Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par! nolemj grimt kopā ar Attīstību

Tie, kuri bažījās, ka "zirnekļu cīņas" vēl nesen valdības ietekmīgākajā partiju apvienībā Attīstībai/Par! (A/P) tūlīt tūlīt novedīs pie šī veidojuma sašķelšanās un aiz pašattīrīšanās un restarta lozunga tiks norakstītas šī politiski saimnieciskā veidojuma ietekmē sastrādātās rebes, var uzelpot – pēc ilgām debatēm nedēļas nogalē vairākums no Kustības Par! ir vienojies, ka šis vis nav grimstošs kuģis, no kura jābēg, bet sile ar sūci, kura kopīgiem spēkiem jāaizdrīvē.

Aizvadītajā nedēļā no A/P dalīborganizācijas Kustības Par! nāca iekšēja informācija, ka tās tālākā taktika būs norobežoties no toksiskās Edgara Jaunupa un Jura Pūces partijas Latvijas attīstībai (LA) un tuvināties ar partneriem Rīgas domes frakcijā – Progresīvajiem –, ar kuriem kopā gatavosies nākamajām vēlēšanām. Realitātē svētdien Kustība Par! izplatīja paplašinātās valdes sēdes lēmumu, "ka jānodrošina partiju apvienības Attīstībai/Par! darba turpinātība un valdības stabilitāte". 

Visai drosmīga (vai izmisīga) turēšanās pie Latvijas attīstībai pūranaudas brīdī, kad atsevišķi nu jau bijušie biedri sāk publiski stāstīt par skaidru naudu, ko saņēmuši no Jaunupa un Pūces, lai fiktīvi kā personisku ziedojumu iemaksātu partijas kasē. Vispār jau tā ir krimināli sodāma nelikumīga partijas finansēšana, un pakārtoti arī varētu izvirzīt versiju par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, protams, pie nosacījuma, ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) radītu iespaidu, ka kriminālizmeklēšanas risks pastāv.

2018. gada novembrī, kad dažādu sponsoru aizkulišu spēļu dēļ ilgstoši neizdevās vienoties par nākamo koalīciju un premjerministru, daudzi tajā vainoja Jaunupu, bet bija divas Kustības Par! biedres, kuras netaupīja personisko politisko reputāciju, lai vai nu aizstāvētu šo šeftmani, vai noliegtu acīmredzamo. "Kādi ir Jaunupa mehānismi, lai Attīstībai/Par! būtu "viņa projekts". Par daudz goda. Politika mainās un ietekmes sviras arī," – Twitter deklamēja par labas pārvaldības un pretkorupcijas eksperti dēvētā nu jau Saeimas deputāte Inese Voika. "Jaunups nav nekāds aizkulišu spēlētājs, viņš ir Latvijas attīstībai kongresā ievēlēts valdes loceklis. Kā var nesaprast elementāru patiesību – saskaņā ar Satversmi Latvijā partijas ir politiskās sistēmas mugurkauls. Partijas valdes locekļi ir leģitīmi procesa dalībnieki," – pirms diviem gadiem novembrī Twitter pamācīja Saeimā neievēlētā Ilze Viņķele.

Dažreiz mugurkaula skriemeļos sāk veidoties lieki, dabā neparedzēti veidojumi osteofīti jeb radziņi, pašiem radziņiem šķiet, ka bez viņiem mugurkauls sabruks, kamēr patiesībā viņi ir tikai patoloģija, dabas pārpratums.

Pagāja divi mēneši, un Viņķelei bija nodrošināts veselības ministres krēsls. Kurš nodrošināja? Partija kā politiskās sistēmas mugurkauls, vēlētāji, kuri izsvītroja, vai šis Viņķeles piesauktais, osteofītu apsēstais "mugurkauls"?  

Vismaz Dienas lasītājiem pēdējo dienu atklāsmēm par aizdomīgiem ziedojumiem un biedra naudas iemaksām Latvijas attīstībai kasē nevajadzētu būt nekam jaunam un pārsteidzošam, mēs tam esam skrupulozi sekojuši līdzi un analizējuši. Pārsteigumam nevajadzētu būt arī tam, ka redzamiem Kustības Par! biedriem tā ir absolūti pieņemama lietu kārtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē