Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Tiem, kas brauc tikai vasarā, veikali piedāvā izdevīgus velosipēdu glabāšanas un servisa nosacījumus

Divritenis siltā ziemas snaudā

Protams, arī Latvijā aizvien vairāk ir tādu cilvēku, kas uzskata, ka velobraukšanai sezonalitāte nepastāv, jo ļoti sniegotas ziemas pie mums ir reti un, ja jau skandināvi var mīt pedāļus pat sniegputenī, kāpēc mēs nevarētu. Taču tiem, kas kaut kam tādam vēl nav nobrieduši, gada aukstajos mēnešos jo aktuālāks kļūst jautājums, kur glabāt divriteni. Īpaši, ja dzīvesvieta ir neliels dzīvoklis.

Specializētie veloveikali jau vairākas ziemas piedāvā velo garāžas jeb velosipēda glabāšanas savā noliktavā pakalpojumus. Kā atzīst ZZK veikala vadītājs Andris Rozītis, šis pakalpojums kļūst aizvien populārāks, jo arī aktīvu riteņbraucēju skaits ar katru gadu pieaug.

"Tiem, kas brauc tikai siltajā gada laikā, ziemā nākas piedomāt, kur divriteni noglabāt, un savukārt pavasarī, vēloties atsākt braukt, problēma ir, ka lielas rindas pie velosipēdu meistariem. Mēs piedāvājam velosipēdu glabāšanu no oktobra līdz marta sākumam, kamēr veikalu noliktavas ir pabrīvas," stāsta Rozītis. ZZK priekšrocība ir tā, ka, iestājoties aukstajam gadalaikam, viņi preču sortimentu radikāli nemaina – nesāk tirgot slēpošanas ekipējumu, kā tas ir daudzos citos veikalos, – līdz ar to noliktavu telpas ir brīvākas arī klientu divriteņu uzglabāšanai. Visai ziemai tas maksās 30 eiro vai, ja grib īsāku periodu, piemēram, tiem pāris mēnešiem, kad izkrīt dziļāks sniegs, – astoņi eiro mēnesī. Turklāt tiem, kas velosipēdu nodod glabāšanā ZZK, apkopē par meistara darbu jāmaksā tikai puscena un arī nomaināmās detaļas pieejamas ar 20% atlaidi. ZZK šo pakalpojumu piedāvā otro gadu, klientu interese esot pietiekami liela, tajā skaitā par iespēju ar veikala auto nogādāt divriteni rudenī līdz glabāšanas vietai, bet pavasarī klientam.

"Daudziem velosipēdu īpašniekiem šis pakalpojums šķiet interesants arī no drošības viedokļa – ir gadījumi, kad divriteņi tiek zagti gan no daudzdzīvokļu māju pagrabiem, gan balkoniem, citi to lieto tikai laikā, kamēr uzturas vasarnīcā, bet tur atstāt pa ziemu baidās, savukārt veikals divriteņus glabā apsargātās siltās noliktavu telpās. Katrs glabāšanai nodotais divritenis tiek īpaši marķēts, lai būtu skaidrs, kam kurš no tiem pieder, pie kases tiek noformēti attiecīgi pieņemšanas glabāšanai dokumenti," paskaidro ZZK pārstāvis.

Velo garāžas pakalpojumus pirms vairākiem gadiem pirmie Latvijā ieviesa Hawaii Express veikali. Viņu piedāvājums ir līdzīgs tam, ko sagatavojuši ZZK, vien ar to atšķirību, ka, ja uzglabā trīs vai vairāk velosipēdu vienlaicīgi, uzglabāšanas cena ir septiņi eiro mēnesī par katru velosipēdu – šāds piedāvājums varētu būt interesants ģimenēm. Tāpat Hawaii Express "velo garāžas" pakalpojums ietver velo diagnostiku (defektāciju) bez maksas.

Arī veikals Veloprofs piedāvā uzglabāt velosipēdu no 1. oktobra līdz 1. martam drošā, apsargātā velonovietnē, par visu periodu tad jāmaksā 45 eiro, kas sanāk līdzīgi kā citiem, jo šajā cenā ietilpst gan velosipēda uzglabāšana, gan arī pilna tā apkope, protams, atsevišķi rēķinot nomaināmo detaļu cenu.

Protams, ja apstākļi ļauj, vēl lētāk ir divriteni glabāt mājās. Taču arī tad to derētu vispirms sakopt. Notīrīt dubļus un ieeļļot ķēdi gan jau katrs iemanās pats, tomēr vismaz reizi gadā būtu lietderīgi uzticēt meistaram veikt pilnāku apkopi. Un vislabāk to darīt rudenī, kad meistariem vairāk brīva laika, nevis pavasarī, kad pie servisiem rindas. Apkopes laikā meistars pārbauda, kā strādā ātrumpārslēgu un bremžu sistēmas, vai trosītēs nav uzradusies rūsa, kāds ir ķēdes, kasetes stāvoklis, ieeļļo gultņus, pārliecinās, vai kādam ratam nemanot nav uzsists "astotnieks", tāpat bremžu kluči var būt padiluši, hidrauliskās bremzes, iespējams, ir jāatgaiso utt.

 

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena