Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzmanību – mostas ērces!

Pavasaris ir laiks, kad mostas ērces – to zina katrs aktīvs dabā gājējs. Ērču encefalīts ir bīstama slimība, kas var atstāt ļoti smagas sekas, un katrs cilvēks var sevi pasargāt no šīs slimības vakcinējoties. Diemžēl no Laimas slimības jeb laimboreliozes vakcīna nepasargā, tādēļ cilvēkam jābūt uzmanīgam, attiecīgi saģērbjoties un ievērojot citus piesardzības pasākumus, gan atrodoties dabā, gan atgriežoties mājās. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, pirmie ērču encefalīta un Laimas slimības gadījumi šogad reģistrēti jau janvārī un februārī.

Latvijā mīt vairāki tūkstoši ērču sugu, no tām cilvēkam bīstamas ir trīs – suņa ērce, taigas ērce un ornamentētā pļavērce, kas pārnēsā dažādu slimību ierosinātājus. Izplatītākās saslimšanas ir ērču encefalīts un Laimas slimība jeb laimborelioze. Taču par ērcēm nevajadzētu aizmirst arī ceļotājiem, kuri kā galamērķi izvēlas tālākus maršrutus ārpus Latvijas. Tās ir ļoti izplatītas Amerikas kontinentā, Eiropas valstīs (piemēram, Grieķijā, Itālijā, Spānijā, Portugālē utt.), kā arī lielā daļā Āzijas teritorijas, tāpēc par piesardzību un atbilstošu apdrošināšanu jāatceras, arī dodoties ceļojumā. Turklāt citos kontinentos sastopamās ērces pārnes arī tādus vīrusus, infekcijas un parazītus, uz kuriem Latvijā netestē, tāpēc pret savu veselību jāizturas ar divkāršu piesardzību. 

Kā liecina SPKC dati par 2020. gadu, sievietes ar ērču pārnēsātajām slimībām kopumā inficējas biežāk nekā vīrieši, toties vīrieši biežāk saslimst ar ērču encefalītu. Visbiežāk saslimst cilvēki 30– 49 gadu vecumā (33%) – tie ir fiziski aktīvi cilvēki, kas brīvdienās labprāt dodas dabā un nododas aktīvajai atpūtai. Bērni līdz 17 gadu vecumam slimo retāk – tikai katrs desmitais no visiem saslimušajiem ir nepilngadīgs.

Ērču encefalīts ir viena no aktuālākajām centrālās nervu sistēmas infekciju slimībām Eiropā, taču to vai vismaz smagas šīs slimības sekas var novērst, savlaicīgi vakcinējoties. SPKC ik gadu publicē tā saukto endēmisko teritoriju sarakstu, kur ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas endēmiskajās teritorijās, valsts nodrošina bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu.

Lai izvairītos no ērces piesūkšanās, dodoties brīvā dabā, nodrošinies, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, krekls jāliek biksēs. Valkā gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa. Pastaigas laikā ik pa brīdim aplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Arī pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai uz ķermeņa nav ērču. Svarīgi pārbaudīt arī mājdzīvniekus, vai to kažokā nav ieķērusies vai jau piesūkusies ērce. Izmanto arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem. Aptiekās var nopirkt speciālus ērču noņemšanas instrumentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena