Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizvēsturisks tiesas spriedums

Ventspils mēra Aivara Lemberga notiesāšana apsūdzībās par koruptīviem darījumiem 12 gadus pēc tiesvedības sākuma ir kā sveiciens no cita laikmeta realitātē, kurā politiskā un saimnieciskā ietekme, arī koruptīvie noziegumi jau sen ir citu personāžu monopols. Tādēļ, visticamāk, attieksme pret šo Rīgas apgabaltiesas pirmās instances spriedumu, kura saīsinātā daļa vien aizņem pustūkstoti lappušu, tiks dalīta no krimināltiesiskā viedokļa un reālpolitiskā.

Ja iestātos pārliecība, ka pēc vakardienas sprieduma tiesas zālē apcietināts cilvēks, kurš nu būs kavēts kā zirnekļu tīkla centrā sēdošs noziedzīgās pasaules ģēnijs pirkt un pārdot politiskus lēmumus Latvijā, attieksme pret to būtu kā pret vēsturisku šī vārda pilnasinīgā izpratnē. Bet, tā kā es vismaz pēdējos 10 gadus esmu specializējusies jaunlaiku koruptīvo noziegumu izpētē un naudas ceļu izsekošanā politikas gaiteņos, kur figurē citi uzvārdi, man šis spriedums ir vienkārši vēsturisks šī vārda burtiskā izpratnē. Citiem vārdiem, mani, no Latvijas nākotnes viedokļa, daudz vairāk uztrauc to kriminālprocesu, izmeklēšanu un tiesvedību iznākums, kuros figurē Uģa Magoņa, Oļega Osinovska, Māra Martinsona un Ilmāra Rimšēviča vārds, kuru organizētās shēmas par vēsturiskām nekādi nenosauksi.

Tam, ka realitāte kopš tiesvedības sākuma ir mainījusies un apmetusi kūleni, acīmredzot piekrīt arī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija, jo līdz ar spriedumu Lemberga lietā pieņēmusi blakuslēmumu, ar ko aicina sākt kriminālprocesu pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, kurš, pretēji iepriekš lemtajam, tā arī Latvijas valstij nav nodevis viņa glabāšanā iepriekš uzticēto Lembergam arestēto mantu. Pilnā sprieduma pētīšana, secinot, vai Latvijas valstij no garā konfiscētās mantas saraksta ir izdevies ko atgūt, izņemot Lemberga apročpogas un veco Opel automašīnu, tuvākajās nedēļās parādīs vakardienas sprieduma īsto svaru. Ja īsumā, tad Meroni, kurš, spriežot pēc apsūdzībām, palīdzējis Lembergam Ventspils privatizācijas laikos zīmēt ārzonu īpašumu shēmas, vienā brīdī kļuva par Latvijas Ģenerālprokuratūras uzticības personu, pēdējā desmitgadē gluži kā oligarhs šķiežoties ar arestēto mantu un pabalstot dažādas politiskās partijas.

Pats Lembergs kā persona pēc pirmās instances sprieduma neatstāj iznīcināta cilvēka iespaidu, lēmums viņu apcietināt tiesas zālē pat viņam šķietami dod dopingu, kaut vai viņam un atbalstītājiem ļaujot uzturēt apgalvojumu, ka kriminālapsūdzības ir politiski motivētas. Zinot, ka priekšā vēl apelācijas un kasācijas instances un ventspilnieks iepriekš cītīgi apmeklējis tiesas sēdes, apcietināšana drīzāk izskatās pēc soda, pirms vēl spēkā stājies spriedums, un tā tas arī tika publiski uztverts viedokļu burbulī, kur korupcija Latvijā beidzas mats matā līdz ar Lemberga ietekmes lauku un ne tālāk. Savukārt Lemberga ietekme uz saimnieciskajiem un politiskajiem lēmumiem, kas kopš deviņdesmitajiem gadiem bija sasniegusi mītiskus apmērus, pēdējās divās desmitgadēs ir pakāpeniski izkaisīta vējā, un to būtu grūti noliegt ikvienam, kurš orientējas Latvijas politikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē