Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Steidzami jārīkojas klimata pārmaiņu mazināšanai

Ja ekstrēmas dabas norises piedzīvo tālas zemes, var šķist, ka uz mums tas viss īsti neattiecas, taču, izjūtot uz savas ādas, nākas tomēr "pamosties" – klimata krīze ir reāla.

Pilsētnieki to varbūt īpaši neizjūt, taču lauksaimnieki piedzīvo vienu no sausākajām un līdz ar to mazāk ražīgajām vasarām pēdējo desmit gadu laikā. Arī turpmākie mēneši gaidāmi sausi, neskatoties uz to, ka gaisa temperatūras ir visai mērenas. Sausums skar ne tikai mūsu reģionu, bet visu Eiropu, daudzviet atkal pārspēti karstuma rekordi. Vai mēs to kaut kā varam ietekmēt? Jā, protams! Iespējams, ka klimata pārmaiņas apturēt vairs nav iespējams, taču padarīt tās mazāk straujas un postošas varam gan ar savām ikdienas izvēlēm dažādās dzīves jomās, gan politisku rīcību. 

12. jūlijā Eiropas Parlamentā notika balsojums par Dabas atjaunošanas regulu. Latvijas Dabas fonds uzsver: "[Šī regula] ir ļoti nozīmīgs lēmums, kurš noteiks mūsu tālāko virzību – vai turpināsim ražošanu un biznesu kā ierasts, ignorējot ekoloģiskās krīzes radītos eksistenciālos draudus un apdraudot ilgtspējīgu nākotni, vai arī atzīsim, ka daba un dabas saglabāšana un atjaunošana ir mūsu pamats. Dabas atjaunošanas regula nav pret lauksaimniecību! Bez dabas nebūs lauksaimniecības. Dabas atjaunošanas regula ir par pārtikas drošību ilgtermiņā, par klimata pārmaiņu mazināšanu, par ekosistēmu pakalpojumu saglabāšanu," teikts LDF ziņojumā.

Arī vairāki Latvijas zinātnieki atklātā vēstulē Eiropas Parlamenta deputātiem aicina atbalstīt regulu un vērš uzmanību uz būtiskiem argumentiem, kādēļ dabas atjaunošana ir kritiski svarīga cilvēku eksistencei nākotnē: bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un klimata pārmaiņas negatīvi ietekmēs pārtikas drošību, pieejamību un cenas. Dabas saudzēšana un atjaunošana darbojas, arī palīdzot mazināt klimata pārmaiņu ietekmi. "Pasargājot un atjaunojot bioloģiski daudzveidīgus mežus un purvus, mēs veicinām oglekļa piesaisti un mazinām siltumnīcefekta gāzu emisijas, tādējādi mazinot klimata pārmaiņas un to negatīvo ietekmi uz mūsu dzīvi," teikts Latvijas zinātnieku vēstulē.

Tikmēr vasaras brīvdienas varam aizvadīt, labāk iepazīstot Latvijas skaisto dabu un vienlaikus izglītojoties par klimata pārmaiņu ietekmi LDF pērn izveidotajā Geocaching sērijā ClimateQuest dažādās vietās Latvijā, kurās ir sastopamas unikālas dabas un kultūrvēsturiskas vērtības. Slēpņi ir meklējami Ziemeļu fortos Liepājā, Jūrkalnes stāvkrasta teritorijā, Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) apkārtnē, pie Noriņas upes Salacgrīvas novadā, bijušajā pieturas punktā Pociems Limbažos un pie iepirkšanās centra Akropole Alfa Rīgā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena