Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Amerikas sajauktās kārtis

Amerikas Savienoto Valstu Augstākās tiesas konservatīvā vairākuma lēmums atcelt 1973. gada spriedumu lietā Rou pret Veidu, atbilstīgi kuram visā valstī legalizēja tiesības uz abortiem, var sajaukt visas kārtis pirms novembrī gaidāmajām starpvēlēšanām, ļaujot demokrātiem atgriezties būtībā jau zaudētā cīņā.

Atbilstoši pārskatītajam spriedumam tiesības lemt par abortu atļaušanu vai aizliegšanu tagad atgrieztas pavalstu kompetencē, un rezultātā 26 ASV pavalstis ir solījušas (bet dažas jau noteikušas) abortu aizliegumu, lai arī ar atsevišķiem izņēmumiem ārkārtas gadījumos. Taisnīguma labad – daudzas "sarkanās" (republikāņu) pavalstis arī līdz šim spriedumam bija ievērojami ierobežojušas tiesības uz abortiem, tomēr tos pilnībā aizliegt tiesīgas nebija. Šim spriedumam arī ir tieša ietekme uz ASV iekšpolitiskajiem procesiem. Vēl jūnija vidū sabiedriskās domas aptaujas kompānijas, kuras apkopo atsevišķos vēlēšanu apgabalos veiktu aptauju rezultātus, prognozēja, ka republikāņi gana pārliecinoši atgūs vairākumu abās ASV Kongresa palātās. Turklāt šīs partijas rindās pārsvars tika solīts nevis klasiskajiem republikāņiem, bet eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītājiem, kuri guvuši uzvaras vairākumā "sarkano" pavalstu priekšvēlēšanās.

Galvenie šādas situācijas cēloņi ir ASV pieaugošās ekonomiskās problēmas, virkne ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas iekšpolitisko un ārpolitisko neveiksmju, kā arī Baidena katastrofāli zemie reitingi. Bija skaidrs, ka bez kāda radikāla notikuma mainīt kopējās tendences nav iespējams, bet situācijas paradokss slēpjas faktā, ka par šo notikumu ir parūpējušies un turpina rūpēties paši konservatīvie, stimulējot oponentu mobilizēšanos un atvirzot otrajā plānā republikāņiem izdevīgos ekonomisko problēmu un prezidenta administrācijas neveiksmju jautājumus. Tiesības uz abortiem ir tēma, kas jau gadu desmitiem radikāli šķeļ amerikāņu vēlētājus un kuras aktualizēšana ir spējīga aizēnot gandrīz jebkurus citus jautājumus, tā kā demokrātiem vēl veiksmīgāku (vai pat veiksmīgi pastimulētu) šīs tēmas nonākšanu uzmanības centrā iedomāties ir grūti. Tālāk jau seko vērienīgas protesta akcijas, abu viedokļu radikālo aizstāvju sadursmes, vairākuma svārstīgo vēlētāju pāriešana demokrātu pusē u. c. Vai ar to būs pietiekami demokrātu līdzšinējo pozīciju Kongresā saglābšanai, pagaidām nav skaidrs, tomēr kaislības virmo aizvien lielākas, bet pārējie jautājumi amerikāņu vēlētājus interesē aizvien mazāk. Tostarp diemžēl arī Krievijas iebrukums Ukrainā un starptautiskā politika kopumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē