Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Darītgribas trūkums

Zemkopības ministrijas (ZM) ēkas (tautā sauktas arī par skābbarības torni) pārvaldīšana netiek veikta pietiekami ekonomiski un produktīvi, nav skaidras nākotnes perspektīvas un prioritāri veicamās darbības nepietiekamu līdzekļu apstākļos. Turklāt nekustamā īpašuma pārvaldīšanā netiek īstenotas valsts kā īpašnieces intereses. Tādi esot būtiskākie secinājumi pēc Valsts kontroles (VK) veiktās revīzijas.

Protams, tūlīt pēc VK secinājumu publiskošanas ZM ātri tika nolemts izveidot valsts pārvaldē tik ierasto darba grupu, to gan šoreiz nodēvējot par komisiju, kura nu tagad studēs VK secinājumus un meklēšot risinājumus trūkumu novēršanai.

Ņemot vērā, ka šis VK atzinums par valsts pārvaldes, maigi izsakoties, nesaimniecisko rīcību ar valsts (patiesībā – sabiedrības) mantu nav nekas ārkārtējs, bet jau savā ziņā ierasta fakta konstatācija, nākas secināt, ka paviršību un, iespējams, nepiedodamas nolaidības līmenis valsts pārvaldē joprojām ir ierasta ikdiena un ka attiecīgās amatpersonas pat īsti nebaidās par iespējamās atbildības pieprasīšanu no viņiem.

Diez vai kādam ir šaubas – ja šāds darītgribas trūkums jeb patiesībā pavirša pienākumu pildīšana tiktu konstatēta privātajā sektorā, lielākā daļa uzņēmēju atbildīgos darbiniekus ne tikai momentā atlaistu no darba, bet, ļoti iespējams, tiesas ceļā piedzītu viņu vainas dēļ radītos zaudējumus.

Taču valsts pārvaldē, šķiet, pārsvarā viss ir savādāk – kamēr, piemēram, VK "neiebaksta ar pirkstu acī", tikmēr termins "kā krietns un rūpīgs saimnieks" vispār neeksistē. Un arī tad, kad tiek norādīts uz trūkumiem, tiek aktīvi veidotas darba grupas un rīkotas daudzkārtējas sapulces, kurās stundām tiek "gudri" diskutēts, kā nu tagad lietas sakārtot tā, lai VK ir priecīga un pašiem dzīve turpmāk mierīga. Tomēr galvenā problēma tā arī paliek neatrisināta – ar kādām metodēm motivēt atbildīgos valsts pārvaldes darbiniekus strādāt kā krietniem un rūpīgiem saimniekiem ne tikai pēc VK pēriena saņemšanas, bet ik dienu, ik stundu un ik minūti.

Skaidrs, ka nekad un nekur nevar būt absolūti nevainojama kārtība un precīzs darba mehānisms. Vienmēr lietas var darīt labāk. Taču tikpat skaidrs ir tas, ka valsts pārvaldē valsts mantas saimnieciska pārvaldīšana ārkārtīgi pieklibo.

Un tad nav jābrīnās, ka valsts sektorā ierasta ir situācija, kad viens cilvēks var vienlaicīgi strādāt vairāku – nereti kardināli atšķirīgu jomu – uzņēmumu vadības amatos, bet tajā pašā laikā gan vienā, gan otrā uzņēmumā darba kvalitāte ik pa laikam, maigi sakot, pieklibo ar abām kājām. Domāju, sabiedrībai būtu jāmazina sava iecietība pret šādu valsts pārvaldes attieksmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē