Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Augstprātība un biedēšana

Visvairāk skatītais videoklips internetā Latvijā nupat varētu būt ar Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka, visticamāk, nejauši pasprukušo nu jau leģendāro frāzi 13. decembra protesta pasākuma laikā par celtniekiem un Satversmes lasīšanu: "… ja celtnieki sāk Satversmi lasīt, tad arī rodas interpretācijas, kā jūs izprotat…"

Loģiski, ka šī A. Ruka frāze tika ļoti asi plaši kritizēta, pārmetot viņam nepamatoti aizvainojošus izteikumus par cilvēku zināšanu un kompetences nepietiekamo līmeni. Situācija eskalējās līdz pat tam, ka Valsts policija izplatīja oficiālu paziņojumu, kurā policijas šefs norādīja, ka ar šo frāzi vērsies pret konkrētu tās diskusijas dalībnieku un atvainojas, "ja netīši ir aizskāris konkrētas profesijas pārstāvjus". 

Atradu šīs diskusijas garāku versiju, kas ļauj secināt, ka tiešām ne gluži apzināti A. Ruks "izmeta šo frāzi". Un tomēr – pat ja policijas šefs to bija adresējis konkrētai personai, jautājums tik un tā ir aktuāls – vai šādā augstā amatā esošai personai nevajadzētu rūpīgi kontrolēt savus izteikumus, sevišķi laikā, kad sabiedrībā kopumā ir ļoti saspringta situācija un ikviena valsts amatpersonas savā ziņā aizskaroša frāze var radīt pilnīgi nevajadzīgu spriedzes palielināšanos, kas patiesībā arī notika. Un diemžēl pat atvainošanās rūgtumu nemazināja, jo daļēji šis solis tika uztverts kā ugunsgrēka dzēšana pēc sabiedrības asās reakcijas.

Līdzīgu, Valsts prezidenta vārdiem sakot, "mutes disciplīnas" pārkāpumu šonedēļ atļāvās arī Ģenerālprokurors Juris Stukāns, kurš intervijā TV24 saistībā ar 13. decembrī notikušo neatļauto protesta pasākumu pauda atziņu: "Žēl, ka tikai 14 administratīvā pārkāpuma procesi ir ierosināti. Varēja ierosināt pret katru, kurš tur atnāca, jo viņš apzināti pārkāpa epidemioloģiskās drošības noteikumus (…). Es viņus personīgi vispār nelaistu uz to laukumu, aizslēgtu visas ielas, noliktu policijas posteņus un neļautu viņiem tur pulcēties."

Protams, juridiski J. Stukānam ir taisnība, jo normatīvi šobrīd šādu iespēju arī paredz un pārkāpumi tur arī bija. Taču, no otras puses, diemžēl ir sajūta, ka ģenerālprokurors ir krietni atrāvies no zemes, jo viņa izteikums tomēr skanēja kā diezgan augstprātīga sabiedrības biedēšana. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šāds izteikums tiek veltīts vienai sabiedrības grupai, bet īsti nav dzirdēts, vai un kā tiks sodīti, piemēram, kādas nu jau bēdīgi slavenas grāmatas prezentācijas "privātas" ballītes dalībnieki.

Respektīvi – piekrītu, ka likumi ir jāievēro, tomēr vēlreiz jāatgādina valsts amatpersonām prezidenta aicinājums sekot savas mutes disciplīnai un rūpīgi padomāt, pirms runāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē