pieeja. 

Lampas var izgatavot no jebkāda koka. Viss atkarīgs, kādu rezultātu vēlaties iegūt. Tā ir tāda kā sava veida saruna ar koku, šo unikālo un dzīvo dabas materiālu. Koks gluži vai pats tevi iedvesmo radīt ko skaistu un paliekošu.

Cik ilgā laikā varat izgatavot vienu šādu dekoratīvu lapu, un kāds ir pats darba process?

Viss atkarīgs no lampas dizaina. Dažas dekoratīvās lampas prasa ilgāku laiku, dažas – īsāku. Pirmā lampa tapa aptuveni nedēļu, jo tikai sāku šo tehniku iepazīt un piemeklēt piemērotākos instrumentus. Arī pati par sevi skaistā pagale bija cietāks un blīvāks koks – osis. Kad sāku izgatavot vairāk lampu, process kļuva ātrāks. Dienā vidēji pie lampām darbojos desmit līdz divpadsmit stundu, laika izteiksmē vienas lampas izgatavošana aizņem no vienas līdz trim darbadienām. Lai arī procesā darbības ap lampām atkārtojas, tomēr katra nākamā lampa ir tikpat aizraujošs un interesants piedzīvojums. 

Darbu pie lampas izveides sāku vai nu ar piemērotas pagales izmeklēšanu, vai ar vēlamā dizaina skici. Tad rupjāka koka apstrāde, kas aizņem vismazāk laika, un tālāk diezgan ilgstošs process, grebjot smalkākās detaļas. Tieši grebšana vienai lampai prasa aptuveni piecas līdz desmit stundu. Ja aizraujos, tad reizēm grebju piecas stundas no vietas. Tā ir kā meditācija, kurā izteikti izjūtu saikni ar koku. Kad grebšana pabeigta, lampa tiek rūpīgi noslīpēta un ieeļļota. Un, kad lampa ir nožuvusi, ar gandarījumu par paveikto tajā tiek iestrādāts gaismas ķermenis.

Kur smeļaties iedvesmu jaunām idejām?

Pārsvarā iedvesmu smeļos no dabas, jo tā jau ir izdomājusi visas skaistās un neparastās formas un rakstus. Mēs tikai tos atdarinām. Arī es savā ziņā esmu tāds kā atdarinātājs. Izvēlos kādu dabas motīvu, vai tas būtu kāds augs, zieds vai koka lapa, un izveidoju to savā rokrakstā. Tas, kādu motīvu beigu beigās izvēlos, atkarīgs gan no konkrētās malkas pagales, gan no klienta vēlmēm. Dažkārt klientam ir savs mīļākais raksts, simbols, augs vai pat dzīvnieks. Tad arī kopīgi izdomājam, kā tas izskatītos uz lampas.

Dažreiz ir tā, ka ieraugu koka gabalu un uzreiz zinu, ko vēlos no tā izgrebt un kas uz tā vislabāk izskatītos, taču reizēm ideja atnāk vēlāk. Situācijas un pieejas ir dažādas, tāpēc darba process ir mainīgs un elastīgs. Jāteic, ka ejošākais un iemīļotākais lampu dizains ir tieši ar koka lapas motīvu, kas savā ziņā simbolizē koka savienību ar gaismu, jo caur lapām koks uzņem gaismu un augot tiecas uz to. Esmu izgatavojis arī dažādu, pazīstamāko koku lapas, kā, piemēram, ozola, kļavas, bērza, pīlādža ar visām ogām, liepas. Pats smalkākais darbs, šķiet, ir bijis kadiķa zars ar visām skujām un ogām.

Kā jūs raksturotu savu pircēju? Kam patīk šādas dabas iedvesmotas dekoratīvās lampas?

Pārsvarā tie ir cilvēki jau gados, kam interjerā tuvi gan dabas motīvi, gan dabas materiāli. Tomēr lampas pasūtījuši arī jaunāki klienti, kas vienkārši augstu vērtē roku darbu. Visbiežāk lampas izvēlas gan kā dzimšanas dienas dāvanu, gan kā dāvanu kāzu jubilejā un citās nozīmīgās un svinīgās gadadienās vai arī – lai labiekārtotu savu mājokli vai pirtiņu. Ir bijuši arī korporatīvie pasūtījumi, kad uzņēmums iegādājas lampas saviem klientiem un darbiniekiem kā dāvanas. 

Vistālāk manas lampas ir aizceļojušas uz Islandi, Austrāliju un Ameriku. Arī uz Angliju, Īriju, Norvēģiju un Grieķiju. Pasūtītāji gan bijuši latvieši, kas pārcēlušies uz dzīvi šajās valstīs. Līdz šim ārzemnieki kā klienti ir bijuši salīdzinoši maz, bet interesi ir izrādījuši gan. Kas attiecas uz koka izstrādājumiem un jauniem dizainiem, ideju man ir gana daudz, kuras, cerams, drīz izdosies arī īstenot. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena