Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ikvienam būtu vērts Jaunajā gadā apņemties saglabāt neatkarīgu domāšanu

Bez politiskām autoritātēm

Neilgi pirms Ziemassvētkiem sabiedriskais medijs LTV1 bija spējis pārvarēt tam raksturīgo aizraušanos ar vienveidīgu, sakāpināti emocionālu skatījumu uz Covid-19 pandēmijas laiku un piedāvāja analītisku Rīgā notikušo protestu izvērtējumu (LTV1 raidījums Aizliegtais paņēmiens 21. decembrī).

Viens no šajā raidījumā iztaujātajiem ekspertiem, žurnālists Jānis Domburs izteica uzmanības vērtu atziņu, ko būtu vērts paturēt prātā ne tikai mediju darbiniekiem, bet visai sabiedrībai. Respektīvi, šī atziņa ietver atgādinājumu, ka šajā laikā jābūt kritiskiem pret valdību un nevajag pārspīlēt ar toleranci pret kāda ministra darbu vai pret valdības darbu kopumā, jo grūti Covid-19 pandēmijas laikā ir visiem, ne jau tikai valdībai, bet vienlaikus nevajag arī idealizēt un pārspīlēti toleranti uztvert protestētājus. (Raidījumā īpaši liela uzmanība bija pievērsta 12. decembrī Rīgā, 11. novembra krastmalā notikušajiem protestiem.)

Te jāatgādina, ka sabiedrības neapmierinātība ar to, kā Covid-19 krīzes laikā rīkojas politiskā elite, ir vērojama daudzās, ļoti atšķirīgās valstīs, un arī citviet šo situāciju savas popularitātes stiprināšanai izmanto dažādi populisti. Latvijas situācija noteikti nav unikāla!

Aizejošais gads ir bijis sarežģīts tūkstošiem cilvēku visā pasaulē. Ceļojumu industrija piedzīvo gigantisku kritumu, tūrisma nozares uzņēmumi, kuri pirms gada šķita nesatricināmi, ir spiesti atteikties no profesionāliem darbiniekiem un nākotnē raugās ar bažām. Ir dzirdēts arī par to, ka pandēmija apdraud slavenus kultūras projektus un senas tradīcijas. Milzīgā nestabilitāte, kas jau kopš pavasara valda starptautisko pasažieru pārvadājumu nozarē, ir izjaukusi gan profesionālo, gan privāto ceļojumu plānus daudziem pasaules iedzīvotājiem.

Nepieciešamība distancēties mainījusi dzīves ritmu visām paaudzēm, pat maziem bērniem. Ir saprotams, ka šādā, nenoteiktības un Covid-19 radīto epidemioloģisko draudu atmosfērā daudzi cilvēki meklē autoritātes, kurām sekot, un daži tādas atrod politiskās elites vidē, bet citi tieši pretēji – visekscentriskāko protestētāju lokā. 

Patlaban ekspertu prognozes iezīmē tādu ainu, ka arī 2021. gadā būs jārēķinās ar nepieciešamību pielāgoties apstākļiem, atsakoties no sagatavotiem plāniem un ierastiem risinājumiem.

Un uz šāda fona ikvienam būtu vērts Jaunajā gadā apņemties saglabāt neatkarīgu domāšanu.

Var taču notikt tā, ka nākamais gads kļūs nevis par daudzu uzņēmumu un pat nozaru beigām, bet gan par sākumu daudziem jauniem, interesantiem projektiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē