Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ankara uz diviem krēsliem

Iepriekšējās nedēļas nogalē Krievijas kūrortpilsētā Sočos risinājās vairāk nekā četras stundas ilgas Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas līdera Redžepa Tajipa Erdogana sarunas, par kuru biežāk pieminēto rezultātu kļuva vienošanās, ka Turcija par daļu Krievijas piegādātās dabasgāzes turpmāk norēķināsies rubļos. Vienlaikus šī vienošanās, pēc visa spriežot, ir tikai aisberga pati redzamākā daļa

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Turcija, jāatgādina, ir atteikusies pievienoties rietumvalstu sankcijām pret Krieviju, vienlaikus pozicionējot sevi kā iespējamo starpnieci konflikta risināšanā sarunu ceļā. Šāda nostāja ļauj Ankarai un jo īpaši Turcijas prezidentam gūt kā gan jūtamas iekšpolitiskās, tā ģeopolitiskās, tā, kas vēl svarīgāk, vērā ņemamas ekonomiskās dividendes. Turcija vienlaikus gan turpina ieroču un bruņojuma piegādes Ukrainai, gan strauji kļūst par starpnieci Krievijas tirdzniecībā ar rietumiem, tostarp attīstot tā sauktā paralēlā importa piegādes. Ar šo jēdzienu tiek saprasta to rietumu kompāniju produkcija, kuras oficiāli ir tādā vai citādā veidā pārtraukušas savu darbību Krievijā. Protams, ir vēl arī citas jomas (enerģētika, tūrisms), kur Ankara no sadarbības ar Maskavu atteikties negrasās. Turcijas ekonomiskā situācija nav no spožākajām, jau nākamgad ir gaidāmas prezidenta vēlēšanas, un Erdogans attiecīgi izmanto visas pieejamās iespējas ekonomisko problēmu mazināšanai.

Visa iepriekšminētā rezultāts savukārt ir statistikas dati, kuri liecina – pēdējos mēnešos strauji aug kā virknes Eiropas valstu eksports uz Turciju, tā pašas Turcijas eksports uz Krieviju, turklāt Ankara pat necenšas slēpt savu starpnieces lomu. Ka pēdējā tiktu izmantota arī Rietumu noteikto sankciju apiešanai, protams, tiek kategoriski noliegts, tomēr cik lielā mērā šie apgalvojumi ir ticami, tā arī paliek neskaidrs. Vēl jo vairāk tāpēc, ka abu prezidentu vienošanās par nacionālo valūtu plašu izmantošanu (arī Krievijas maksājumu karšu vērienīgu ienākšanu Turcijā) un divpusējās tirdzniecības ievērojamu palielināšanu rada visus priekšnoteikumus sankciju apiešanai. Kas un par ko norēķinās rubļos vai lirās neviena rietumvalsts izkontrolēt nespēj.

Turcija, protams, nepavisam nav vienīgā un pat ne nozīmīgākā nerietumu valsts, kas ir ieņēmusi šādu nostāju. Tomēr vienlaikus vismaz oficiāli tā joprojām ir prorietumnieciska valsts, kā arī nozīmīga Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsts. Pēc visa spriežot, tikai oficiāli, bet ne pēc būtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē